17.12.2015.

Sjećanje na velikog Samoborca Mirka Kleščića u Zagrebu

Samobor iz Kleščićevih vizija postoji

16. je prosinca u Zmajskog kuli Družbe braće hrvatskog zmaja, održano ponovljeno predavanje o Mirku Kleščiću, samoborskom ljekarniku, načelniku i predsjedniku brojnih samoborskih društava, te malo znanom javnosti članu Družbe hrvatskog zmaja pod nazivom Zmaj Stražnički.

O samome su Kleščiću iscrpna i opširna predavanja mnogobrojnim okupljenim slušateljima slikovito prezentirale kustosice Samoborskog muzeja Gordana Remussini i Zrinka Kušer, uz prezentaciju dokumenata, fotografija i zapisa koji svjedoče o zaista neiscrpnom djelovanju ovog čovijeka, koji je svojom pojavom, naobrazbom, idejama, vizijama te empatijom i velikim srcem vodio Samobor s ljubavlju i željom da grad prosperira, a bez vlastitog interesa.

Kao načelnik ostavio je u naslijeđe tradiciju naprednih ideja, investicijske politike kao temelja uspjeha i razvoja te viziju Samobora kao izletničke i turističke destinacije.

Kustosica Remussini istaknula je njegovo članstvo u mnogim društvima, od vatrogasnog društva, osnivanja pripomoćne zadruge, planinarskog društva, te članstva u mnogim sportskim društvima. Punih dvadesetak godina bio je predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva Jeka, a Milan Lang je vrijeme njegovog predsjednikovanja nazvao trećim preporodom Jeke, jer je taj period obilovao gostovanjima, koncertima i događanjima u organizaciji tog društva.

- Iako nije bio rodom iz Samobora, rodio se, naime, u Jastrebarskom, to se po ničemu nije moglo zaključiti - istaknula je kustosica Irena Kušer. - Volio je Samobor i živio je za njega i kao načelnik bio je ispred svog vremena s jasnom vizijom razvoja Samobora.

Nakon predavanja prisutne je pozdravio i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, usporedivši to vrijeme i sadašnji način života koji je otišao drugim smjerovima, no Samobor je zadržao ono što je Kleščićeva vizija i bila: da postane turistička i izletnička destinacija u kojoj je lijepo i mirno živjeti.

Kraj programa proveden je u veselom tonu nastupom Hrvatskog pjevačkog društva Jeka, koje se još jednom pjesmom zahvalilo i odalo počast ovom velikom čovjeku predsjedniku Jeke s najduljim mandatom.

Za kraj citiramo izvod iz Kleščićevog govora po kojem je ostao zapamćen:

"...Današnja slava nije ona od burnih i pomamnih, gdje se razpašu ljudske strasti, pa dolete kao razorne olujine, nego je današnja slava čedna i tiha, kao što su u životu čedni i tihi bili oni veliki ilirski ljudi, kojima dugujemo, ako smo danas uopće što u kulturnom kolu naroda... "

Iz ovih redaka može se iščitati kakva je osoba bio - požrtvovna i nesebična te kao takav ostaje u našem pamćenju već punih 150 godina.

Gordana Naglić

predsjednica HPD Jeka

 

Sjećanje na velikog Samoborca Mirka Kleščića u Zagrebu

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002