13.08.2015.

Natječaj Zagrebačke županije za jedinice lokalne samouprave

Zajedno do višeg komunalnog standarda

Natječaj Zagrebačke županije za jedinice lokalne samouprave

Temeljem javnog poziva, Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama sa svog područja sredstva kapitalne pomoći u iznosu od 4,4 milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata te uređaja komunalne infrastrukture. Sredstva su dodijeljena Velikoj Gorici, Dugom Selu, Zaprešiću, Vrbovcu i Svetoj Nedelji te općinama Brckovljani, Kloštar Ivanić, Pisarovina, Bedenica, Kravarsko, Preseka, Bistra, Luka i Pušća. Javni poziv je otvoren do 1. prosinca 2015. godine ili do iskorištenja sredstava.

Sredstvima kapitalne pomoći želi se potaknuti dugoročno održiv i teritorijalno uravnotežen razvoj prometne infrastrukture, vodoopskrbe i zbrinjavanja otpada te otpadnih voda na cijelom području Zagrebačke županije, posebno u dijelu koji se odnosi na infrastrukturu i kvalitetu života. Prihvatljive aktivnosti koje se sufinanciraju su izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje, adaptacija i/ili sanacija komunalnih objekata.

Za preostala sredstva prijave mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za 2015. godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih programa/projekata. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekata do 90 posto iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a najviše do 250.000 kuna te do 80 posto iznosa za izgradnju, adaptaciju i/ili sanaciju i nabavku opreme, najviše do milijun kuna.

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrazac nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/631-1681 i 01/631-1685.

I.H.

 
13.08.2015.

POU Samobor ovog kolovoza organizira Dječji kutak za najmlađe

Stariji na izložbu, najmlađi u igraonicu

POU Samobor ovog kolovoza organizira Dječji kutak za najmlađe

Prije nekoliko mjeseci u Galeriji Prica pokrenut je projekt Dječjeg kutka, kojem je cilj približiti djeci umjetnost kroz didaktičke igre, materijale i druge zabavne načine druženja. Tako djeca mogu postati pravi mali likovni detektivi i tražiti izlaz iz labirinta, tražiti skrivene riječi, slušati zanimljive priče, listati slikovnice te, naravno, crtati, igrati se bojama i oblicima, slagati nove konstrukcije, crtati čipke uz pomoć spirografa i slično. Drugi je cilj roditeljima ili djedama i bakama pružiti mogućnost na miru pogledati izložbe dok se djeca igraju u svom dječjem kutku.

To je samo jedan od programa koji je osmišljen za djecu u Pučkom otvorenom učilištu Samobor. U sklopu Dječjeg kutka sve do kraja kolovoza tri puta tjedno u Maloj dvorani galerije Prica održavaju se i besplatne likovne radionice namijenjene djeci do 10 godina, a poželjno da oni mlađi od 8 budu tada u pratnji roditelja. Tu se utorkom, četvrtkom i subotom od 10 do 11 sati te još subotom od 15 do 16 sati uz pomoć stručne osobe zabavlja i uči.

Od rujna se u Pučkom otvorenom učilištu nastavljaju i sada već redovni programi Dječjeg svijeta nedjeljom u 17 sati, kada se u kino dvorani mogu pogledati dječje kazališne predstave ili popularni sinhronizirani animirani filmovi. Ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda ističe da su ti programi jedni od najposjećenih, kao su vrlo posjećeni i crtani filmovi u matinejama subotom u 11 sati. Tome sigurno pridonose i nešto povoljnije cijene ulaznica koje za nedjeljni program kina i kazališta iznose 25 kuna, dok je cijena ulaznice za matineje 15 kuna.

Na jesen će se nastaviti i rad Plesnog studija te Amaterskog kazališta Pax. Upravo uz djelatnost kazališta veže se i ideja pokretanja nove grupe za mlade glumce, osnovnoškolce koji su izrazili želju da nakon osnovne škole nastave s radom i dramskim grupama, a slična je situacija i sa srednjoškolcima. Tako bi i vrlo uspješni i nagrađivani Paxovci imali mogućnost u svoje redove privući i mlade snage, a bio bi to i nastavak uspješne suradnje Pučkog otvorenog učilišta sa samoborskim školama u ovom ali i na drugim područjima, ističe ravnateljica samoborskog POU-a Jelena Vojvoda, te dodaje kako o uspješnosti Pax-a govori i podatak o brojnim upitima za gostovanja diljem Hrvatske.

No, u Pučkom otvorenom učilištu tijekom ljeta osmišljavaju i nove programe, a njihovo uvođenje ovisi i o dogovorima sa stručnim voditeljima koji bi za njih bili zaduženi. Jedna od tih želja je i radionica stripa te likovne radionice za osnovne i srednje škole koje bi bile vezane i za veliku proslavu 100-te godišnjice rođenja akademika Price. Također, nastojat će se realizirati i program u kojem bi u prvom planu bilo upozoriti na opasnost nasilja na društvenim mrežama, osobito među mladom populacijom.

Svi koji žele detaljnije pratiti programe Pučkog otvorenog učilišta Samobor mogu se uključiti u Klub ljubitelja umjetnosti i dobivati redovne obavijesti na kućnu adresu. Pristupnica za ovaj Klub nalazi se na web stranici www.pousamobor.hr, gdje se mogu naći i sve ostale informacije o radu ove ustanove.

M.Š.

 

Natječaj Zagrebačke županije za jedinice lokalne samouprave

POU Samobor ovog kolovoza organizira Dječji kutak za najmlađe

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002