19.09.2015.

Na Trgu kralja Tomislava održani 7. Samoborski medni dani

Medom se sladi i život pomladi!

Na Trgu kralja Tomislava održani 7. Samoborski medni dani

Proteklog vikenda, 19. i 20. rujna, održani su 7. po redu Samoborski medni dani. Na glavnom gradskom trgu samoborski i okolni pčelari i proizvođači pčelinjih i pčelarskih proizvoda ponudili su posjetiteljima, uz proizvode koji su se mogli kupiti po povoljnim cijenama, i brojne druge sadržaje: apiterapijsko savjetovalište, pčelarske radionice, bogat kulturno-umjetnički program, izložbu pčelinjih proizvoda, proizvoda od meda i na bazi meda, te gastronomsku kušaonicu.

U subotu je tako pripremljen već tradicionalni lovački paprikaš s peludom i medom, a u nedjelju su se spravljali medeni kolači, sve uz pjesmu i ples kulturno-umjetničkih društava i ostalih izvođača, koji su tako predstavili i samoborsku kulturnu baštinu. Uz nagradnu anketu za posjetitelje, u suradnji s Udrugom PozitivaS organizirana je turistička šetnja Samoborom.

Posebno zanimljiva bila je izložba starih pčelarskih predmeta i alata, a predstavljen je i rad Gradske pčelarske službe 112, koja kroz društveno koristan rad pomaže sugrađanima u zbrinjavanju rojeva pčela, gnijezda stršljena i osa.

Samoborske medne dane organizira Pčelarska udruga Samobora i Svete Nedelje, pod pokroviteljstvom gradova Samobora i Svete Nedelje te Zagrebačke županije.

M.K.

 
19.09.2015.

Obilježena 24. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Totalna imobilizacija - više ne dolaze ni članovi udruga!

Obilježena 24. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

U Parku domovinske zahvalnosti u petak predvečer, 18. rujna, na dan mobilizacije branitelja 151. samoborske brigade, okupili su se i ove godine članovi istoimene udruge kako bi odali počast svojim suborcima i poginulim braniteljima te podsjetili na dane kada su Samoborci i Svetonedeljčani složno, hrabro i časno krenuli u obranu domovine.

Ispred spomenika poginulim braniteljima vijence su položili i svijeće zapalili najprije predstavnici Udruge branitelja 151. samoborske brigade, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, u ime Grada Svete Nedelje zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić, a zatim redom i predstavnici srodnih udruga i članovi obitelji branitelja.

Nazočnima se obratio potpredsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Franjo Horvat, koji je, nakon minute šutnje u čast poginulih samoborskih i svetonedeljskih branitelja, pročitao i njihova imena, koja su redom upisana na zidu u parku.

Skromnoj svečanosti, na koju se odazvalo jedva dvadesetak članova udruge, nazočili su i učenici 7. razreda OŠ Samobor, kojima je o značaju ovog dana govorio prvi zapovjednik brigade Adolf Paar. Podsjetio ih je da sve podatke o ratnom putu brigade i poginulim braniteljima mogu pronaći i putem svojih pametnih mobitela ili tableta kroz QR kod, koji je nedavno postavljen pokraj samog spomenika braniteljima.

Govornici su se osvrnuli i na trenutnu situaciju s izbjeglicama, koje u velikom broju svakodnevno pristižu u Hrvatsku, poručivši svima da im pomognu koliko mogu, poučeni upravo stradanjima u Domovinskom ratu i brojnim izbjeglim obiteljima koje su i u Samoboru bile zbrinute u najtežim vremenima.

Možda će ubuduće brojnijem skupu u povodu obilježavanja ovog dana pomoći već uveden školski sat o Domovinskom ratu za učenike samoborskih osnovnih škola, kao i njihovo upoznavanje s poviješću brigade na samom Trokutu u Novskoj, planirano za konac listopada, jer djeca na takvim skupovima ne smiju biti samo ukras.

Zato, unatoč lijepim riječima, lijepim uniformama Samoborske narodne garde i molitvi samoborskog župnika Davora Štuljana, na članovima udruge je da na ovako važan datum, barem jednom godišnje, pokušaju dovesti veći broj svojih suboraca, članova njihovih obitelji i prijatelja.

M.K.

 

Na Trgu kralja Tomislava održani 7. Samoborski medni dani

Obilježena 24. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002