08.11.2015.

Blagoslovljene prostorije Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata

Prisjećanje na branitelje grkokatolike

Blagoslovljene prostorije Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata

U subotu, 7. studenoga, u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika u žumberačkom naselju Stojdraga obavljen je svečani blagoslov prostorija Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata. Na poziv predsjedništva žumberačke braniteljske udruge prostorije je blagoslovio stavrofor Milan Vranešić. Nakon molitve za sve poginule Žumberčane i Žumberčanke u posljednjem ratu, blagoslovljene su prostorije u kojima će se okupljati veterani Domovinskog rata.

Simboličnim otkrivanjem uskočkog grba prostorije su otvorili potpredsjednik Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata stožerni narednik Vladimir Heraković i jedan od utemeljitelja Udruge policijski narednik Ivica Romanović. Nakon službenog otvorenja braniteljskih prostorija mjesni župnik Vranešić i stožerni narednik Heraković upalili su svijeće ispred panoa sa slikama poginulih u posljednjem ratu.

Uz predstavnicu lokalne vlasti Ljiljanu Severović, braniteljskoj svečanosti prisustvovali su i članovi samoborskog Crkvenog odbora, zajedno sa župnikom, cjelokupno predsjedništvo KUD-a Marko Vukasović zajedno sa zborom, predstavnici Bratstva Knez Radul Daja Vuković i članice Kora Presvete Bogorodice iz Samobora.

Govoreći okupljenima mjesni župnik izrazio je zahvalnost braniteljskoj udruzi, kao i svima onima koji su se na bilo koji način uključili u uređenje prostorija. Nakon šest godina intenzivnog rada prikupljena je opširna dokumentacija o Žumberčanima grkokatolicima u Domovinskom ratu, koja je sada u braniteljskim prostorijama izložena na uvid javnosti. Na kraju svečanosti žumberački branitelji zahvalili su grkokatoličkim svećenicima koji pomažu u očuvanju povijesnog sjećanja na doprinos Žumberčana u Domovinskom ratu.

Po završetku svečanosti druženje uzvanika nastavljeno je u pastoralnim prostorijama župe svetog Jurja u Stojdragi.

I.H.

 

Blagoslovljene prostorije Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002