24.08.2015.

Održano proštenje u čast svete Helene

Blagoslovljena i nova zastava Bratovštine

Održano proštenje u čast svete Helene

Ovogodišnja proslava proštenja svete Helene u Samoboru bila je posebno svečana i posjećena s većim brojem vjernika, jer se slavila 90-ta obljetnica građenja kapele (sagrađena 1925. godine na mjestu slavne benediktinske opatije koja se spominje u prvim kanonskim vizitacijama zajedno s župom svete Anastazije). Kapelu je prije devedeset godina, na mjestu stare crkve, izgradio vjernički puk predvođen tadašnjim učiteljem Milanom Langom i njegovim bratom biskupom Josipom Langom, za kojim se vodi u Zagrebačkoj nadbiskupiji proces za proglašenjem blaženim.

Ovogodišnju euharistiju, u nedjelju 23. kolovoza, predvodio je vlč. Anđelko Košćak, rektor bogoslovije u Zagrebu i tako nastavio tradiciju dolaska kaptolskih svećenika i bogoslova svetoj Heleni i u obližnji vinograd na Jelenščaku, kako to bilježe stare kronike. Tijekom misnoga slavlja blagoslovljena je nova zastava Bratovštine. Na misnom slavlju sudjelovale su gotovo sve samoborske bratovštine, Društvo svetog Izidora Seljaka i udruga Etno – fletno u svojim narodnim nošnjama te vjernici samoborske i susjednih župa.

Proslavu je animirala Bratovština svete Helene, koja je na početku svoga rada pokazala veliki entuzijazam i umješnost pri organizaciji ovakvih slavlja. Predsjednica Bratovštine Blaženka Milković pročitala je na kraju euharistije imena svih donatora koji su pomogli pri prvoj fazi obnove kapele te kratki izvještaj o izgledu slavlja od prije devedeset godina. Svi prisutni zadržali su se pod šatorom i okrijepili priređenim jelom, kolačima i pićem.

Ponovno se pokazalo da su proštenja mjesto čuvanja kršćanskih korijena i katoličkog identiteta kojim se diči samoborski kraj.

Radovan Librić

 
24.08.2015.

Sve značajnije aktivnosti Vinogradarsko vinarske udruge grada Samobora

Edukacija za sve vinogradare i vinare

Sve značajnije aktivnosti Vinogradarsko vinarske udruge grada Samobora

- Želimo što više educirati one koji se na području Samobora bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Sav trud koji vinogradari i vinari ulažu mora rezultirati, kako to mi kažemo, dobrom kapljicom. Da bi to i ostvarili, jednostavno moramo biti u koraku s najnovijim dostignućima u području proizvodnje vina, ističe predsjednik Vinogradarsko - vinarske udruge grada Samobora Marijan Žganjer.

- Upravo zato - kaže Žganjer - početkom rujna, točnije 2. rujna organiziramo za naše članove, ali i sve ostale vinogradare i vinare s podučja samoborskog vinogorja predavanje pod nazivom "Od berbe grozda, do mladog vina". Uvjeren sam da će ova vrlo aktualna tema pobuditi interes pa u našim prostorima Udruge (Brenta) kod Samoborskog muzeja očekujemo značajan broj vinogradara i vinara našeg područja. Ponavljam, svi su dobro došli, bez obzira jesu ili nisu članovi naše Udruge.

Vrijedi naglasiti da će predavač biti ugledni hrvatski enolog dipl.ing.agr. Nenad Maslak, a početak predavanja bit će u 18 sati.

FSG

 

Održano proštenje u čast svete Helene

Sve značajnije aktivnosti Vinogradarsko vinarske udruge grada Samobora

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002