07.12.2019.

Geolux osvojio Zlatno Teslino jaje za hi-tech inovaciju

Inovativne male radare iz Samobora prepoznao cijeli svijet

Samoborski Geolux dobio je nagradu Zlatno Teslino jaje za svoju inovaciju Hidrološki, industrijski i sigurnosni mikrovalni radari, a nagradu je direktoru Tomislavu Grubeši uručio glavni urednik Vidija i osnivač natječaja Tomislav Kotnik.

- Drago nam je što nas je Vidi prepoznao i što smo se našli u uglednom društvu dobitnika nagrade VIDI e-novation 2019. Nastavit ćemo razvijati nove proizvode, s njima osvajati svjetsko tržište i dalje biti inovativni - rekao je Grubeša po primitku nagrade te zahvalio svom timu, žiriju i Vidiju.

Suorganizatori natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković, Rimac Automobili, partner VIDI e-novation Awards je Porsche, a glavni tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam te agencija HAMAG-BICRO.

Hrvatski proizvođač malih radara Geolux tvrtka je iz Samobora s osam zaposlenih. Sami osmišljavaju i proizvode radare koje potom prodaju u više od 80 zemalja na 5 kontinenata, gdje ih različite tvrtke koriste u hidrologiji, industriji te zaštiti objekata i infrastrukture.

- U hidrologiji držimo deset posto svjetskog tržišta. Naše radare koriste u industriji stakla za beskontaktna mjerenja u pećima, u industriji cementa za prediktivna mjerenja, a surađujemo i s partnerima NATO-a - rekao je suosnivač i vlasnik Geoluxa Tomislav Grubeša.

Na natječaj VIDI e-novation 2019. prijavili su modularnu radarsku platformu, koju od milja zovu "lego kockice radari", a čine ju mikrovalna platforma u 10, 24 ili 80-gigahercnom području, matična ploča i procesna kartica te SoC FPGA. Za zahtjevnu obradu je zadužen softver, također njihovih ruku djelo.

- Ta modularnost omogućuje da se ista ili vrlo slična platforma koristi za različite aplikacije s bitno različitim zahtjevima, koje obavljaju vrlo precizna mjerenja udaljenosti i brzine te detektiranje prijetnji na tlu - pojasnio je Grubeša.

Na natječaj su se prijavili kako bi provjerili može li njihovo rješenje izdržati takav test.

- Proces selekcije je bio izvrstan, a pitanja žirija su bila vrlo konkretna - rekao je Grubeša.

Temeljem svoje radarske platforme tvrtka je sudjelovala i na NATO Science and Technology Organisation demonstraciji tehnologije 2019. u Velikoj Britaniji na vojnom poligonu Sennybridge, što je prvo sudjelovanje jedne hrvatske tvrtke u NATO STO demonstraciji.

T.I.

 
07.12.2019.

Stručni skup o ozbiljnim ovisnostima, alkoholu i pušenju

Najproblematičnije je opijanje adolescenata

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u susradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije i Pučkim otvorenim učilištem Samobor, organiziralo je 6. prosinca u samoborskom Centru za mlade Bunker stručni skup pod nazivom "Alkohol i pušenje – ozbiljne ovisnosti".

Stručni skup otvorila je zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak, koja je i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije, a prisutne su pozdravili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, uz naglasak važnosti preventivnog djelovanja u suzbijanju alkoholizma kod adolescenata.

Uz liječnike, pedagoge, psihologe i socijalne radnike, njih osamdesetak, stručnom skupu su nazočili i samoborski gimnazijalci. Vrlo interesantno i brojnim primjerima ispunjeno predavanje o ovisnosti o duhanu održala je psihijatrica dr. Irena Rojnić Palavra iz Psihijatrijske bolnice sv. Ivana, gdje postoji Dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o duhanu i Škola nepušenja, uz naglasak da su njihove usluge za sve one koji se žele riješiti te neugodne ovisnosti besplatne.

Atraktivno je bilo i predavanje dr.sc. iz područja pedagogije Petra Smontare, koji je i zaposlenik Gimnazije A.G. Matoša u Samoboru, koji je govorio o rizičnim i zaštitnim faktorima za opijanje adolescenata, koji je na kraju također naglasio važnost preventive, koja kreće iz obiteljskog doma, a trebala bi se organizirano voditi i od vrtića i osnovne škole, jer prekasno je o tome govoriti tek srednjoškolcima, koji su već velikim dijelom ugroženi ili su već stekli štetne navike.

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti obilježava se raznim aktivnostima od 15. studenoga do 15. prosinca.

D.K.

 
07.12.2019.

Samoborski Volonterski centar "Kad bi svi..." obilježio Međunarodni dan volontera

Projekt "Startam zeleno" - odgovorno prema okolišu

Samoborski Volonterski centar

Volonterski centar "Kad bi svi..." je 5. prosinca, u partnerstvu s POU Samobor i Bunkerom, u samoborskom Centru za mlade obilježio Međunarodni dan volontera svečanom godišnjom skupštinom.

U prvom dijelu večeri organiziran je okrugli stol s promocijom brošure o volonterskim projektima udruge Volonterski centar "Kad bi svi... ", gdje je posebno istaknut projekt za prevenciju neodgovornog ponašanja prema okolišu "Startam zeleno", koji je u tijeku, a u kojem su na radionicama za odgoj i obrazovanje mladih štićenika iz udruge Nova budućnost o temi zaštite i očuvanja okoliša pomagali mladi volonteri udruge "Kad bi svi... ".

Tom prilikom najavljeno je predavanje posvećeno projektu "Startam zeleno", koje će 17. prosinca u 19 sati u Pop Up kinu na Građanskom utorku za javnost održati voditeljice projekta Jana Tomić i Nina Savić Cipek.

Tijekom radnog dijela skupštine, predsjednica udruge Vesna Jelinčić podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2019. godini i pritom naglasila da je udruga provela pet hvalevrijednih volonterskih i humanitarnih projekata zahvaljujući financijskoj podršci koja je dobivena na natječajima koje su raspisali Grad Samobor, Zagrebačka županija i HEP, te istaknula donacije Kauflanda i Privredne banke Zagreb.

Na kraju programa okupljeni volonteri proslavili su svoj dan uz prigodan domjenak i razgovor o volontiranju mladih u Samoboru.

V.J.

 

Geolux osvojio Zlatno Teslino jaje za hi-tech inovaciju

Stručni skup o ozbiljnim ovisnostima, alkoholu i pušenju

Samoborski Volonterski centar "Kad bi svi..." obilježio Međunarodni dan volontera

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002