30.08.2015.

U Chromosu izgorio laboratorij

Uzrok nepoznat, nitko nije stradao

U Chromosu izgorio laboratorij

U nedjelju oko 19 sati u prostorijama Chromosa u Zagrebačkoj ulici u Samoboru izbio je požar. U trenutku njegovog izbijanja u laboratoriju nije bilo nikoga.

U požaru, čiji je uzrok još nepoznat, potpuno je izgorio laboratorij koji se nalazio u zgradi tvrtke, a vatrogasci su vatru ugasili u 19.45 sati.

S.S.

 
30.08.2015.

Dokumentarac HRT-a o akciji "Očistimo Hrvatsku - powered by Renault"

Zapažena uloga velikih i malih Samoboraca

Dokumentarac HRT-a o akciji

Tijekom prošle i ove godine ekipa Dokumentarne produkcije HRT-a snimala je četverodjelni eko-putopis radnog naziva "(Ne)zagađenom našom". Snimalo se u nekim od najljepših krajeva Hrvatske, zaštićenim područjima NP Plitvice, NP Mljet, Imotskih jezera te Parka Prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Cilj projekta bio je kontrastiranjem prirodnih ljepota, bioraznolikosti i kulturnih znamenitosti kao vrednota naslijeđenih od naših predaka, s onim što današnji "moderan" čovjek radi prirodi ukazati na naše pogreške i možda prevenirati neke buduće. Dok nije prekasno. Jer, kao što je poznato, "Svijet smo samo posudili od naše djece..."

Nakana dokumentarca bila je i isticanje uloge "lokalnih junaka" u očuvanju prirode.

Serijal je dijelom inspiriran i vrijednim akcijama Samoborca Romea Ibriševića (i vrijedne ekipe iz Udruge Zelene stope), koji je u zadnjih 10-ak godina iz zaštićenih područja Lijepe naše izvukao "nelijepih" 15 tisuća olupina! Njegove akcije još traju, a na Žumberku ima i "nasljednika" - desetogodišnjeg ekologa Vedrana Vidovića iz sela Dane na Žumberku.

Ivica Horvat

FOTO: Redateljica i scenaristica Milka Barišić, snimatelj Dragan Ruljančić, tonski snimatelj Srećko Čabraja, majstor rasvjete Vedran Abramović na lokaciji kod izvora na Otruševcu, prilikom snimanja jedne od lokacija zagađenih auto olupinama koju je pronašao mali ekolog Vedran.

 
30.08.2015.

Otvoren Planinarski dom Cerinski vir

U režiji planinara, prijatelja i dobročinitelja

U blizini Cerinskog vira, najljepšeg slapa u Samoborskom gorju, otvoren je 29. kolovoza Planinarski dom Cerinski vir. Desetak godina članovi Udruge Ekosspiritus i HPD-a Sv. Patrik iz Samobora te mnogi njihovi prijatelji obnavljali su i uređivali, darovima dobročinitelja, kamenu kuću iz 19. stoljeća.

Program uoči otvaranja doma započeo je u petak okupljanjem 30-ak članova i prijatelja oko vatre sv. Patrika na Cerini. Nakon molitve, slijedila je kateheza vjeroučitelja Radovana Librića o naviještanju Krista. Koliko vatre imamo u svom srcu, odnosno, je li to uopće vatra, ili tek žar ili pak pepeo.

U subotnje jutro s Trga kralja Tomislava krenulo je prema Cerini 20 planinara. Nakon kratkog odmora i osvježenja pri kapeli sv. Mihalja, gdje ih je dočekala Mira Rubinić, visokoj temperaturi unatoč hrabro su nastavili prema Palačniku, Gregurić Bregu i Smerovišću. Na Cerinu su stigli oko 13 sati, taman na eko kelj iz obližnjeg tradicijskog vrta, pojačan komadićima mesa, koji je pripremila članica društva Branka Toth. Dom je dobio zadnji glanc i sve je bilo spremno za 300-tinjak pristiglih planinara, prijatelja, članova, dobročinitelja, svih onih koji su godinama pomagali u obnovi i opremanju doma, darujući financijska sredstva ili materijal ili pak svoje ruke. Ili molitvu.

U 16 je sati započela svečana akademija. Marija Blažanović i Valter Jandrečić, mladi glumci-amateri, na zanimljiv su nas način poveli na putovanje kroz povijest hrvatskog planinarstva dugo 140 godina. Toliko je, naime, prošlo od prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva, i to baš u Samoborsko gorje, do danas, kada se u Samoborskom gorju otvorio sedmi planinarski dom, a 155. u Hrvatskoj.

Udruga i društvo posebno štuju sv. Patrika, sv. Bernarda, sv. Josipa i sv. Izidora Seljaka, a njih su utjelovila četiri člana društva. Uz partiju bele tamo negdje u "rajskim visinama" pokazali su nam kako oni vide ovu našu Cerinu.

Prema crkvi na otvorenom krenula je potom od kućne kapele sv. Izidora Seljaka procesija u kojoj su sudjelovali vjernici u tradicijskoj samoborskoj narodnoj nošnji, noseći kip Majke Božje. Svetu misu pod "zvizdanom" predvodio je mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola, u koncelebraciji dvojice domaćih sinova, vlč. Nikole Jurkovića i vlč. Vlade Razuma, obojica rodom iz svetomartinske župe, zatim trajnog đakona Đure Matića iz Donje Lomnice, isusovca s Jordanovca o. Ivice Muse i o. Danijela Vranešića iz samoborske grkokatoličke župe.

U 15. smo psalmu slušali "tko smije prebivati u šatoru Gospodinovom, a tko stanovati na svetoj gori njegovoj", pa je mons. Nedjeljko Pintarić, uspoređujući u svojoj propovijedi novootvoreni dom s Gospodinovim šatorom, a Cerinu s njegovom gorom, pobrojao sretnike koji bi u dom smjeli ući, a to je svakako "onaj tko živi čestito, koji čini pravicu, i istinu iz srca zbori, i ne kleveće jezikom; koji bližnjem zla ne nanosi i ne sramoti susjeda svoga; koji se zaklinje prijatelju, a ne krši prisege"...

U molitvi vjernika prisjetili su se članovi društva pokojnih vlasnika kuće, ali i lokalnog stanovništva, odajući novim domom počast njihovom radu, povijesti i tradiciji, sa željom da ostvare uspješan zajednički suživot i prihvate jednake vrednote. Molili su i da programi udruge i društva pomažu ljudima da poboljšaju svoj odnos prema sebi, prema bližnjima i prema Bogu te tako ostvare vlastito spasenje, ali i za dobročinitelje koji su ulagali svoje molitve, vrijeme, rad i sredstva kako bi ostvarili zajedničku viziju mjesta otvorenog svim tražiteljima planinske duhovnosti.

Tablu Hrvatskog planinarskog saveza na pročelju doma otkrila je Martina Razum Arapović, predsjednica HPD-a Sv. Patrik, a svečanu su vrpcu prerezali Evica Vlahović, najstarija članica društva, i Joža Blažević, član društva i pučki graditelj i ne samo ovoga doma. Nakon što je mons. Nedjeljko Pintarić blagoslovio dom, obišli su ga svi prisutni. Slijedila je večera koju su pripremili članovi društva Ante Blažević te Mirjana i Marijan Milovec, kao i Božidar i Alan Laušin iz celinske Udruge Sunčanica. Uz domaću pjesmu druženje je trajalo do dugo u noć.

"Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji", čitamo u Bibliji. A upravo ova tradicijski uređena kuća, s bogatom etnološkom zbirkom i kućnom kapelom sv. Izidora Seljaka, dokaz je da se graditelji nisu mučili uzalud. Blizina Cerinskog vira i livade iz sna koje okružuju novi planinarski dom već dugo privlače mnoge planinare, ali i sve dobronamjernike željne mira, tišine i planinske duhovnosti. Sigurni smo ih da će ih u nadolazećim vikendima biti još i više. Jer, Planinarski dom Cerinski vir i službeno je otvoren!

Gordana Ivir

FOTO:

1 – Novouređeni dom zablistao je punim sjajem

2 - Blagoslov doma – mons. Nedjeljko Pintarić

3 - Joža Blažević, pučki graditelj, jedan od najzaslužnijih za sjaj doma na Cerini

 
30.08.2015.

Inicijativom mještana Rakovice i Slavagore obnovljen krov obitelji Babojelić

Veliko srce susjeda i prijatelja

Inicijativom mještana Rakovice i Slavagore obnovljen krov obitelji Babojelić

Tijekom subote i nedjelje, 29. i 30. kolovoza, stanovnici Rakovice i Slavagore još su jednom iskazali svoje humanitarne i dobrosusjedske sklonosti. U ta su dva dana u potpunosti obnovili krovište obitelji Babojelić, nezaposlene udovice s dvoje maloljetne djece.

Uvidjevši nezavidno stanje svoje sumještanke, inicijativu je pokrenuo Stjepan Rački, a jednoglasno ju je podržao MO Velike Rakovice, na čelu s predsjednikom Stjepanom Šančićem.

Uz neizostavnu pomoć "ženske brigade", domaćica koje su bile zadužene za neophodnu "podlogu", stari je krov u subotu rastavljen, montirano je novo krovište, a u nedjelju je postavljen novi crijep i, kako je običaj, zavijorila je na sljemenu državna zastava.

Vrijednost radova procijenjena je na oko 100.000 kuna, a svoj su obol dali prvenstveno mještani Rakovice i Slavagore, ali su pomogli i Grad Samobor, MO Velika Rakovica i nekoliko vrijednih sponzora.

Tako se još jednom pokazalo da su briga o susjedu u nevolji, suosjećanje, te samoinicijativa unutar zajednice jedno od rješenja za brojne, naizgled nerješive, probleme i nevolje naših građana.

Ne za sve, ali za neke – svakako.

Dovoljno je samo malo dobre volje, jasnih nakana i puno ljubavi.

Robert Škiljan

 

U Chromosu izgorio laboratorij

Dokumentarac HRT-a o akciji "Očistimo Hrvatsku - powered by Renault"

Otvoren Planinarski dom Cerinski vir

Inicijativom mještana Rakovice i Slavagore obnovljen krov obitelji Babojelić

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002