04.03.2015.

Rezultati županijskog i međužupanijskih natjecanja učenika Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor

Na vrhu i pri vrhu

Rezultati županijskog i međužupanijskih natjecanja učenika Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor

U veljači su, nakon održanih školskih natjecanja, učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor, oni s najboljim rezultatima, sudjelovali i na županijskom i međužupanijskim natjecanjima.

Na županijskom LiDraNu sudjelovala je dramska skupina voditeljice Đurđice Silvije Ščrbak, a digitalni školski list voditeljice Dubravke Purić predložen je za državni LiDraNo.

16. veljače na međužupanijskom natjecanju učenika za zanimanje prodavač, koje se održalo u Ivanić-Gradu, učenice Paula Zrinjan i Martina Noršić (3. razred, mentor prof. Ivan Mlačić) osvojile su 2. mjesto.

Sljedećeg dana, 17. veljače, na međužupanijskom natjecanju učenika za zanimanje ekonomist u računovodstvu učenica Ivana Butorac (4. razred, mentorica prof. Ksenija Pavlović) osvojila je 1. mjesto i plasirala se na državno natjecanje, koje će se održati u Daruvaru.

Na međužupanijskom natjecanju Mladi poduzetnik 18. veljače svoje znanje pokazali su i učenici 4. razreda zanimanja ekonomist Daria Jedvaj, Lea Milaković i Josip Topčić, osvojivši 6. mjesto. Mentor učenicima bila je prof. Mirjana Kroflin.

Na regionalnom natjecanju GASTRO 2015 u Gospodarskoj školi u Varaždinu sudjelovali su učenici ugostiteljsko-turističkog programa. U ugostiteljskim disciplinama sudjelovali su, pod mentorstvom prof. Marine Kapuđije, Josipa Grdanjskog i Marije Tomašković, učenici Željka Grdović (3. razred, zanimanje kuhar), Adrijan Bukovac (3. razred, zanimanje konobar), Ana Marija Dorotić (3. razred, zanimanje slastičar) i Mislav Vlašić (3. razred, zanimanje konobar).

U hotelijersko-turističkim disciplinama Josip Jakopač (4. razred, mentorice prof. Ksenija Luburić i Martina Laptoš) zauzeo je 1. mjesto i plasirao se na državno natjecanje, koje će se održati u Biogradu na moru.

Na županijskom natjecanju iz engleskog jezika sudjelovali su Domagoj Čulina (4. razred, zanimanje ekonomist) i Vanja Librić (2. razred, zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, mentorica prof. Martina Laptoš), a na istom natjecanju iz talijanskog jezika, održanom u Gimnaziji Velika Gorica, učenica Anthea Barać (4. razred, zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, mentorica prof. Ivana Rožić) zauzela je 5. mjesto. Svojim poznavanjem francuskog jezika briljirao je na županijskom natjecanju učenik 3. razreda Dominik Budan, zanimanja kuhar, koji je pod mentorstvom prof. Ančice Žibrat osvojio 1. mjesto.

Županijsko natjecanje iz matematike održano je u Zrakoplovnoj i tehničkoj školi u Velikoj Gorici, a sudjelovali su učenici Marta Bortas (1. razred, zanimanje ekonomist i Michael Čićko, 2. razred, zanimanje ekonomist, mentorica prof. Jasna Otmačić).

Iskazali su se i sportaši, koji su na županijskom natjecanju u košarci, pod vodstvom prof. Davora Munića, zauzeli 1. mjesto i plasirali se u poluzavršno natjecanje, koje će se održati u Zaboku.

S.S.

 
04.03.2015.

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor predstavljen rad Centra za socijalnu skrb

Teška vremena za socijalne radnike

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor predstavljen rad Centra za socijalnu skrb

U sklopu Građanskog tjedna, kojeg organizira Pučko otvoreno učilište Samobor, u utorak, 3. ožujka, u Maloj dvorani POU-a predstavljen je rad samoborskog Centra za socijalnu skrb. O ustroju centra, njegovim nadležnostima i problemima s kojima se njegovi djelatnici susreću u svom radu, ali i o pravima građana koji u nekom periodu života moraju potražiti njihovu pomoć ili ostvariti svoja prava, govorile su ravnateljica centra Nataša Koražija i voditeljica prijemnog ureda Katarina Arić.

Sva složenost i problematika društva općenito, pa tako i populacije o kojoj brine samoborski Centar za socijalnu skrb, očituju se prije svega kroz neumoljive brojke i statistike. Naš Centar za socijalnu skrb djeluje na području Samobora, Svete Nedelje, Rakitja, Stupnika i na dijelu Žumberka, koji obuhvaća gotovo 62 000 stanovnika. Sa svega 21 zaposlenikom, od kojih je 9 socijalnih radnika, a ostatak djelatnika radi u stručnim i općim službama centra, teško je pravovremeno odgovoriti na sve situacije koje se događaju u obiteljima i pojedincima u današnjem društvu.

Brojne nadležnosti koje centar ima, njih oko 150, koje su regulirane postojećim zakonima, pravilnicima i protokolima, a prema kojima bi trebali brinuti o obiteljima, mladeži, nasilju u obitelji, udomiteljstvu i nizu drugih situacija u kojima centar treba reagirati, sve teže je provoditi zbog opterećenosti djelatnika.

Obitelj kao temelj društva općenito je u fazi transformacije. Sve je manje višegeneracijskih obitelji u kojima mlađi brinu o starijima, pri čemu im društvene i ekonomske okolnosti u državi ne idu na ruku. Samobor i njegova okolica u tome nisu izuzetak pa tako možemo i na našem području svjedočiti o raslojavanju tradicionalne obitelji. Stoga je vrlo važno znati kako i na koji način država i lokalna samouprava moraju i mogu pomoći svima onima koji ponovno trebaju povezati svoje niti života, a Centar za socijalnu skrb je tu jedna od najvažnijih karika.

M.K.

 

Rezultati županijskog i međužupanijskih natjecanja učenika Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor predstavljen rad Centra za socijalnu skrb

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002