11.02.2015.

Promjene u programu Fašnika za petak

Početak u 18 sati, uz gostujuće grupe

Promjene u programu Fašnika za petak

u petak, 13. veljače nastavlja se program 189. Samoborskog fašnika, međutim uz određene preinake u odnosu na početno planirani i objavljeni program.

Tako će početak nastupa na Trgu kralja Tomislava biti od 18 sati, uz gostujuće fašničke grupe: Krnjeval (Brist, HR), KG Makarska rivijera (HR), Župa Dubrovačka (HR), Ston (HR), Dobova (SLO). U 18,30 dolaze srednjoškolske grupe koje su trebale nastupiti prošlog petka - Gimnazija A.G. Matoš, Srednja strukovna škola, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola i Centar Lug. Od 19 sati na središnju fašničku pozornicu dolaze Prapodravci, a u 19,30 je izbor pojedinačnih i grupnih maski nakon kojih nastupa KUD Oštrc, a u 20,30 sati svirati počinje Shooters band.

U fašničkom šatoru u petak navečer nastupaju Neki novi klinci i grupa Strings.

M.Š.

 
11.02.2015.

Popularna Brenta dela sve dane Fašnika

Uz dobru kupicu i žena vam bu draga!

Popularna Brenta dela sve dane Fašnika

Kak se i šika, bez dobre kapljice ni niti dobrog Fašnika, tak su to rekli naši stari, kojima je dugi niz let Fašnik zabava, koja se potkrepi i z dobrom samoborskom kaplicom.

Nastavak slijedi, i to u nadolazeće dane 13., 14., 15. i 17 veljače, kada mlade snage samoborskog vinogradarstva i vinarstva prezentiraju u Brenti svoja dostignuća. Glazba, pjesma i vino, ruku pod ruku, a sve će vam to podariti mladi vinari Davor Sirovica, Mario Koletić i Igor Jaić Krasnik.

Vina se buju mogla degustirati i piti, a, kak veliju mladi, "nek puk oceni kaj to je".

Na druženja u Brenti svima su vrata otprta i svi su dobrodošli, pa si pribilježite: Brenta bu otprta u petak, 13. veljače, od 17 sati pa dok zora svane, u subotu i nedjelju za Brentu je vreme dolaska od 11 sati nadalje, a zadnji dan, kad bumo spalili Princa Fašnika, Brenta bu otprta od 16 sati.

Znači, sve je jasno. Mladi vinogradari i vinari nastavlaju obiteljske tradicije i obiteljsku vinarsku prepoznatljivost.

Samo dojdite, poručuju. Ne bute mogli popiti tolko, kolko budu vina dopelali. I, da znate, pak bu po onoj: "Če popiješ dva deci ovega i vlastita žena ti bu draga".

Kaj drugo, nego dobro došli i živeli!

FSG

 
11.02.2015.

Predavanje mr. Hrvoja Šimića o lažnoj znanosti u Gradskoj knjižnici Samobor

Kako prepoznati pravu znanost

Predavanje mr. Hrvoja Šimića o lažnoj znanosti u Gradskoj knjižnici Samobor

Ljetna tvornica znanosti i Klub samoborskih studenata nastavljaju sa zanimljivim predavanjima i gostima u Gradskoj knjižnici Samobor. U utorak, 10. veljače, o znanosti općenito i o tome kako prepoznati lažnu znanost i pseudoznanstvenike govorio je mr. Hrvoje Šimić, inženjer, magistar znanosti, konzultant, edukator i autor online magazina Varljiv.org.

U poplavi novih otkrića i saznanja temeljenih na znanosti i uz suvremenu tehnologiju, koja velikim koracima grabi prema rješenjima različitih problema koji muče ljudski rod, ponekad je teško razabrati što je prava znanost od onoga što nam se kao znanost predstavlja.

Potkrijepio je to Šimić već u početku svog predavanja citatom popularnog Carla Sagana, koji kaže: "Organizirali smo civilizaciju čiji svi bitni elementi duboko ovise o znanosti i tehnologiji, koje istodobno nitko ne razumije".

Obzirom da je znanost presudna za našu sadašnjost i budućnost, već je i sama sumnja, kao i otkrivanje lažne znanosti i znanstvenika, korak naprijed prema vrednovanju i otkrivanju onoga što zaista vrijedi u znanosti.

M.K.

 

Promjene u programu Fašnika za petak

Popularna Brenta dela sve dane Fašnika

Predavanje mr. Hrvoja Šimića o lažnoj znanosti u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002