22.06.2015.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Obnovljena spomen ploča Dragutinu Jurkošeku

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Proslava Dana antifašističke borbe ove je godine na samoborskom području imala poseban karakter, jer je u Bregani otkrivena spomen ploča Dragutinu Jurkošeku, Slovencu koji je živio u Bregani i bio aktivan član SKOJ-a i KPH. Ponovno postavljanje spomen ploče na njegovoj kući, budući da je prva uništena početkom devedesetih prošlog stoljeća, organizirali su Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Samobora i Zveza združenj borcev za vrednote NOB-a iz Brežica. Ploču su otkrili članovi obitelji Dragutina Jurkošeka, Smilja i Tihomir, a tom je prigodom riječima predsjednik samoborske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petar Raić podsjetio na najvažnije činjenice iz Jurkošekova života, istaknuvši da je kao omladinac i SKOJ-evac krenuo u borbu protiv fašizma i prije napada Njemačke na tadašnju Jugoslaviju. Postao je sekretar KPH u Bregani, kada je uhićen i osuđen na dvije godine zatvora, koje je proveo u logoru u Jasenovcu, gdje je i ubijen 1944. godine. Okupljene članove udruga iz Hrvatske i Slovenije pozdravio je i predsjednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a iz Brežica Stane Preskar.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Samoboru se već tradicionalno odvija u dva dana, kada članovi Udruge ABA obiđu grobišta i spomen obilježja boraca NOB-a i žrtava fašističkog terora na području Samobora i Svete Nedelje. Tako je i ovogodišnje obilježavanje počelo dan ranije, 21. lipnja, kada je položen vijenac kod spomenika borcu na Trgu Matice hrvatske, gdje je vijenac položila i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković. Nakon toga vijenci su položeni i na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti, na grobljima u Samoboru, Svetoj Nedelji i Rakovom Potoku te kod spomen ploča u Kerestincu, Maloj Gorici, Rakovom Potoku, Stupniku, Galgovu, Kotarima i Dragonošu.

Na sam Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, nakon otkrivanja ploče Dragutinu Jurkošeku, hrvatski i slovenski antifašisti zajedno su položili vijence na obilježjima u Bregani, Otruševcu, Grdanjcima, Gabrovici, Budinjaku, Prisjeki i selu Planina u Sloveniji. Kod spomen ploče u Bregani okupljene je pozdravila i predsjednica MO Bregana Maja Gračanin, a vijenac je položilo i izaslanstvo Foruma mladih samoborskog SDP-a.

M.Š.

 
22.06.2015.

Proštenje svetog Vida na Vrhovčaku

Drevna kapela oživjela vjerničkim narodom

Proštenje svetog Vida na Vrhovčaku

U drevnoj kapeli svetog Vida na Vrhovčaku, u župi svete Anastazije, u nedjelju (21. lipnja) održano je proštenje s misom u 11 sati. Prema višestoljetnom običaju vjernici se okupljaju u kapeli na sam dan svetog Vida, koji se slavi 15. lipnja i na nedjelju u osmini proslave nebeskog zaštitnika sela Vrhovčaka. Tako je bilo i ove godine. Iako skromnije brojem nego u nedalekoj prošlosti, okupili su se štovatelji svetog Vida, mučenika iz vremena cara Dioklecijana, jednog od najvećih progonitelja kršćana. Misu je predvodio vlč. Josip Dumbović, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Lijepim je mislima potaknuo sve okupljene na življenje svoje vjere na primjeru svetog Vida, koji je bio uvjereni vjernik i svjedočio je svoje vjerničko uvjerenje do mučeništva.

Tako je opet na jedan dan "oživjela" vjerničkim narodom ispunjena kapela, koja se spominje u 15. stoljeću, ali po rebrima svoda i dovratniku nije isključena mogućnost da je građena i u 14. stoljeću. Kao starodrevna kapela župe svete Anastazije spada u najvrednije sakralne građevine župe. Ističu se gotski stupovi u svetištu, gotski luk koji dijeli svetište od lađe kapele i gotski stupovi na predvorju kapele u kojem je mali oltar svetog Vida, gotski svođen. Pred proštenje mještani Vrhovčaka uredili su kapelu, okitili dovratnike, oltare i okoliš. Gotovo u svakoj kući Vrhovčaka, za obiteljskim stolovima, ugostili su mještani svoju rodbinu i kumove, prijatelje i poznanike. Tako se slavlje nastavilo do kasnih popodnevnih sati.

Radovan Librić

 

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Proštenje svetog Vida na Vrhovčaku

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002