06.03.2015.

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao Nino Raspudić

Bruce Lee na kratkom espressu

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao Nino Raspudić

Samoborci su pokazali velik interes za tekstove i izlaganje Nine Raspudića, koji je u samoborskoj knjižnici gostovao 5. ožujka, predstavivši tom prilikom svoju zbirku kolumni 144 plus jedan kratki espresso.

U kratkoj biografiji, kojom je gosta predstavila ravnateljica Knjižnice Mirjana Dimnjaković, nazočne je najviše začudio podatak da je Raspudić inicijator podizanja spomenika Bruceu Leeju u rodnom Mostaru.

O tome što su kolumne, kako i zašto se pišu i što se zahtijeva od pisca tjednih kolumni, od samodiscipline, koncentracije, informiranosti i stalnog preispitivanja uvriježenih stavova, pa i vlastitih, govorio je urednik u Večernjem listu Dražen Klarić. A pišući kolumne Kratki espresso već šest godina, Raspudić je sebi osigurao status kolumnističke zvijezde, konstatirao je Klarić.

Poznati filozof, prevoditelj i književnik, već 15 godina predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Nino Raspudić bio bi, kaže, sretniji da piše kolumne o filozofiji, jeziku i sličnim temama, no nisu ta vremena pa su njegove kolumne posvećene dnevnoj politici, više no što bi i sam volio. Za naslov kolumni Raspudić je odabrao svoj omiljeni napitak, kratki espresso, te podsjeća da se kultura ispijanja kave Europom širi u 18. stoljeću, u vrijeme prosvjetiteljstva, a kava razbuđuje i bistri um. A tako djeluju i Raspudićeve analize, konstatirao je Klarić.

Raspudić je otkrio da mu je uzor Umberto Ecco, koji već 40 - 50 godina piše kolumne, kojega je i osobno upoznao i prevodio na hrvatski, a koji spaja vrhunski akademizam s onim što se svakodnevno događa oko nas. Da su šala i humor dobrodošli u kolumnama podučio ga je njegov mentor Mladen Makiedo, no umjereno i uvijek povezano s predmetom o kojem se piše.

Iako slovi za konzervativnog pisca, sam za sebe kaže da nastoji biti pluralist, demokratičan i umjeren te da polemike nije nikad tražio.

A da je Raspudić već odavno nezaobilazan faktor u hrvatskom javnom prostoru, kao što kaže Dražen Klarić, pokazao je nakon razgovora i velik interes za kupnju Raspudićevih knjiga, koje je autor i potpisivao. Knjiga je izašla prije gotovo godinu dana pa se sada broj od 144 plus jedan već približio okruglih 200, a argumentiranost, jasnoća i britkost pisanja čine ih dragocjenim svjedočanstvom vremena i vrijedno ih je ponovno pročitati.

D.K.

 
06.03.2015.

Posjet veleposlanice Republike Makedonije Samoboru

Ima prostora za plodniju suradnju

Posjet veleposlanice Republike Makedonije Samoboru

Makedonska veleposlanica Daniela Karagjozoska u četvrtak, 5. ožujka, službeno je posjetila Samobor. Susret je započeo u gradskoj vijećnici, gdje su ju dočekali zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i suradnici - pročelnik za financije Željko Radovanić, pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić i Marijan Kižlin ispred Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Cilj ovog posjeta potaknuti je suradnju između samoborskih i makedonskih poduzetnika, odnosno osigurati veći plasman hrvatskih proizvoda na makedonsko tržište i obratno.

Nakon pozdrava i nekoliko uvodnih riječi dogradonačelnice, Željko Radovanić pojasnio je ekonomsku strukturu samoborskog stanovništva, s naglaskom na gospodarstvu, preciznije obrtništvu i trgovini. Također, istaknuo je važnost i značaj turizma, a pohvalio je i likvidnost proračuna Grada Samobora.

Potom je Hrvoje Frankić predstavio program pomoći samoborskim gospodarstvenicima, a istaknuo je i kako je Samobor jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji nije uveo prirez.

- Grad Samobor izdvaja znatna sredstva za pomoć poduzetnicima te nudi podršku za razvoj poslovnih ideja - naglasio je Frankić.

Kako bi se u to uvjerila, veleposlanica je obišla proizvodni pogon samoborskog Igo-Mata, gdje je s izvršnim direktorom Igorom Runtasom razgovarala o mogućoj suradnji s makedonskim proizvođačima prehrambenih proizvoda. U sklopu posjeta ostvarila je i kontakt sa Željkom Kodrićem, vlasnikom Samoborke, koja je i do sada ostvarivala uspješnu suradnju s makedonskim poduzetnicima.

Veleposlanica je naglasila kako je, obzirom na značajan razvoj Makedonije u posljednjih nekoliko godina, kojem su pridonijeli povoljni uvjeti za strane investitore, njezina želja da se revitalizira gospodarska suradnja između Makedonije i Hrvatske. Opisala je i brojne mjere koje je Makedonija poduzela s ciljem razvoja ne samo gospodarstva i ekonomije, već i standarda te države općenito. Izdvojila je reforme u gospodarstvu, turizmu, školstvu, sudstvu, rad na poticaju zapošljavanja i porasta nataliteta.

Kako je Samobor za Makedoniju ipak najčvršće vezan kulturom, a posredstvom velikog makedonskog pjesnika Koče Racina, koji je svoju prvu zbirku pjesama na makedonskom jeziku tiskao upravo u Samoboru, ne čudi što je u sklopu posjeta organiziran i posjet Gradskoj knjižnici.

Tom je prigodom ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković predstavila program Tjedna makedonske kulture, koji će biti realiziran ove godine upravo uz pomoć makedonskog veleposlanstva.

P.A.

 

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao Nino Raspudić

Posjet veleposlanice Republike Makedonije Samoboru

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002