31.03.2015.

Predavanje Srećka Švaića o običajima tijekom Velikog tjedna u španjolskoj Andaluziji

Tradicijski običaji u službi turizma

Predavanje Srećka Švaića o običajima tijekom Velikog tjedna u španjolskoj Andaluziji

Španjolska pokrajina Andaluzija jedno je od onih mjesta na kugli zemaljskoj koje bi većina nas voljela posjetiti i uživo doživjeti njezinu čuvenu povijest i tradiciju. Učinio je to na jednim od svojih putovanja bračni par Švaić, a u ponedjeljak, 30. ožujka, prof.dr. Srećko Švaić poveo je posjetitelje Gradske knjižnice kroz Andaluziju i iznimno dugu i zanimljivu tradiciju tamošnjeg naroda u vrijeme Svetog tjedna, tjedna prije Uskrsa.

Prošavši Malagom, Rondeom, Cadizom, Gibraltarom i brojnim manjim mjestima na tom putu, Švaići su pokušali prenijeti dio atmosfere i običaja u Andaluziji pred Uskrs, u kojima sudjeluju svi – stanovništvo u velikim procesijama, čija povijest seže sve do unazad 16. stoljeća, ali i brojni turisti koji su ovu tradiciju prepoznali kao veliku i značajnu turističku atrakciju.

Procesije katoličkih bratovština, koje scenski i glazbom oživljavaju različite scene iz evanđelja vezane uz muku Isusa Krista i tugu Djevice Marije, praćene su maskiranim pokajnicima koji nose zapaljene svijeće i križeve, dok orkestri izvode posebno komponiranu glazbu za tu priliku. Ovo iznimno iskustvo, ako već ne možete u Andaluziju, možete doživjeti na našem otoku Hvaru, čiji stanovnici također već stoljećima njeguju tradiciju sličnih procesija prije Uskrsa.

M.K.

 
31.03.2015.

Ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller građanima Samobora predstavili projekte zaštite okoliša, poticajne mjere i subvencije

600 milijuna kuna za obnovu stambenih zgrada i obiteljskih kuća

Građani Samobora iz prve ruke su u ponedjeljak, 30. ožujka, od ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera mogli doznati koje sve mjere i projekte će ove godine provoditi i poticati resorno ministarstvo i fond te kako ostvariti prava na subvencije u iznosu do 40% ukupne investicije.

Gotovo ispunjena Galerija Prica, u kojoj je održana tribina za građane, pokazala je da su Samoborci itekako zainteresirani za ovu vrstu poticaja. Sve ih je na početku pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak, nakon kojeg su detaljnije o svemu govorili ministar Zmajlović i direktor fonda Müller.

Grad Samobor je do sada već iskoristio tu mogućnost pa će se novcem ministarstva i fonda tako sanirati odlagalište otpada na Trebežu, i to u 100-postotnom iznosu od strane ovih institucija, a ostvaren je i projekt podzemnih kontejnera za razvrstavanja otpada na novouređenoj samoborskoj tržnici.

U 2015. godini za raznovrsne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano je 600 milijuna kuna, namijenjenih obnovi stambenih zgrada, obiteljskih kuća, povećanju energetske učinkovitosti u prometu, nabavci kućanskih uređaja i automobila koji štede energiju, a na čak 36 natječaja i poziva, od kojih su neki već u tijeku, dok će ostali biti objavljeni unutar sljedećih mjeseci, mogu se javiti gotovo svi – prije svega građani, pravne osobe, udruge civilnog društva, kao i braniteljske zadruge.

I ministar Zmajlović i direktor Müller posebno su istaknuli kako je način na koji građani i svi ostali zainteresirani za ove poticaje od ove godine mogu puno lakše doći do subvencija, jer su postupci za prijave i količina dokumentacije reducirani na najmanju moguću mjeru, a nema više ni posrednika u komunikaciji (gradovi i općine), jer sve ide direktno putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji sukcesivno rješava zahtjeve. O tome kolika je važnost i učinkovitost ovih projekata i poticaja dovoljno govori podatak o pojedinim uštedama, koje se kreću od 30 pa do 70 i više posto smanjenja utroška energije i, sukladno tome, manjim troškovima, vidljivima u kratkom vremenskom periodu.

Nakon prezentacije mjera, projekata i poticaja, Samoborci su mogli dobiti i konkretne odgovore na postavljena pitanja od ministra Zmajlovića i direktora Müllera, a o svemu detaljno mogu saznati i na internetskim stranicama ministarstva i fonda, ali i u našoj gradskoj upravi, čiji djelatnici vas mogu usmjeriti prema željenom projektu i pomoći u ostvarenju cilja.

Sudeći prema interesu naših građana, Samobor bi u skoro vrijeme mogao prednjačiti i po iskorištenju sredstava u segmentu energetske učinkovitosti.

M.K.

 
31.03.2015.

Na Samoborskom proljetnom sajmu predstavljeno "Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike – PEERTNER"

Projekt je u završnoj fazi

Na Samoborskom proljetnom sajmu predstavljeno

Voditeljica projekta Marija Galic Kotarski, učitelji i ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane te članice Hrvatskog učiteljskog društva Samobor, predstavili su na Samoborskom proljetnom sajmu u subotu, 28. ožujka, brošuru projekta s ciljem promicanja metode coachinga stručnoj i široj javnosti. Brošura predstavlja ciljeve projekta, donosi sažetak svih dosadašnjih aktivnosti sudionika i članova projektnih timova te prenosi osnovne coaching metode iz priručnika slovenskih autorica i voditeljica projekta, dr.sc. Zore Rutar Ilc, Brigite Žarković Adlešić, spec. i mr.sc. Blanke Tacer.

Pisani prilozi i brojne fotografije ilustriraju radnu atmosferu na radionicama i susrete učitelja dviju partnerskih škola – Milana Langa iz Bregane i Martina Krpana iz Ljubljane te članica HUD-a Samobor.

Projekt Peertner u završnoj je fazi i ovim javnim predstavljanjem započinje niz aktivnosti na promicanju ove, u svijetu prihvaćene metode komunikacije, kojom se unapređuje stručni i osobni razvoj učitelja, profesora, odgajatelja i roditelja te stvara pozitivno i poticajno okruženje za odgoj i obrazovanje, uz kvalitetu obrazovnog sustava.

Marica Jelenić

 

Predavanje Srećka Švaića o običajima tijekom Velikog tjedna u španjolskoj Andaluziji

Ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller građanima Samobora predstavili projekte zaštite okoliša, poticajne mjere i subvencije

Na Samoborskom proljetnom sajmu predstavljeno "Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike – PEERTNER"

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002