18.02.2015.

Zagrebačka županija podupire staračka domaćinstva

140.000 kuna za pomoć starijim osobama

Zagrebačka županija podupire staračka domaćinstva

Zagrebačka županija nastavlja sa sufinanciranjem programa "Pomoć u kući", koji će se provoditi na području općina Žumberak i Pisarovina. Za tu namjenu osigurano je 140.000 kuna, a svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi.

Inače, program "Pomoć u kući" provodilo je od 2006. do 2014. godine bivše Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, odnosno sadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Zagrebačka županija podržavala je provedbu programa u iznosu od 10% sredstava koje je osiguravalo resorno ministarstvo. Međutim, zaključno s 30. travnja 2014. godine, resorno ministarstvo ugasilo je navedeni program te otada više ne sudjeluje u njegovom sufinanciranju.

- Budući da se radi o dvjema općinama s područja posebne državne skrbi i područja s najvećim brojem staračkih domaćinstava na području Zagrebačke županije, odlučili smo nastaviti provoditi ovaj program, u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, jer smatramo da je njegova provedba od iznimne važnosti za naše stanovnike - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Programom će i dalje biti obuhvaćene aktivnosti kao što su: nabava i dostava prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim domaćinstvima i osoba kojima je zbog tjelesnog, mentalnog ili intelektualnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe.

M.B.

 
18.02.2015.

Svetonedeljčani uživali u 18. izdanju svojeg Fašnika

Fašničke spelancije u Svetoj Nedelji

Svetonedeljčani uživali u 18. izdanju svojeg Fašnika

Na samo Valentinovo i Svetonedeljčani su sa svojim gostima uživali u fašničkim spelancijama, koje su u susjednom nam gradu, u organizaciji svetonedeljske Turističke zajednice, održane ove godine 18. puta. Pažljivo gradeći tradiciju po uzoru na puno stariji Samoborski fašnik, ali unoseći i lokalne običaje, Svetonedeljski fašnik je u subotu, 14. veljače, započeo povorkom najmlađih. Oko 600 mališana raspoređenih u vrtićke i školske skupine pokazalo je svoju maštovitost i kreativnost u izradi maski, koje su, prodefiliravši gradom i pozornicom, nagrađene i zasluženim pljeskom brojne publike. One konkretnije i svima još draže nagrade osigurala je njihova Turistička zajednica u vidu novaca namijenjenih za organizaciju proljetnih izleta. Kao voditelj dječjeg programa u Svetoj Nedelji već se udomaćio svima znani Kristijan Ugrina Kiki, a uz plesne ritmove atraktivnih članica Plesnog kluba Balans i pjesme Ivane Radovniković zabava je bila potpuna.

Poslijepodne su na svoje došli odrasli. Nakon tradicionalnog pucanja Gromovnika iz kubura, u bogatom programu najprije su se, po prvi puta, predstavili gosti - zvončari iz Slovenije, a svoje viđenje svetonedeljske stvarnosti i šireg stanja u društvu na satiričan način prikazalo je sedam mjesnih odbora: Strmec, Sveta Nedelja, Brezje, Orešje, Kerestinec, Jagnjić Dol i Bestovje. Pobijedio je Ženski nogometni klub Jagnjić Dol, za petama su im bile Brezjanske dindrlice, a svetonedeljske kulturnjake dopalo je tek treće mjesto s Polaganjem kamena temeljca Kulturnog centra Svete Nedelje. Bogate nagrade sponzora dodijeljene su i pojedinačnim maskama, među kojima su se najboljima pokazali Darth Vader, Queen of hearts, Gandalf, Karamarko i Kolinda te Sven i Predsjednik suglasne zajednice – suglasna šepava baba.

Uz voditelje programa Darka Janeša i Majka, na pozornici su se izmjenjivali i izvođači - Svetonedeljske mažoretkinje i trbušne plesačice Škole orijentalnog plesa Shimmy iz Samobora, a završni koncert pripao je grupi Vigor. Uz besplatno kuhano vino i grah, maske, dobru glazbu i zabavu, Svetonedeljčani su zadovoljni i raspoloženi otjerali mrsku zimu i, prema običaju, prizvali ljepše, ali i neko bolje vrijeme u svoj grad.

M.K.

 

Zagrebačka županija podupire staračka domaćinstva

Svetonedeljčani uživali u 18. izdanju svojeg Fašnika

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002