13.09.2015.

U akciji Očistimo Hrvatsku od olupina - Powered by Renault ponovno stradao jedan predmet ljudske nebrige i gluposti

Fićo je ipak završio u raju, onom žumberačkom

Put do raja nije lak, pun je glogova trnja, postoje putokazi, ali su zarasli, česti su odroni... Znam mnoge koji su krenuli tim putem, ali još se nisu javili. Možda su zastali u čistilištu ili idu okolnim putem. Mi, srećom, nismo puno zapinjali - za četiri sata iz Draščeg vrha stigli smo do žumberačkog raja, baš dobro oznojeni. Pratili smo naporno hodočašće dva grkokatolička svećenika Žumberačkog vikarijata Križevačke eparhije, koji su pozorno slušali papinu encikliku Laudato si te je odlučili provesti u djelo.

Nenad Krajačić, župnik Pribića i Pećnog i Marjan Jeftimov, župnik Kašta i Sošica, dali su si zadatak "popraviti" pogled prema kapeli na Draščem vrhu, koji je kvarila olupina Fićeka kontraša, koji je tridesetak godina trunuo u obližnjem šumarku.

"Kakav svijet djeci koja odrastaju želimo predati onima koji će doći poslije nas?" Ovo pitanje nalazi se u središtu papine enciklike i ono je potaknulo svećenike da se nakon prošlotjedne duhovne obnove pozabave konkretnim tjelesnim akcijama i zajedno s "pravovjernim" članovima udruge Zelene stope Vladimirom Librićem, Kristijanom Brkićem (nadzornikom u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje) te nižepotpisanim, navuku rukavice, pritegnu gurtne i s Renault Kadjarom odvuku Fiću do raja. Naravno, žumberačkog. Taj nam je bilo najbliži. Odveli bismo ga i do reciklažnog dvorišta, ali ga nema u blizini. Kod Petra će ova olupina postati izložak i spomen na ljudsko ponašanje prema ovom rajskom krajoliku. Priznajem, bio sam uzbuđen, jer nikada nisam bio na sličnom mjestu, a Krajačić i Marjan bili su već ondje. Kažu mi da je i biskup Kekić ondje bio... Onda sigurno nije loše. Već na ulazu, kako je i red, dočekao nas je Petar osobno s hrpom ključeva – on je naime vlasnik imanja, preziva se Miljenović, a Žumberčanin je od rođenja.

Petar nas nije pitao za grijehe, nego jesmo li gladni i žedni. Mi njega nismo iz pristojnosti pitali ni za zmije, ni za drvo, ni jabuke, ni Evu, a kamoli za batine koje su navodno baš iz raja izašle. Za onih 72 djevice, koje bi trebale navodno biti tu negdje, bilo je iluzorno pitati kada je jasno da ih toliko nema ni na cijelom Žumberku. Petar nas je kao pravi domaćin počastio pastrvom sa žara, krumpirićima i salatom ubranom iz vrta.

- To je uobičajeni jelovnik u raju petkom - govori Petar kao da se pravda. - Svratite li ovdje neki drugi dan, imamo i ono što nudi i svaki drugi civilni restoran – skromno zaključuje.

Uz domaću zlevanku na brzinskom vjeronauku od svećenika smo saznali da je najnovija papina enciklika dobila svoje ime sukladno zazivu svetoga Franje "Hvaljen budi, Gospodine moj" (Laudato si', mi’ Signore), koji u Pjesmi stvorova podsjeća na to da je Zemlja naš zajednički dom i da je isto tako poput sestre s kojom dijelimo postojanje i poput majke je koja nas prima u svoje naručje. Mi sami smo Zemlja. Samo naše tijelo sastavljeno je od zemaljskih elemenata, čiji zrak nam daje dah i čija voda nas oživljuje i obnavlja.

A ovdje na Žumberku, hvala dragomu Bogu, čistog zraka, zemlje i vode ne fali. - Svi znamo čega fali i zašto su anđeli pali - govore svećenici. Ali...

Sada se ova zemlja, zlostavljana i opljačkana, žali i jauci joj se pridružuju jaucima svih napuštenih u svijetu. Papa Franjo nas poziva da ih osluhnemo, pozvavši svakoga pojedinačno i sve zajedno – pojedince, obitelji, lokalne zajednice, narode, kao i međunarodnu zajednicu – na ekološko obraćenje prema riječima svetog Ivana Pavla II., što znači promijeniti smjer, uz pretpostavku ljepote i odgovornosti u zauzetosti za naš zajednički dom.

Papa Franjo istodobno priznaje da se osjeća sve veća svijest i osjetljivost za okoliš i za brigu o prirodi; sazrijeva iskrena i bolna zabrinutost za ono što se događa na našem planetu, podiže pogled nade koja prožima cijelu encikliku i svima šalje jasnu i nadom ispunjenu poruku: čovječanstvo je još uvijek sposobno za zajedničku suradnju pri izgradnji našega zajedničkog doma, ljudsko je biće još uvijek u stanju posredovati na pozitivan način i nije sve izgubljeno, jer su ljudska bića sposobna poniziti se do krajnosti, sposobna isto tako i sebe nadići, vratiti se, odabrati dobro i obnoviti se.

Gore navedena mala, ali hrabra, ekološka ekipa živi je svjedok da je sve nabrojeno i napisano točno. Posjet žumberačkom raju osokolio nas je za nove akcije, za nova čistilišta, kako na Žumberku, tako i u cijeloj nam domovini.

Romeo Ibrišević

 
13.09.2015.

Edukacija školske djece na temu "Samoborci u Domovinskom ratu"

Od izložbi do nastave u prirodi

Edukacija školske djece na temu

Od ove školske godine samoborski učenici učit će o Domovinskom ratu od onih koji o tome znaju najviše, članova Udruge branitelja 151. samoborske brigade.

Zahvaljujući Ministarstvu branitelja, Zagrebačkoj županiji i Gradu Samoboru, prikupljena su potrebna sredstva za održavanje edukacije na temu "Samoborci u Domovinskom ratu". Školama je dostavljen bilten i CD na kojem je monografija o ratnom putu 151. samoborske brigade, knjiga "Poginuli hrvatski branitelji na zapadnoslavonskom ratištu" te predavanja Jurja Kralja. Materijal će pomoći profesorima povijesti u pripremi učenika za edukaciju u okviru redovne nastave povijesti o Domovinskom ratu.

U velikoj dvorani srednjoškolskog centra u Samoboru postavljena je izložba fotografija s ratnog puta brigade, sa slikama spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na lokacijama Park domovinske zahvalnosti u Samoboru, Trokut kod Novske i Dvor na Uni.

Izložba će biti otvorena do završetka edukacije, 5. listopada ove godine.

Edukacija započinje obilaskom Parka domovinske zahvalnosti, slijedi predavanje Jurja Kralja o doprinosu Samoboraca Domovinskom ratu, nakon toga učenici će pogledati film Hrvatskog memorijalnog centra koji vizualizira tijek Domovinskog rata na području Republike Hrvatske od 1991. do 1995. godine, te izložbu fotografija koja je u dvorani postavljena na petnaestak panoa. Ciklus od 15 termina počeo je 11. rujna, a prvi učenici koji su prošli kroz edukaciju bili su osmaši osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. U naredna tri tjedna održat će se još 14 termina za pet osnovnih i tri srednje škole.

Posljednja faza edukacije je nastava u prirodi, koju Udruga organizira na lokaciji Trokut kod Novske, 29. i 30. listopada, u povodu komemoracije za sve poginule branitelje na novljanskoj bojišnici. Tamo je prošle godine dovršena gradnja svih devet spomen stećaka: Bjelovara, Samobora, Svete Nedelje, Koprivnice, Križevaca, Dugog Sela, Vrbovca, Ivanić-Grada, Novske te Tigrova Prve A brigade. Na spomenik je uklesano 270 imena poginulih hrvatskih branitelja iz raznih postrojbi koje su na tom području ratovale.

Svi učenici aktivno sudjeluju u edukaciji, a po završetku ciklusa svaki će od njih putem anketnog upitnika ocijeniti uspješnost provedene edukacije.

P.A.

 
13.09.2015.

Na ovogodišnjem CU'FUS-u posebni su gosti bili mališani iz igraonice Ganja u Gunji

Potpuno novi doživljaj za djecu s postradalih područja

Na ovogodišnjem CU'FUS-u posebni su gosti bili mališani iz igraonice Ganja u Gunji

Posebni gosti ovogodišnjeg Cirkuskog uličnog festivala u Samoboru (CU'FUS) bili su mališani iz igraonice Ganja u Gunji.

Domaćin i pokrovitelj njihovog boravka bio je Grad Samobor, a uključili su se i građani te organizatori festivala kako bi im ovo iskustvo učinili nezaboravnim.

Na putu do Samobora djeca su, većina od njih po prvi puta, posjetila Zoološki vrt u Zagrebu, a u Samobor su stigli u petak poslijepodne te odmah krenuli u istraživanje grada.

Najviše su uživali u programu Hula hoop konvencije i festivala CU'FUS, što je za njih bio potpuno nov doživljaj.

U nedjelju ujutro susreli su se sa zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković i zahvalili joj na gostoprimstvu.

Igraonicu Ganja osnovalo je Društvo Naša djeca Grada Vinkovaca, u suradnji s Društvom psihologa Vukovarsko-srijemske županije koji su se od samog početka proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji zauzeli za djecu s poplavljenih područja Gunje, Račinovaca, Đurića i ostalih mjesta stradalih od poplava kako bi im organizirali kvalitetno provedeno slobodno vrijeme.

To uključuje adekvatnu psihosocijalnu pomoć kroz razne kreativne radionice i igraonicu, kako bi se djeca barem malo odmakla od neprirodnih uvjeta života.

Osim organiziranih aktivnosti u igraonici koja je popularno nazvana Ganja, po igri lovice, kako je zovu u Gunji, organiziraju i izlete djece preko vikenda, kao i gostovanja raznih lutkarskih, cirkuskih i drugih predstava i programa.

P.A.

 
13.09.2015.

5. Cirkuski ulični festival u Samoboru – CU'FUS

Sunce i cirkusanti izmamili osmjehe na lica

5. Cirkuski ulični festival u Samoboru – CU'FUS

Samoborski Cirkuski ulični festival ove godine nije imao sreće s vremenom, odnosno vremenskim prilikama prije početka ljeta, kada ga obično organizatori, udruge Razbibriga i Antuntun, planiraju i održavaju na glavnom gradskom trgu, ali i na drugim lokacijama u gradu. A onda je došlo ljeto i godišnji odmori pa se s festivalom cirkusarija pričekalo do konca ljeta. Tako je Samobor u dane vikenda od 11. do 13. rujna po 5. puta svojim građanima, gostima i namjernicima ponudio bogat program domaćih i stranih cirkusanata koji su ih zabavljali svojim vještinama i mamili osmjehe na njihova lica.

Ulični artisti svih fela bogatim su i gotovo cjelodnevnim programima uveseljavali posjetitelje i prolaznike na Trgu kralja Tomislava i u parku kod Samoborskog muzeja, a u bivšoj vojarni održana je i hula hoop konvencija, koja je u subotu završila vatrenim Gala showom na otvorenom prostoru ispred bivšeg časničkog restorana.

Ove godine su posebni gosti festivala bili mališani iz Gunje i njihove Dječje igraonice Ganja, koje je u nedjelju dočekala i pozdravila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Djeca nisu skrivala veselje i oduševljenje viđenim, a lijepa doza razbibrige dobro će im doći prije jesenskih obaveza i povratka u Gunju.

CU'FUS je završio u nedjelju predstavom Triko teatra iz Zagreba, koji su svojim vratolomijama na posebnoj konstrukciji, uz prigodan glazbeni program, mamili uzdahe prisutnih i tako na najbolji način primamili Samoborce da i sljedeće godine posjete CU'FUS.

M.K.

 

U akciji Očistimo Hrvatsku od olupina - Powered by Renault ponovno stradao jedan predmet ljudske nebrige i gluposti

Edukacija školske djece na temu "Samoborci u Domovinskom ratu"

Na ovogodišnjem CU'FUS-u posebni su gosti bili mališani iz igraonice Ganja u Gunji

5. Cirkuski ulični festival u Samoboru – CU'FUS

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002