06.06.2015.

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor dijelili letke

Vrtjeli ideju tešku 7,4 milijarde kuna

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor dijelili letke

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor, u sklopu nacionalne akcije Foruma, organizirali su 6. lipnja na glavnom samoborskom trgu podjelu promotivnih letaka vezanih uz program Zavrti ideju. U sklopu programa osigurane su 7,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za razvoj poduzetništva.

Ovom akcijom forumaši nastoje potaknuti interes kod građana za uključenjem u ovaj projekt.

S.S.

 
06.06.2015.

U nedjelju, 7. lipnja, ograničen promet Samoborom

Od 8 do 17 sati zatvoren centar grada

U nedjelju, 7. lipnja, ograničen promet Samoborom

Radi održavanja utrke 22. XCO Samobor 2015 UCI Class 1, koju i ove godine u nedjelju, 7. lipnja, organizira BBK Šišmiš, na snazi će biti privremena regulacija prometa.

Za vrijeme trajanja utrke, od 8 do 17 sati, promet će biti zatvoren: Trgom kralja Tomislava, Perkovčevom ulicom od križanja s Langovom do Trga kralja Tomislava, Livadićevom ulicom, Šmidhenovom ulicom od Trga kralja Tomislava do Obrtničke ulice, Ulicom svete Ane od Trga kralja Tomislava do Ulice Franza Liszta te Jurjevskom ulicom.

S.S.

 
06.06.2015.

Klub samoborskih studenata i ove godine organizira Ljetnu tvornicu znanosti

Prijavite se, dođite i nešto naučite

Klub samoborskih studenata i ove godine organizira Ljetnu tvornicu znanosti

Već petu godinu za redom u Samoboru se, u organizaciji Kluba samoborskih studenata, organizira Ljetna tvornica znanosti. Kako je rastao broj zainteresiranih, tako raste i ponuda tih radionica.

Ove će godine u Samoboru učenici moći birati između 8 radionica. Natječaj za učenike je otvoren, traje do 22. lipnja i dostupan je na http://www.tvornica-znanosti.org/radionice-2015/prijave.

S.S.

 
06.06.2015.

Na novouređenoj tržnici postavljene i klupe

Od rugla do živopisnog trga

Na novouređenoj tržnici postavljene i klupe

Nedavno su na novouređenoj tržnici u samom centru grada postavljene nove klupe. Osim toga, radnici samoborskog Komunalca uredili su i osvježili zelene površine, a, uz već prije postavljenu fontanu, ovaj je prostor sada dobio potpuno nov izgled.

U sklopu uređenja tržnice obnovljene su pješačke staze, postavljeni novi podzemni kontejneri, prvi ove vrste u Hrvatskoj, a kako bi se spriječilo uništavanje, postavljen je i video nadzor.

Podsjetimo, Grad Samobor prošle godine započeo je s uređenjem nekadašnje tržnice robe široke potrošnje, koja je dugi niz godina bila zapuštena i tako predstavljala ruglo u samom centru grada.

P.A.

 
06.06.2015.

DITS organizirao jednodnevnu interaktivnu radionicu

Sve o novoj poduzetničkoj paradigmi Lean Startup

DITS organizirao jednodnevnu interaktivnu radionicu

U subotu, 30. svibnja, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora organiziralo je jednodnevnu interaktivnu radionicu na temu nove poduzetničke paradigme Lean Startup. Radionica je bila otvorenog tipa, namijenjena svima koje zanima poduzetništvo i stvaranje održivih poslovnih modela neovisno o tome da li su početnici, iskusni poduzetnici ili samo razmišljaju o pokretanju vlastitog posla. Petnaest polaznika različite životne dobi i poduzetničkog iskustva imalo je priliku, od 9 do 19 sati, testirati vlastite poduzetničke ideje i razvijati poslovne modele. Radionicu je otvorio Miro Hegedić uvodnim predavanjem o počecima i razvoju metodologije Lean Startup, a nakon upoznavanja s poslovnim modelima, polaznici su, od 18 poduzetničkih ideja, odabrali tri najzanimljivije i razvijali ih tokom dana. Radeći u timovima izradili su dijagrame s devet različitih polja, gdje su za odabrane poslovne ideje tražili korisničke segmente na tržištu, probleme koje će poduzetnička ideja rješavati korisnicima proizvoda ili usluge, putove do korisnika te odabirali najbolju metriku za praćenje ključnih aktivnosti.

Nakon ručka i odmora, radionica je nastavljena s dva zanimljiva predavanja članova Društva inženjera i tehničara. Prvo predavanje o primjeni Lean menadžmenta u realnim uvjetima poslovanja održao je Robert Obraz, a cilj je bio naučiti polaznike kako mogu unaprijediti i ubrzati poslovne aktivnosti u poslovnim organizacijama i svakodnevnom životu. Tijekom predavanja, polaznici su imali priliku vidjeti snagu i učinkovitost Lean tehnika u praksi na primjeru sastavljanja proizvoda za automobilsku industriju u domaćem poslovnom subjektu, gdje je primjenom jednostavnih Lean alata i uvođenjem automatiziranog postupaka sastavljanja proizvoda produktivnost procesa povećana za 470%, uz istovremeno smanjenje otpada za 27%.

Radionica je dalje nastavljena predavanjem o potrebi sustavnog razvoja kreativnosti u društvu. Inženjer Josip Komerički govorio je polaznicima o lancu kreativnosti u procesima razvoja novih proizvoda i o tehnici inovativnog načina rješavanja problema u inženjerskim disciplinama.

O načinu razvoja minimalno održivih proizvoda, temeljnog načela metodologije Lean Startup, govorio je Ivor Bihar iz Degordiana. Na primjeru aplikacije Mediatoolkit predavač je pokazao kako dobar proizvod ne znači ujedno i brzu penetraciju na tržište, već je potrebno i nekoliko strateških zaokreta prilikom pronalaženja korisničkog segmenta na tržištu koji će spoznati vrijednost proizvoda i uspješno ga koristiti za rješavanje vlastitih problema.

Nakon zanimljivih predavanja i novih smjernica, polaznici su nastavili rad na postavljanju hipoteza i provođenju eksperimenata kojima će potvrditi ili odbaciti postavljene hipoteze vezane uz poduzetničke ideje. Strukturiranim intervjuima s potencijalnim korisnicima, A-B testovima i sličnim tehnikama, polaznici su potvrđivali ili odbacivali postavljene hipoteze i na taj način strukturirali svoj poslovni model. Na kraju radionice timovi su prezentirali izrađene poslovne modele, a od tri poslovna modela najveći interes je pobudio "slatki" poslovni model naše sugrađanke o proizvodnji "kolača s pedigreom".

Jedan od polaznika radionice bio je i mladi zagrebački poduzetnik koji se upravo vratio iz Dallasa, gdje pokreće zanimljiv američko-hrvatski startup projekt, a na radionicu je došao s ciljem upoznavanja Lean Startup metodologije, budući da je ona trenutno vodeća poduzetnička paradigma u SAD-u.

Radionicu je organiziralo i financiralo Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, a prostor je osigurala Zajednica tehničke kulture Samobor. Iduća Lean Startup radionica s više studija slučaja i samostalnog rada polaznika održat će se krajem godine.

Stjepan Črnjak

 

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor dijelili letke

U nedjelju, 7. lipnja, ograničen promet Samoborom

Klub samoborskih studenata i ove godine organizira Ljetnu tvornicu znanosti

Na novouređenoj tržnici postavljene i klupe

DITS organizirao jednodnevnu interaktivnu radionicu

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002