15.05.2015.

Postavljena spomen ploča u povodu 150. godišnjice Anindola

Vrijeme je da mu se vrati stari sjaj

Postavljena spomen ploča u povodu 150. godišnjice Anindola

U povodu 150. godišnjice začetka majalesa i Anin-perivoja, obilježavajući početak vraćanja starog sjaja Anin-perivoja na ponos i čast svakom Samoborcu i izletnicima, Udruga Oživljena povijest Samobora, Grad Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije postavile su spomen ploču. Unatoč kiši i lošem vremenu, mnoštvo Samoboraca okupilo se na njenom postavljanju, prisjećajući se kako je to nekada izgledalo i bilo.

- Obilježavanje 150. godišnjice Anin-perivoja i postavljanje spomen-ploče zalog su zajedničke obnove jedinstvenog područja bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine – istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i Miroslav Ivanščak, u pratnji samoborske garde, zajedno su otkrili spomen-ploču.

Prilikom otkrivanja Krešo Beljak izjavio je kako je Anin-perivoj oduvijek bio na ponos i čast svakom Samoborcu te da je vrijeme da mu se vrati stari sjaj.

Važnu ulogu u uređenju Anin-perivoja i postavljanja spomen-ploče, kao i ostalih tabli, imali su članovi Udruge Oživljena povijest Samobor i njeni istaknuti članovi Miroslav Ivanščak i Milan Žegarac Peharnik.

- Samoborci zaslužuju uživati u šetnjama Anindolom i Tepcom koji su zadnjih desetljeća zapušteni, a gdje su nekada koračali i slavni Ilirci, pjesnici i umjetnici – naglasio je predsjednik udruge Damir Domin.

Anindol je oduvijek važan za sve Samoborce. Opjevao ga je pjesnik Marko Vukasović, napisavši omiljenu pjesmu Kod kapele svete Ane, a i dio legendarnog filma Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli snimljen je u Anin-perivoju. Za njegovo uređenje presudno je organiziranje prvog majalesa, kojeg je priredio učitelj Habijanić. Osim djece i učitelja prisustvovalo mu je i brojno građanstvo. U Kostajnini, gornjem dijelu Anindola, gdje je prije bila gusta šuma, bili su toga dana postavljeni stolovi i stolci. Uz neizostavnu svirku bilo je iznimno veselo pa su iza prvog majalesa slijedili i drugi. To je potaknulo gradonačelnika Šmidhena na uređenje tog kraja.

M.G.

 

Postavljena spomen ploča u povodu 150. godišnjice Anindola

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002