18.08.2017.

Najavljeno 7. izdanje Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala

Mjesto stjecanja znanja i druženja

Najavljeno 7. izdanje Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala

Od 19. do 30. kolovoza Samobor će ugostiti mlade glazbenike, glazbene pedagoge i virtuoze na 7. izdanju Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala u Samoboru. Projekt je to koji iz godine u godinu raste i stječe reputaciju najatraktivnijeg ljetnog festivala na ovim prostorima, na koji uvijek rado dolaze učenici i glazbenici u ulozi pedagoga i izvođača.

Ususret Youngmasters festivalu održana je 18. kolovoza u Malom muzičkom ateljeu konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program i predavači. Riječi podrške na početku je uputila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, koja je istaknula da festival jača i sve je prepoznatljiviji pa i Grad Samobor daje sve veću potporu.

- Veseli nas što će Samobor biti pun mladih koji će ovdje doći učiti i pokazati svoje vještine na koncertima. Pozivam sve naše građane da dođu i uživaju na ovom vrijednom kulturnom događanju narednih dana i uživaju u bogatstvu umjetničke ponude - rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Programska usmjerenja i svoja iskustva u dosadašnjem radu na pressici su izrekli idejna začetnica i umjetnička direktorica festivala Vesna Faullend Heferer te glazbeni pedagozi i virtuozi Mihael Paar, Pedro Ribeiro Rodrigues i Morana Pešutić.

Vesna Faullend Heferer podsjetila je da se 2011. krenulo sa ljetnom školom gitare koja je ubrzo prerasla u nešto puno veće. Osnovna ideja od početka bila je edukativna uloga u kojoj su učenici imali svoj završni koncert, da bi od 2013. godine, osim tog edukativnog smjera i usavršavanja mladih glazbenika, krenulo se i u festivalski smjer kako bi mladi glazbenici mogli pokazati svoje umijeće i koncertnu aktivnost pred publikom, što je vrlo važno u njihovu stasanju. To je prepoznato pa iz godine u godinu sve veći broj mladih glazbenika dolazi na usavršavanje u Samobor na Youngmasters festival, naglasila je Vesna Faullend Heferer, dodavši da zaslugu za to imaju i vrsni pedagozi koji podučavaju, ali i nastupaju na festivalu, a brojni su vrhunski glazbenici gostovali prijašnjih godina.

Osim ljetne škole i majstorskih tečajeva, novost koji je festival uveo je i sviranje u ljetnim gudačkim i gitarskim orkestrima u kojima mladi glazbenici imaju priliku upoznavati druge instrumente i glazbenike. Posebno je stoga ističe i komponenta druženja među mladim glazbenicima tijekom festivala, budući da za takvo što nemaju često ni vremena ni prigode. Ono što festival želi zadržati je upravo druženje i ne žele uvesti klasični natjecateljski karakter kao što njeguju neki drugi festivali. Uz to, Youngmasters je uveo i nove prostore za muziciranje, kao što su crkva svetog Mihalja, atrij Hotela i kavane Livadić, a i sami su u Malom muzičkom ateljeu u Jurjevskoj ulici svoj atrij iskoristili za koncerte.

Voditelji majstorskih tečajeva ove će godine biti gitaristi Tomislav Vasilj, Morana Pešutić, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić i Lorenzo Micheli, saksofonist Lovro Merčep, violinisti Maja Fleischman i Nenad Merle, klarinetist Mihael Paar, violončelist Tobias Stosiek te pijanistica Nataša Veljković.

Na pressici su o svom radu i iskustvima govorili Mihael Paar, Pedro Ribeiro Rodrigues i Morana Pešutić, koja će od sljedeće godine preuzeti ulogu umjetničke direktorice budući da je na pressici Vesna Faullend Heferer rekla da se nakon ovogodišnjeg izdanja povlači s te funkcije. Predavači su posebno istaknuli edukativnu komponentu, jer mladi glazbenici kroz seminare, predavanja i koncerte stječu novu vještinu. Mihael Paar rekao je kako je mu je posebno drago što seminar može održavati u svom gradu, jer puno ih održava u Hrvatskoj i inozemstvu. No, u smislu organizacije, koncepta i kvalitete Youngmasters je daleko ispred tih ljetnih škola, a dokaz je dolazak ministra kulture i brojnih uzvanika na gala koncert prošle godine, istaknuo je Paar.

Pedro Ribeiro Rodrigues posebno se istaknuo činjenicu da su mnogi njegovi učenici (radi u GŠ u Sesvetama) odlučili nastaviti školovanje i počeli se družiti s vršnjacima glazbenicima i češće odlaziti na koncerte upravo nakon pohađanja ljetne škole i Youngmasters festivala u Samoboru. Istaknuo je upravo rad s drugim profesorima u masterclassu, druženje s učenicima i učenje o drugim instrumentima i slušanje koncerata kao važne elemente Youngmasters festivala, tijekom kojeg se sklapaju mnoga prijateljstva.

Morana Pešutić rekla je kako se nada da će festival i dalje rasti, nastojati da dođe što više učenika i predavača. Učenici i predavači se uvijek rado vraćaju, ovdje vlada pozitivna atmosfera i neka posebna inspiracija, rekla je Morana Pešutić, dodavši kako je svjesna koliko truda i rada na organizaciji festivala je potrebno te da joj je čast preuzeti ulogu umjetničke direktorice.

Što se koncertnog dijela Youngmastersa tiče, program počinje 23. kolovoza, a završni gala koncert planiran je 30. kolovoza. Kompletan program može se vidjeti na www. youngmasters.com.hr. Zanimljive će biti i dvije tribine u Malom muzičkom ateljeu 25. kolovoza na kojima će biti riječ o prijemnim ispitima (početak u 19 sati), odnosno o studiranju u inozemstvu (početak u 20 i 30), kao i predavanje Lorenza Michelija o Kulturnom identitetu i djelu Maria Castetlnuova Tedesca 28. kolovoza od 16 sati u dvorani Glazbene škole Ferde Livadića.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Grad Samobor, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište i Samoborski muzej.

M.Š.

 

Najavljeno 7. izdanje Međunarodne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala

Arhiva 2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.