29.10.2015.

Završena serija tribina samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Građani imali priliku pitati, predlagati i zahtijevati

I ove godine, već šestu godinu zaredom, samoborski je gradonačelnik Krešo Beljak sa svojim suradnicima obišao mjesne odbore i gradske četvrti i saslušao prijedloge i probleme brojnih građana.

Građani su na tim tribinama imali mogućnost neposredno postavljati pitanja i davati konkretne prijedloge gradskoj vlasti i time se, uoči izrade proračuna, direktno uključiti u kreiranje planova i programa te predlagati prioritete za financiranje iz gradskog proračuna.

U ciklusu, koji je trajao od 15. rujna do 29. listopada, održano je četrdesetak tribina, a još se jednom potvrdio velik interes stanovnika samoborskih mjesnih odbora i naselja za ovakav oblik komunikacije s gradonačelnikom.

Inače, svi građani svojim pitanjima, prijedlozima i zahtjevima gradskoj upravi mogu se obratiti i putem e-maila, telefonskim putem, putem društvenih mreža ili osobno ponedjeljkom, kada gradonačelnik i njegovi suradnici imaju otvorena vrata za građane.

P.A.

 
29.10.2015.

Novo parkiralište u Ulici svete Ane i radovi na samoborskim ulicama

Lakše za blagdan Svih svetih

Od 29. listopada u primjeni je novo parkiralište izgrađeno uz Ulicu svete Ane, što će građanima posebno koristiti uoči blagdana Svih svetih. Osim parkirališta, izvršena je i rekonstrukcija križanja te ulice i Ulice Franza Listza.

Radove je izvelo poduzeće V.M. Gradnja iz Bregane.

Pri kraju su i radovi u Ulici Hrvatske bratske zajednice i Mlinskoj ulici, gdje je izrađena pješačka staza i proširen cestovni pojas uz rubnjake, a radove je izveo Građprom d.o.o. Slijedi iscrtavanje parkirališta, koje će izvesti samoborski Komunalac.

P.A.

 
29.10.2015.

Nastavlja se uređenje Anindola

Korak po korak do stare slave

U sklopu obilježavanja 150. godišnjice Anin-perivoja i uređenja, održavanja, očuvanja i promicanja zaštićenih područja, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije nastavlja s uređenjem zaštićenog područja Park-šuma Tepec-Palačnik-Stražnik.

Krajem listopada na području Anindola na dva prilaza postavljeni su drveni stupići radi zabrane ulaska vozila u zaštićeno područje, ormarić za mjerenje električne energije obložen je u drvo te je uz šetališta obavljena košnja. Posebnu atrakciju predstavlja koš za košarku na Tancplacu koji je obnovljen na inicijativu mladih i mame Gordane s Giznika. Kako bi se koš uklopio u okruženje Anin-perivoja metalna konstrukcija je obložena drvom. Sada će mladi ponovno moći igrati košarku u svom omiljenom parku.

Samoborci zaslužuju uživati u šetnjama Anindolom i Tepcom koji su zadnjih desetljeća zapušteni, a kojima su nekada koračali slavni Ilirci, pjesnici i umjetnici. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Hrvatskim šumama, Gradom Samoborom i Udrugom Oživljena povijest Samobora intenzivno radi na vraćanju starog sjaja Anindolu.

Do sada je postavljeno 13 informativnih ploča s nazivima šetnica, spomen ploča "150. godišnjica začetka 'majalesa' i Anin-perivoja", edukativna tabla "Kapela Svete Ane" u blizini kapele, organiziran je Aninovski bal na Tancplacu, postavljene su nove klupe i stolovi te je nekoliko puta obavljena košnja trave i čišćenje.

Krajem rujna postavljena je bila i izložba slika i fotografija Anindola s kraja 19. stoljeća.

M.G.

 
29.10.2015.

Predavanje o Danu reformacije

Sjećanje na Martina Luthera i njegovih 95 teza

Predavanje o Danu reformacije

Vjerski blagdan Dan reformacije obilježava se 31. listopada. To je spomen na Martina Luthera, koji je na taj dan na vrata crkve Svih Svetih u Wittenbergu, pribio svojih 95 teza o indulgencijama, dogmama i uređenju crkve. Lutherov je proglas izazvao veliko zanimanje javnosti i brzo je preveden na njemački jezik (izvorno na latinskom jeziku) te proširen diljem Njemačke, ali je izazvao i niz prijepora, sukoba i progona unutar Crkve.

U utorak, 27. listopada, u Galeriji Prica okupila se grupa članova Biblijske crkve Berejaca iz Samobora sa željom da proširi svijest o reformaciji i postojanju crkve u Samoboru.

S.S.

 

Završena serija tribina samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Novo parkiralište u Ulici svete Ane i radovi na samoborskim ulicama

Nastavlja se uređenje Anindola

Predavanje o Danu reformacije

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002