03.09.2015.

Gradu Samoboru više od milijun kuna za pomoćnike u nastavi

Dobar vjetar u leđa: uz pomoć EU do suradnika u nastavi

Gradu Samoboru više od milijun kuna za pomoćnike u nastavi

Za provedbu projekta "Vjetar u leđa", kojim će se financirati pomoćnici u nastavi, Gradu Samoboru odobrena su sredstva u iznosu od 1.172.925 kn, od čega će EU financirati čak 90%, odnosno 1.055.633 kn.

Projekt se provodi u okviru natječaja "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama", a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.

Na današnjoj svečanosti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar uručio je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava zamjenici gradonačelnika Sanji Horvat Iveković.

Grad Samobor od 2008. godine financira rad pomoćnika u nastavi iz vlastitih sredstava temeljem Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu.

Ovim projektom, umjesto dosadašnjih 11 pomoćnika (koliko ih je bilo angažirano u prošloj školskoj godini), omogućilo se angažiranje 20 pomoćnika u nastavi za rad s ukupno 22 djece u četiri osnovne škole – OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Milana Langa te OŠ Mihaela Šiloboda.

Osim kvalitetnijeg obrazovanja učenicima s teškoćama, ovim projektom olakšava se rad učitelja i roditelja te se učenicima pružaju uvjeti za lakšu integraciju u društvenoj zajednici.

Poziv za iskaz interesa za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi objavile su škole na svojim internet stranicama, a poziv je objavljen i na www.samobor.hr.

P.A.

 
03.09.2015.

Grad Samobor sufinancira prijevoz srednjoškolaca i studenata

Jeftinije do škole i fakulteta

Grad Samobor sufinancira prijevoz srednjoškolaca i studenata

Grad Samobor u svom je proračunu za 2015. godinu osigurao financijska sredstva za sufinanciranje srednjoškolskih relacijskih pokaznih markica za redovite učenike, polaznike srednjih škola koji imaju prebivalište na području Grada Samobora.

Za srednjoškolce koji imaju prebivalište na području Grada Samobora, a koji pohađaju neku od srednjih škola na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije ili Grada Samobora, a kupuju mjesečne markice za više zona, cijena mjesečne markice bit će umanjena za 25% stvarne cijene. Ostatak iznosa do pune cijene markice u iznosu od 75% plaća sam korisnik usluge prijevoza na prodajnom mjestu prijevoznika prilikom kupnje mjesečne markice.

Srednjoškolci koji imaju prebivalište na području Grada Samobora, a koji pohađaju neku od srednjih škola na području Grada Samobora i pritom kupuju mjesečne markice za 1. zonu, ostvaruju pravo na umanjenje cijene koštanja mjesečne markice u iznosu od 50% stvarne cijene. Ostatak iznosa do pune cijene markice u iznosu od 50% plaća sam korisnik usluge prijevoza na prodajnom mjestu prijevoznika prilikom kupnje mjesečne markice.

Novost je kako povrat financijskih sredstava u iznosu od 75% od cijene koštanja mjesečne relacijske markice učenici ostvaruju putem Zagrebačke županije, odnosno povrat sredstava vrši se putem žiro računa roditelja, a ne više putem prijevoznika.

Studentske relacijske karte Grad Samobor sufinancira u iznosu od 100 kuna mjesečno. Trošak izrade nove putne iskaznice svaki korisnik usluge snosi sam.

P.A.

 
03.09.2015.

Sveta Nedelja raspisala natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2015./2016.

Studentima 900, učenicima 600 kn mjesečno

Sveta Nedelja raspisala natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2015./2016.

3. je rujna svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin donio odluku o raspisivanju Natječaja za dodjelu tri vrste stipendija za školsku/akademsku godinu 2015./2016., i to:

I. 10 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja

II. 20 stipendija za studente koji moraju udovoljavati kriteriju socijalnog statusa i uspjeha u školovanju:

- 4 stipendije za I. godinu studija

- 4 stipendije za II. godinu studija

- 4 stipendije za III. godinu studija

- 4 stipendije za IV. godinu studija

- 4 stipendije za V. godinu studija i apsolvente

III. 5 stipendija za studente koji moraju udovoljiti samo kriteriju uspjeha u školovanju

Studentske stipendije za akademsku godinu 2015./2016. iznose 900 kuna mjesečno, dok učeničke stipendije za školsku godinu 2015./2016. iznose 600 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1.11.2015. do 31.10.2016. godine.

Natječaj traje do 15.10.2015. godine.

Tekst Natječaja za stipendije, kao i Prijavnice za stipendiju, mogu se pronaći i preuzeti na službenim internet stranicama Grada Svete Nedelje www.grad-svetanedelja.hr, rubrika Natječaji/Stipendije ili u zgradi Gradske uprave, Trg Ante Starčevića 5, Sveta Nedelja.

A.B.B.

 
03.09.2015.

Volonteri Bogumilca uključili se u projekt za promicanje vrijednosti volonterstva

Učenici i pedagozi na istom zadatku

Volonteri Bogumilca uključili se u projekt za promicanje vrijednosti volonterstva

Cijela je školska godina u OŠ Bogumila Tonija bila obilježena volontiranjem. Konačno je u školu stigla promjena pokrenuta od društva, a tražena od škole. Škola se uključila u projekt kojim se kroz promicanje vrijednosti volonterstva učenici pripremaju za suživot s drugima te razvijaju kvalitetan sustav vrijednosti i odgovornosti za zajednicu. Kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja, škola je za svoje učenike i njihove roditelje organizirala volonterski rad na način da priprema i organizira volonterske aktivnosti učitelja u prostoru škole. Jedan je od ciljeva ove inicijative osmisliti i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Škola se otvorila zajednici i dobila mnogo, kao i zajednica, a djeca, koja su i ovdje u prvom planu, dobila su najviše.

Niz je akcija, radionica bilo provedeno svaki tjedan tijekom školske godine. Projekt Školski volonteri projekt je Foruma za slobodu odgoja i omogućuje mladima iskustvo rada u školskom kontekstu, sudjelovanje i pripremu te provedbu raznih volonterskih akcija i pružanje pomoći i podrške učiteljima, stručnim suradnicima u radu s učenicima. Projekt financira Europska Unija, sufinancira Ured za udruge Vlade RH, a podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih. Osnovne i srednje škole, koje sudjeluju u projektu, ranije su odabrane na temelju iskazane motivacije.

Mladi volonteri odabrani za sudjelovanje u projektu prošli su višednevnu edukaciju, kao i članovi školskog tima koji su zaduženi za određeno područje. Volontiranje je integrirano u cijeli školski život. Nina Savić i Lana Čakanić, dvije pedagoginje po struci, volonterke su koje su učitelje i stručnu službu škole pratile i pružale pomoć i podršku u provedbi baš svih akcija, od organiziranja subotnjih radionica, pomoći u učenju, radu s darovitima, do sudjelovanja u organiziranoj tribini Djeca tranzicije. Postale su pravi članovi školskog tima. Tijekom školske godine pridružila im se još jedna volonterka, Mirna Hrenek, studentica razredne nastave koja se vezala uz jedan razred te aktivno sudjeluje u pripremi materijala i radu s djecom.

Projekt je samo počeo bujati, ideje kolega i radionice slobodnog vremena izazvale su val uzbuđenja i kod učitelja i kod roditelja, ali najviše kod djece. Od pokusa, izrade ukrasa, običaja i igara naših starih, šetnje Samoborom, uskrsnih radionica, dramskih i orkestralnih radionica, razgibavanja capoeirom i zumbom i još nizom radionica u kojima su sudjelovali i gosti, iskusni u svom području.

Volonterski programi važni su za učenike i njihov razvoj, jer volontiranjem razvijaju samopoštovanje, stječu nova znanja i vještine. Nakon uređenja okoliša u područnim školama i izrade visećeg vrta ukrasnog i ljekovitog bilja, učenici se pažljivo odnose prema okolini i vode brigu o prostoru u kojem borave, kao i brigu o održavanju biljaka.

Daroviti učenici okupili su se u grupama Mali znanstvenici i Znanje te su tijekom školske godine provodili razne radionice, a najznačajnije su Nasilje na internetu i Ambrozija.

S početkom nove školske godine volonteri Bogumilca nastavljaju sa svojim radom pa se s razlogom radujemo novim volonterskim projektima.

Ivana Golić

 
03.09.2015.

Započeli radovi postave vanjskog Fitness parka Samobor

Budimo aktivniji i zdraviji!

Započeli radovi postave vanjskog Fitness parka Samobor

2. su rujna su počeli radovi iskopa za postavu vanjskog Fitness parka Samobor u Ulici Andrije Hebranga u Samoboru.

Samborski športski savez uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, Ustanove SOS Samobor i Grada Samobora postavit će 13 sprava za vježbanje na zelenu površinu kod Sportske dvorane Samobor, gdje bi se uz vanjske postojeće sportske terene (atletska staza, rukometno, košarkaško i odbojkaško igralište) povećali sportski sadržaji i zaokružila priča s cjelokupnim Sportskim parkom Samobor.

Vanjski fitness je idealno rješenje za svaki grad, jer potiče zdraviji i aktivniji način života lokalne zajednice, a oprema koja će se postaviti za potrebe realizacije Fitness parka bit će dostupna djeci, mladeži, sportašima i osobama starije životne dobi te se može koristiti u svako godišnje doba.

Fitness i sportski park koristit će besplatno za svoje potrebe svi sportaši, ali i građani Grada Samobora za rekreaciju.

I.H.

 
03.09.2015.

Obnavlja se most preko Gradne

Vozači, strpljenja do 2. listopada

Obnavlja se most preko Gradne

2. rujna počeli su radovi na obnovi dotrajalog mosta preko Gradne.

Promet će biti zatvoren za sva vozila za vrijeme izvođenja radova, od 2. rujna sve do 2. listopada od 7 sati ujutro u dijelu ulica Ivana Perkovca, Ljudevita Gaja i dijelu Milakovićeve ulice.

Izvoditelj radova je samoborski Komunalac, a podizvoditelj TD Strojometal - Jordan d.o.o. iz Samobora.

S.S.

 

Gradu Samoboru više od milijun kuna za pomoćnike u nastavi

Grad Samobor sufinancira prijevoz srednjoškolaca i studenata

Sveta Nedelja raspisala natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2015./2016.

Volonteri Bogumilca uključili se u projekt za promicanje vrijednosti volonterstva

Započeli radovi postave vanjskog Fitness parka Samobor

Obnavlja se most preko Gradne

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002