23.01.2015.

Bogat žumberački program u Vilinskim jamama u Grdanjcima

Kriza je, ali se ipak može!

Siječanj je u pravilu mjesec odmora nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i većina naših kulturnih udruga, ustanova i umjetnika iskoristila je predblagdansko vrijeme za predstavljanje svojih djela, aktivnosti i svega onoga čime su se bavili tijekom minule godine. Naši Žumberčani, navikli na pustoš oko sebe, iskoristili su upravo siječanjsku "rupu" da se iskažu u punom sjaju.

Tako je brojnoj publici i uzvanicima, među kojima su bili predstavnici crkvene vlasti i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik Željko Radovanić, u četvrtak, 22. siječnja, u Izletištu Vilinske jame u Grdanjcima, predstavljeno Žumberačko kulturno stvaralaštvo, kojim je bilo obuhvaćeno predstavljanje čak pet novih tiskanih izdanja i jedan CD. Uz tradicionalno predstavljanje novog Žumberačkog krijesa, koji već 38 godina redovno izlazi početkom svake godine i čiji je urednik naš Mile Vranešić, Žumberačko kulturno stvaralaštvo u prošloj godini obilježila su još izdanja monografije Lovačke udruge Žumberačka gora, treće izdanje Pjesama Marka Vukasovića, knjiga Zašto vas nema na Gomíli, zbirka kolumni Mile Vranešića Žumberačke crtice - uglavnom potcrtano, te prvi nosač zvuka Sinova Žumberka Stara zidanica.

Žumberački krijes za 2015. godinu predstavio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, monsinjor Juraj Batelja. Na novih 480 stranica Krijesa mogu se pronaći sve zanimljivosti i recentni događaji na Žumberku, opsežna priča o povijesti vinove loze, životopis pape Ivana Pavla II., ekološke akcije, obljetnice, uobičajene rubrike, kao i novosti iz života na Žumberku i šire. Svjetovna i crkvena zbivanja zabilježena u ovom godišnjaku – kalendaru već niz godina su nezaobilazno štivo ne samo Žumberčanima i njihovim susjedima, već i svim raseljenim sunarodnjacima širom svijeta.

Svoju 20. godišnjicu prigodnom monografijom obilježila je Lovačka udruga Žumberčka gora. Svjedočanstvo je to volje, entuzijazma i neizmjernog truda žumberačkih lovaca, pod vodstvom predsjednika Milinka Perkovića, koji su u kratko vrijeme izgradili svoj impozantan dom na Grandovici, u sklopu kojeg se nalazi i originalna kapelica. O ovom izdanju govorio je Marko Tadić.

Iako je treće izdanje zbirke Pjesama Marka Vukasovića već predstavljeno krajem prošle godine u samoborskoj Gradskoj knjižnici, organizatori su iskoristili priliku nazočne podsjetiti na ovog našeg velikog pjesnika, a njegove stihove interpretirali su Draženka Robotić i urednik izdanja Mile Vranešić.

Rimokatolički župnik iz Kalja, monsinjor Juraj Jerneić, predstavio je svoju knjigu, izašlu u vlastitoj nakladi, Zašto vas nema na Gomíli. Gomíla je mjesno groblje, a knjiga govori o 178 žrtava stradalih u Drugom svjetskom ratu, s kojima je rodbinski bilo povezano oko 1300 kaljskih župljana.

- Ona je moje pismo mojim poginulim župljanima, kojima sam želio opisati sve ono čemu nakon svoje nedužne smrti nisu mogli svjedočiti - istaknuo je Jerneić.

Niz kolumni "dobrog duha Žumberka" Mile Vranešića naziva Žumberačke crtice, objavljenih od 2004. do 2014. godine u Glasniku Samobora i Svete Nedelje, a koje i dalje izlaze u svakom broju novina, ugledalo je svjetlo dana u obliku zbirke Žumberačke crtice - uglavnom potcrtano. Zbirku je predstavio naš poznati novinar i publicist Darko Pavičić, istaknuvši kako Vranešić, koji je Žumberku i otac i majka, svoju široku popularnost ponajprije može zahvaliti tome što nikad ne govori uvijeno, već izravno, bez prikrivenih misli. - Njegova autentičnost - rekao je Pavičić - skriva se u sintagmi teologije brda, a to je teologija Abrahama, Mojsija i drugih snažnih biblijskih likova, predvodnika svog vremena.

U pauzama između predstavljanja navedenih izdanja, svoj prvi CD naziva Stara zidanica promovirali su Sinovi Žumberka, a na njemu se nalazi 10 autorskih skladbi Nikole Hranilovića, nekadašnjeg načelnika Općine Žumberak.

Završna riječ pripala je, naravno, domaćinu Mili Vranešiću, koji je ustvrdio kako se Žumberak, unatoč ogromnoj krizi, uz ovolika izdanja moralno diže i kulturno napreduje.

Zahvalnice za doprinos u praćenju života Žumberka i rada njegovih žitelja dodijeljene su snimatelju Josipu Grdini i uredništvu Glasnika Samobora i Svete Nedelje.

M.K.

 
23.01.2015.

Princ Fašnik na Vincekovo pregledao trsove

Krenulo je, a kaj se mora, nije teško

Princ Fašnik na Vincekovo pregledao trsove

Dan zaštitnika vinogradara, sveti Vinko, tradicionalno je obilježen i u samoborskim goricama, a priliku za inspekciju trsova iskoristio je i skori čelnik 189. Fašničke Republike Samobor - Princ Fašnik. U vinogradu obitelji Sokolović, njegovo je veličanstvo uputilo riječi potpore članovima Samoborske vinogradarsko vinarske udruge te ih podsjetilo na ključnu ulogu koju vinski pripravci imaju u vrijeme Fašnika.

- Drage moje građanke, građani i vinogradari, u ova teška vremena svatko mora ponijeti svoj teret. Vaš je taj da od jutra do sutra radite u vinogradima i samoborsko grožđe pretvorite u fašnička vina, a ja i svi oni koji od 6. veljače počnu dolaziti u Fašničku Republiku primit ćemo se pak teškog zadatka da ispraznimo vaše podrume, bačve, flaše i čaše. No, kaj se mora, nije teško – poručio je Princ Fašnik, nakon čega su se članovi udruge spremno bacili na ceremonijal obilježavanja Vincekova.

Trsovi su zaliveni dobrom vinskom kapljicom, a po njima povješane domaće kobasice uz prvo orezivanje rozgvi i njihov blagoslov. Kao uvertiru u skore fašničke vinske degustacije, članovi udruge predvođeni, predsjednikom Marijanom Žganjerom, i Princ Fašnik druženje su nastavili u prostorijama Samoborske vinogradarsko vinarske udruge na radnom simpoziju s temom "Piti ili ne piti – to nije nikakvo pitanje".

Princ Fašnik pozvao je sve da se dobro pripreme za predstojeći "filmski" 189. Samoborski fašnik, maskiraju se i hrabro uz njega stupe na ovogodišnji glamurozni crveni tepih.

T.I.

 
23.01.2015.

Sveti Vinko u samoborskom vinogorju pri Marijanu Sokoloviću

Uz kupicu i popevku zaželjeli si dobru godinu

Vse onak kak je negdar bilo. I vse kak se šika. Vsi su bili na pravom mestu vu pravo vreme - članovi Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, ljubitelji dobre kapljice, a neki čist onak, iz znatiželje, da bi se družili. Značenje isto. Obilježiti početak radova u vinogradima, koji će potrajati sve do nove berbe. To je tradicija koja ljude spaja uz blagu i dragu kapljicu.

Ove godine u vinogradu Marijana Sokolovića okupio se velik broj članova udruge, uz nezaobilazne glazbenike iz TS Od Sumraka do zore i velečasnog kapelana iz naše župe sv. Anastazije, kako bi svi zajedno obilježili 22. siječnja, dan svih vinogradara i vinara, koji se obilježava i kao dan sv. Vinka.

Vinari svoj dan, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike, obilježavaju odlaskom u svoje vinograde. Na trsove stavljaju kobasice, i to velike, kako bi se provociralo izrastanje velikih grozdova, režu grančice vinove loze koje se zatim slažu u posudu s vodom, kako bi nakon nekog vremena prolistale i time nagovijestile koliko će biti rodna godina, a trs se zalijeva starim vinom i poškropi blagoslovljenom vodicom. Sve skupa za dobru i rodnu godinu.

Tu prestaje onaj, za vinogradare, lijepi dio godine. Sada treba prionuti radovima, jer, kako vinogradari kažu - "trsje ne išče gazdu, nego slugu".

Svi su i kod Marijana Sokolovića uz pjesmu dali do znanja kako će raditi i što očekuju. Možda je u tome najslikovitiji bio predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge Marijan Žganjer: - Sada se družimo i zabavljamo. To je sada. Slijede nam radovi, muke, gledanje ponekad u nebo, ali sve uz uvjerenje da će ova godina za nas vinogradare i vinare biti hvalevrijedna. Zato, zasučimo rukave i prionimo poslu. Sve drugo je, kak se veli, u "Božjim rukama".

Nakon rastanka u vinogradu Marijana Sokolovića, druženje je nastavljeno u prostorijama udruge, popularnoj Brenti, gdje su članovi, ali i ostali prijatelji dobre kapljice samoborskog vinogorja, proveli ostatak večeri.

F.S.G.

 

Bogat žumberački program u Vilinskim jamama u Grdanjcima

Princ Fašnik na Vincekovo pregledao trsove

Sveti Vinko u samoborskom vinogorju pri Marijanu Sokoloviću

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002