24.06.2015.

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima obilježen Dan državnosti

Žrtva branitelja ne smije biti uzaludna

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem lampaša u Parku domovinske zahvalnosti samoborski gradski čelnici, roditelji, djeca, rodbina i prijatelji poginulih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici institucija i udruga te političkih stranaka s područja Samobora i Svete Nedelje odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata te na taj način obilježili i Dan državnosti. Bila je to prigoda da se još jednom oda počast samoborskim braniteljima i pročita njihova imena, izražavajući zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli za slobodu Domovine.

U ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar podjetio je da se 25. lipnja slavi deklaracija Hrvatskog sabora o samostalnosti, usvojena 1991. godine nakon povijesnog refenduma na kojem se 93% stanovnika Hrvatske izjasnilo o uspostavi suverene države i napuštanju Jugoslavije. Paar je istaknuo da velikosrpska vrhuška to nije htjela dopustiti i počela je agresija na Hrvatsku, a u obrani suverenosti tijekom Domovinskog rata svoj mladi život položilo je 13.583 hrvatska državljana.

Ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar naglasio je da branitelji nisu očekivali nikakve povlastice, ali su vjerovali da će nakon rata svima biti bolje, što se nije ostvarilo, jer proteklih godina i lijeva i desna politička opcija dopustila je pljačku u privatizaciji, većina stanovništva je osiromašena i kopa po kontejnerima, dok neki deponiraju milijune eura u stranim bankama. Uz to, umjesto da se svi bave tematikom izlaska iz krize, svjedoci smo prepucavanjima o događajima iz povijesti pa se sve veći broj mladih iseljava iz Hrvatska. To su stvari koje nas žaloste, i nadamo se promjenama kako bi djeca naših branitelja živjela život dostojna čovjeka, rekao je Paar, predlažući da se sljedeće godine obilježba Dana državnosti u Samoboru digne na višu razinu.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak također je istaknuo da se danas ne govori o temama bitnima za ovo društvo, već se zbog izbornih kampanja i skupljanja bodova naglasak stavlja na teme iz prošlosti. Govoreći o referendumu o suverenosti naglasio je i da postotak onih koji su glasali za samostalnu Hrvatsku svjedoči da su isprazne priče u "jugoslavenima", jer velik broj onih koji se tada nisu izjašnjavali kao Hrvati bili su za suverenost. Žalosno je da se i danas bavimo 2. svjetskim ratom umjesto da gledamo naprijed, prevladamo sve razlike koje postoje i da skupa počenemo razmišljati kako svima osigurati bolje uvjete nama i našoj djeci. Nadam se da ćemo ipak uspjeti postići zajedništvo našeg naroda kako ni žrtva naših branitelja ne bi bila uzaludna, istaknuo je Beljak i podržao ideju da se sljedeće godine za 25. obljetnicu dana državnosti organizira posebna akademija u Hrvatskom domu.

Na kraju svečanosti prigodne poruke iz evađelja i riječi molitve uputio je samoborski župnik, vlč. Davor Štuljan.

M.Š.

 

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima obilježen Dan državnosti

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002