04.08.2015.

U Samoboru obilježeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

84 sata koja su promijenila Hrvatsku

U Samoboru obilježeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Jedan od najznačajnijih datuma suvremene hrvatske povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, obilježen je u Samoboru minutom šutnje i polaganjem vijenca te paljenjem lampaša ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti pokraj župne crkve. Vijenac je dan uoči blagdana položilo izaslanstvo Grada Samobora na čelu s gradonačelnikom Krešom Beljakom, u čijoj su pratnji bili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Vinko Jaklenec i predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Rozario Rozga. Lampaše su zapalili predstavnici samoborskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ustanova i institucija, političkih stranaka te dio roditelja i obitelji poginulih branitelja, a prigodne riječi i molitvu izrekao je samoborski župnik, vlč. Davor Štuljan.

Ovogodišnja obilježja protekla je u svečanom ozračju uoči proslave 20. godišnjice vojno – redarstvene akcije Oluja, nakon koje su 1995. godine oslobođena tada okupirana područja Republike Hrvatske. O tijeku i značaju akcije Oluja kao svjedok tih događanja u glavnom Stožeru oružanih snaga Republike Hrvatske govorio je predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Rozario Rozga. On je istaknuo da se Oluja morala dogoditi baš početkom kolovoza 1995. godine, jer pregovori nisu davali rezultate, a u to vrijeme počeli su i napadi na okruženi Bihać te je postojala opasnost da se spoje okupatorske snage s područja BiH i Hrvatske, što bi bilo pogubno za hrvatsku državu. Rozga je podsjetio da je od samih početaka akcije Oluja 4. kolovoza ona tekla uspješno, jer su probijene crte neprijateljske obrane i već toga prvog dana je ostvareno 80 posto od planiranih akcija, da bi već 5. kolovoza oslobođen i Knin, a petog dana predao se i 21. krajinski korpus te je Oluja i službeno završila.

- To je bila bitka svih bitaka, ona označava i kraj Domovinskog rata – zaključio je Rozga, naglašavajući iskustvo i stručnost hrvatskih časnika i vojnika.

U svom govoru gradonačelnik Krešo Beljak čestitao je njihov dan svim hrvatskim braniteljima i zapovjednicima postrojbi sa samoborskog područja, poručujući kako ovogodišnja proslava u Hrvatskoj treba proteći u duhu obilježavanja Dana pobjede, a ne podjela. Istaknuo je i kako će u svečanom mimohodu u Zagrebu sudjelovati i članovi Samoborske narodne garde te pripadnici ratnih postrojbi.

Na kraju možemo istaknuti i da je uz spomen obilježje postavljena pločica sa QR kodom, koji omogućuje svim prolaznicima i posjetiteljima da na svojim mobilnim uređajima mogu vidjeti popis poginulih branitelja s našeg područja i podatke o sudjelovanju samoborskih branitelja u Domovinskom ratu.

M.Š.

Premalo zastava i ljudi

Po završetku svečanosti u Parku domovinske zahvalnosti u redakciji Glasnika primili smo i nekoliko poziva sugrađana koji smatraju da se i ove godine nije učinilo dovoljno da Samobor poprimi svečani i značaju događanja priličan izgled, tj. da čak ni na svim institucijama nije bila istaknuta zastava, a niti su građani pozvani da istaknu državna obilježja. Također, pozvali su da se napravi dodatni napor kako bi se ovim svečanostima odazvalo više sugrađana, osobito članovi obitelji i prijatelji poginulih branitelja.

 

U Samoboru obilježeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002