13.04.2015.

U Samoboru nastavljena kampanja Prijatelja životinja Zeleni ponedjeljak

I vege-kremšnite su fine kao i originalne

U Samoboru nastavljena kampanja Prijatelja životinja Zeleni ponedjeljak

Kakvog je okusa vege-kremšnita mogli su su uvjeriti građani i posjetitelji Samobora 13. travnja na glavnom gradskom Trgu kralja Tomislava te, uz vege kremšnitu, degusturati i ostala jela pripremljena bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao što su kanapei s dimljenim tofuom i vege-kobasicom, palenta s tofuom i povrćem, pita od jabuke u lisnatom tijestu, keksi s čokoladnim mrvicama i čoko-medeni keksi. Tako je u našem gradu nastavljena kampanja u organizaciji Prijatelja životinja nazvana Zeleni ponedjeljak, čiji je cilj pomoći ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom barem jednom tjedno na prehranu naimirnicima isključivo biljnog podrijetla.

Reakcije građana bile su pozitivne i uglavnom im se svidjela vege-kremšnita pripremljena od škrobnog brašna, sojinog mlijeka, šećera, pudinga od vanilije, šlaga od soje (uz dodatak cremfixa za učvršćivanje šlaga) te lisnatog tijesta bez jaja. I ostala jela bila su im zanimljiva i ukusna pa su mogli dobiti i recepte za njih.

Zanimljivo je kako je Samobor, uz Zagreb, jedini grad u Hrvatskoj koji se uključio u ovu akciju, a prva degustacija priređena je u ožujku u gradskoj upravi u nazočnosti gradonačelnika Kreše Beljaka. Kako su nam rekli članovi udruge Prijatelji životinja, cilj im je da se i drugi gradovi i institucije, ali prije svega građani uključe u ovu akciju, navodeći da je to promjena u korist poboljšanja očuvanja okoliša, zaštite životinja, ali i ljudskog zdravlja, jer se na taj način može smanjiti kolesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Načini pridruživanja Zelenom ponedjeljku te sudjelovanja u nagradnoj igri mogu se vidjeti na web stranici www.zeleni-ponedjeljak.com.

M.Š.

 
13.04.2015.

Proljetna akcija čišćenja okoliša u Domaslovcu

Iskoristili lijepo vrijeme za uljepšavanje okoliša

Proljetna akcija čišćenja okoliša u Domaslovcu

Stanovnici Domaslovca i ove su godine udružili snage i naoružani dobrom voljom, vrećama za smeće i rukavicama prionuli čišćenju okoliša na području svog naselja. Uz predstavnike mjesnog odbora, uključili su se i mještani te još jednom pružili pozitivan primjer drugima. Očistili su smeće i šikaru, uklonili opasno popucalo granje, a pritom se kvalitetno družili na svježem zraku. Proljetno čišćenje u Domaslovcu tako postaje lijepa tradicija, a organizatori se nadaju kako će iduće godine okupiti još veći broj ljubitelja prirode i prijateljskog druženja.

P.A.

 
13.04.2015.

Obiteljski planinarski put svjetla

Pobožnost nastala na tradiciji planinarskih križnih putova

Obiteljski planinarski put svjetla

U organizaciji udruge Ekosspiritus održan je u subotu, 11. travnja, obiteljski planinarski put svjetla po Samoborskom gorju. Pobožnost je to koja je nastala na tradiciji Planinarskih križnih putova, koji su baš iz Samobora i Samoborskoga gorja krenuli još 1987. godine. Obiteljska zajednica udruge Ekosspiritus, nekadašnji mladi sudionici planinarskih križnih putova, a sada očevi i majke, prije četiri godine započeli su s obiteljskim planinarskim križnim putovima, odnosno obiteljskim planinarskim putovima svjetla.

Hodajući Samoborskim gorjem putom prilagođenim i maloj djeci, sudionici obiteljskog planinarskog puta svjetla zaustavili su se na sedam postaja na kojima su pojedine obitelji predvodile meditaciju povezujući riječi uskrsloga Krista sa svakodnevnim obiteljskim životom. Vrhunac zajedništva dogodio se u budućem planinarskom domu udruge Ekosspiritus zajedničkim ručkom za sve sudionike te euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Danijel Dukić.

R.L.

 
13.04.2015.

Novi natječaj Zagrebačke županije u području turizma

700 tisuća kuna za povećanje standarda i kvalitete turističke ponude

Novi natječaj Zagrebačke županije u području turizma

Zagrebačka županija objavila je 700.000 kuna vrijedan javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva. Natječaj je namijenjen povećanju standarda i kvalitete turističke ponude te dodatne ponude u smještajnim i ugostiteljskim objektima, a otvoren je do 15. svibnja 2015. godine.

Na natječaj se mogu javiti obrti i trgovačka društva izvan javnog sektora koji se bave ugostiteljskom i/ili turističkom djelatnošću, prijavljeni su i svoju djelatnost provode na području Zagrebačke županije te nemaju nepodmirenih obveza prema državi i Županiji. Sredstva iz natječaja namijenjena su proširenju, opremanju, izgradnji i/ili rekonstrukciji smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata te razvoju i unapređenju dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa, adrenalinskih parkova, dječjih igrališta, kušaonica, vinskih podruma i slično.

Tekst natječaja i prijavni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupanija.hr).

K.B.

 

U Samoboru nastavljena kampanja Prijatelja životinja Zeleni ponedjeljak

Proljetna akcija čišćenja okoliša u Domaslovcu

Obiteljski planinarski put svjetla

Novi natječaj Zagrebačke županije u području turizma

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002