08.03.2015.

Forum žena SDP-a Samobor obilježio Međunarodni dan žena

Rodna ravnopravnost nije samo "žensko pitanje"

Forum žena SDP-a Samobor obilježio Međunarodni dan žena

Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Samobor je, dijeljenjem 700–tinjak sadnica maćuhica, cvijeta koji je simbol slobodnog mišljenja, 8. ožujka na glavnom samoborskom trgu obilježio Međunarodni dan žena.

Samoborske socijaldemokratkinje su obilježavanjem Međunarodnog dana žena podsjetile na borbu koja je prethodila velikim društvenim promjenama. To je dan napuštanja uvriježenih obrazaca koji i dan danas žene "guraju u kut", gdje se od njih očekuje da šutke prihvate nametnutu im ulogu manje vrijednih aktera političkih i ekonomskih procesa.

Zato se i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena shvaća kao nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i priliku za još jedno ukazivanje na stalno zastupanje pluralističkog, demokratskog, pravednog i solidarnog društva, koje će svim građankama i građanima omogućiti dostojanstven, siguran i kvalitetan život.

Samoborske SDP-ovke žele da se i u Samoboru što više čuje glas žena te da se one aktivnije priljučuju društvenom i javnom djelovanju.

Rodna ravnopravnost nije samo "žensko pitanje", poručuju one. To je političko pitanje. To je pitanje svih onih kojima je stalo do društvenog, socijalnog i političkog napretka. To je pitanje koje potiče na djelovanje, a socijaldemokratkinje se, tvrde, nikada neće umoriti u davanju ispravnog odgovora.

Z.S.

 
08.03.2015.

Održana redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Samobor

Godina uspješna, hvala svima

Održana redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Samobor

Ovogodišnja redovna izvještajna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor održana je u subotu, 7. ožujka, u Hotelu Lavica, uz nazočnost pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Samobora Hrvoja Frankića, zapovjednika JVP Grada Samobora Mladena Žitkovića, predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željka Koščice te predstavnika ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Samobora i okolice.

Goste je uvodno pozdravio i sjednicu Skupštine otvorio predsjednik Jurica Domin, a članica Ivana Kokot pročitala je izvješće o radu i financijsko-materijalnom poslovanju za 2014. godinu. Osnovni cilj djelovanja DVD-a Samobor dobrovoljan je i humanitaran rad. Tako je u protekloj godini DVD Samobor bio inicijator, organizator i sudionik 218 aktivnosti (bez prijevoza vode), u kojima je sudjelovao 1021 član. Zavidnu brojku od 42 intervencije prepoznao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodijelivši društvu zahvalnicu za doprinos u spašavanju ljudi i imovine za vrijeme poplava 2014. godine. U 5 osiguranja koje je društvo izvršilo protekle godine ulaze i najveće samoborske manifestacije - Samoborski fašnik, međunarodna brdsko-biciklistička utrka na Tepcu te organizirani doček Nove godine na glavnom samoborskom trgu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor bilo je inicijator i preventivne akcije čišćenja Park šume Tepec, kojom je oslobođen jedini put koji vodi prema Starom gradu za prolaz vatrogascima, policiji, Hitnoj pomoći i Gorskoj službi spašavanja, a uvelike je pomoglo i sudionicima brdsko-biciklističke utrke. Prigodno je obilježen i mjesec svibanj kao mjesec zaštite od požara, a u suradnji s djelatnicima Parka prirode Žumberak–Samoborsko gorje, u sklopu eko-kampa Čuvajmo svoje gorje, održano je teorijsko predavanje o vatrogastvu, s naglaskom na požare otvorenih prostora. Tijekom godine društvo je sudjelovalo u 5 vatrogasnih vježbi operativnog članstva, od čega je jednu organiziralo u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja, s ciljem učenja i stjecanja novih znanja i vještina, ali i razmjene iskustava u sistemu rada hrvatskih i slovenskih vatrogasaca.

Poseban naglasak stavljen je na akciju Samobor Slavoniji, također u organizaciji DVD-a Samobor, a tijekom koje je prikupljeno oko 40 tona različitih potrepština neprocjenjive vrijednosti. Sve je uz pomoć brojnih gradskih ustanova, samoborskih obrtnika, tvrtki i sportskih klubova u svega četiri dana upućeno u Slavonski Brod i Vinkovce te sabirni centar u gradu Otoku.

Održavane su radne akcije, sastanci, natjecanja, prigodna polaganja vijenaca i odavanja počasti te prijateljska i radna suradnja s dobrovoljnim vatrogasnim društvima u zemlji i inozemstvu. Posebno je istaknuta suradnja s dobrovoljnim vatrogasnim društvima Veliki Lipovec, Plešivica, Novaki Ravenski, Barilović, Koritinja, JVP Samobor, JVP Pula, Vatrogascima Buzeta, slovenskim PGD-ima Obrežje i Nadgorica, te dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz prijateljskog grada Wirgesa. Vatrogasnoj zajednici Grada Samobora upućen je apel za isplatom zakonskih financijskih sredstava za redovnu djelatnost, čijom se obustavom koči rad društva.

Na sjednici Skupštine sva su izvješća i planovi usvojeni jednoglasno. Dva su člana razriješena dužnosti na vlastiti zahtjev te su umjesto njih imenovani Ivana Kokot za člana Upravnog odbora te Branko Kruhan za člana Nadzornog odbora.

Na kraju sjednice zapovjednik Davor Domin dodijelio je zahvalnice i priznanja, i to za 20 godina djelovanja u društvu Davoru Sečenu, Ivanu Rešetaru, Marku Dominu, Predragu Crnokraku i Robertu Bogolinu, a za 50 godina djelovanja Janku Gunčiću.

Zahvalnice za pomoć u akciji Samobor Slavoniji dobili su gradonačelnik Krešo Beljak, Radio Samobor, Srednja strukovna škola Samobor, West obrt za logistiku i prijevoz, Želimir Kodrić i Samoborka, Karate klub Samobor, Osnovna škola Samobor te Dominik Dobranić, dječak zahvaljujući kojem je akcija Samobor Slavoniji privukla veliku medijsku pozornost te bila popraćena i putem nacionalnih televizija. Zahvalnice za rad, zalaganje i suradnju dobili su i zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković, Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja, Proklima d.o.o., Željko Herman, te članovi društva Janko Gunčić, Dubravko Golubić, Miroslav Rubinić i Marina Domin.

D.S.

 
08.03.2015.

Službeno otvorena Samoborska pivovara Razum

Promovirana piva Vilenak, Coprnica i Norc

Sada je i službeno sve poznato. Samoborska pivovara Razum na tržište isporučuje istinsko i pravo samoborsko pivo. Velik broj uzvanika, prijatelja, a posebno ljubitelja piva, okupilo se u subotu, 7. ožujka, na otvorenju prve samoborske pivovare.

- Dugo se kuhalo i stvaralo, ali sada je sve to tu na radost ljubitelja piva u Samoboru, ali i šire – kaže Franjo Razum, vlasnik Samoborske pivovare Razum.

Velika financijska sredstva koja su investirana u pivovaru (više od milijun kuna) očigledno nisu uložena bez jasne vizije i želje mladog poduzetnika, ovaj puta u ugostiteljstvu.

- Jednostavno, želio sam nešto novo i nešto što Samobor nema, jasan je Razum. Koliko sam i uspio, neka ocjene konzumenti piva, ali prema svemu do sada viđenome, mislim da je moj put bio ispravan – napominje Razum.

Zahvaljujući uredniku Glasnika Samobora i Svete Nedelje, Robertu Škiljanu, koji je pomogao u osmišljavanju naziva piva, sada je ta tekućina, toliko hvaljena, našla put i do konzumenata.

Vilenak - svijetlo pivo, Coprnica - crveno i Norc - tamno, plijene kvalitetom i pitkošću.

- Receptura je Slovačka, baš kao i tehnologija, a kapacitet prozvodnje moje pivovare je oko 4000 litara mjesečno. Kompletan materijal za proizvodnju dolazi iz Austrije, ali ono navažnije je istinsko domaće, a to je samoborska voda. Ne bez razloga, jer mnogi stručnjaci kažu da je upravo samoborska voda najbolja za proizvodnju piva, rekao je Razum na otvaranju pivovare.

Na službenoj promociji i otvorenju svi su hvalili pivo, što jasno znači da je ono i prihvaćeno od konzumenata.

- Za mene je to najveće priznanje, jer vidim da sam učinio nešto dobro. Inače, za sada će se navedena piva točiti isključivo u mom ugostiteljskom objektu, a sljedeće godine, ako bude interesa, proizvodit ću i za druge korisnike - rekao je Razum.

Na ovorenju su se našli brojni uglednici iz političkog, privrednog, društvenog i sportskog života, između ostalih i Hrvoje Frankić, pročelnik za gospodarstvo Grada Samobora, te njegovi suradnici Krunoslav Znika i Martina Delišimunović, a bio je viđen i bivši nogometni reprezentativac Dario Šimić. U ocjeni novog objekta svi su jedninstveni: hvalevrijedan projekt na kojem Franji Razumu valja čestitati.

F.S.G.

 

Forum žena SDP-a Samobor obilježio Međunarodni dan žena

Održana redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Samobor

Službeno otvorena Samoborska pivovara Razum

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002