01.08.2015.

Na Anindolu obilježena 78. godišnjica osnivanja KPH

U Samoboru je niknula današnja Hrvatska

Na Anindolu obilježena 78. godišnjica osnivanja KPH

Na samoborskom Anindolu kod spomenika podignutom u čast osnivanja Komunističke partije Hrvatske (rad arhitekta Zdenka Kolacija) i ove su se godine 1. kolovoza okupili članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista s područja Samobora, Zagrebačke županije i Zagreba, Društva Josip Broz Tito, Socijalističke radničke partije i Saveza komunista Hrvatske kako bi istaknuli važnost tog događanja za daljnja povijesna zbivanja na ovim prostorima, prisjetili se sudionika tih zbivanja i svojih poginulih suboraca. No, 78. obljetnica osnutka KPH bila je prigoda da se prisjete i proslave 70. obljetnice pobjede nad fašizmom te 35. godišnjice smrti Josipa Broza Tita.

Na početku svečanosti delegacije nazočnih političkih stranaka i udruga položile su vijence, a potom je slijedio govorni dio o razlozima osnutka KPH i političkim okolnostima uoči Drugoga svjetskog rata. Okupljeni su sa zanimanjem poslušali svjedočenje Anke Horvat o radu u ilegali u Zagrebu tijekom 2. svjetskog rata, Đurđe Simonovske o krvavim događanjima u Samoboru kada su ubijeni članovi SKOJ-a Janko Mišić i braća Oreški te Franje Egrija, člana 16. omladinskog bataljona Joža Vlahović.

Potom je Josip Tepeš, dopredsjednik Saveza komunista Hrvatske (stranke formirane u veljači ove godine), istaknuo kako je ova suvremena Hrvatske niknula baš u Samoboru, jer je tu nastala Komunistička partija Hrvatske na čijem je čelu bio Josip Broz Tito, a čiji su članovi predvodili borbu protiv fašizmu i okupili oko sebe i velik broj stanovnika, koji nisu svi bili komunisti.

Vladimir Kapuralin, predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske, također je istaknuo da se na Anindolu stvarala povijest te podsjetio kako je došlo do osnivanja KPH i početka otpora nadirućem fašizmu.

U govorima je naglašeno kako i danas antifašisti moraju biti ponosni te dignuti svoj glas u vremenima kada poražene snage u Drugom svjetskom ratu nastoje mijenjati povijest i postati pobjednici.

U ime samoborskih antifašista i članova Društva Josip Broz Tito Franjo Golenko najavio je da će u listopadu ove godine, tijekom proslave Dana Grada Samobora, biti otkrivena i spomen ploča Samoborskoj antifašističkoj grupi iz 1941. godine.

Na kraju svečanosti okupljeni su se rado prisjetili te zajedno s Partizanskim zborom i zapjevali neke od pjesama koje su pjevali i u vrijeme Drugog svjetskog rata.

M.Š.

 

Na Anindolu obilježena 78. godišnjica osnivanja KPH

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002