16.02.2015.

U utorak slijede završna fašnička zbivanja

Sve je spremno za veliki finale!

U utorak slijede završna fašnička zbivanja

Na 189. Samoborskom fašniku ostalo je još samo odraditi veliko finale ovogodišnje filmsko-fašničke priče. Kome će pripasti Zlatna krafna za najbolja fašnička ostvarenja te kakva će biti sudbina Princa Fašnika saznat će se sutra (utorak, 17. veljače) od 18:30 kad prema središnjem trgu kreće povorka i revija nominiranih u kategorijama mjesnih odbora te pojedinačnih i grupnih maski.

Mjesto u finalu izborilo je ukupno 16 maštovitih maškara, a najuspjelijoj će pripasti i glavna nagrada teška 17 tisuća kuna za pojedinačnu masku, odnosno 21 tisuću za grupnog pobjednika. Svoje Zlatne krafne preuzet će i predstavnici Pavučnjaka, Celina i Hrastine kao pobjednici ovogodišnjeg natjecanja mjesnih odbora. Na glavnoj pozornici dodijelit će se i Fašničke galge u kategoriji "Dajem život za Fašnik", Suđenje Princu Fašniku ove će godine proći u skladu s "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", jer dok će se njega optužiti za sve loše što nam se dogodilo u zadnjih godinu dana, Princeza Sraka planira iskoristiti inauguracijske trendove i ustoličiti se kao njegova zakonita nasljednica.

Hoće li u tome i uspjeti, vidjet će se u završnom dijelu fašničkog programa, a jedno je sigurno – i ovaj put će finalna svečanost biti popraćena spektakularnim vatrometom. Za glazbeni vatromet zadnjeg dana 189. Fašničke republike pobrinut će se Stampedo na središnjoj pozornici te Lidija Bačić i Fini dečki u fašničkom šatoru.

Utorak, 17. veljače, posljednja je ovogodišnja prilika za norenje pod maskama, a po običaju svi programi u Fašničkoj republici su besplatni, baš kao i parkiranje nakon 15 sati, tako da su dobrodošli svi, motorizirani, maskirani i nemaskirani.

M.Š.

 
16.02.2015.

Županija objavila javni poziv za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja

2.530.000 kuna udrugama i organizacijama

Županija objavila javni poziv za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja

Zagrebačka županija objavila je javni poziv za dodjelu 2.530.000 kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja na području Zagrebačke županije u 2015. godini. Prijave se podnose do 16. ožujka 2015. godine.

Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama, a čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Prijavitelji moraju djelovati najmanje godinu dana prije dana objave javnog poziva, a udruga mora biti upisana u Registar udruga. Prijavitelji moraju imati osigurane ljudske te materijalne resurse za provedbu programa i projekta. Također, osnovno područje djelovanja i ciljevi moraju biti zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog ili sličnog karaktera. Program i projekt koji provodi udruga ili druga neprofitna organizacija mora obuhvaćati osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije te biti besplatan za korisnike kojima je namijenjen. Provođenje ne smije trajati dulje od 12 mjeseci te se mora jasno odrediti područje provedbe i ciljane skupine korisnika. Programi i projekti od posebnog interesa za Zagrebačku županiju odnose se na zdravstvene, socijalne i humanitarne, programe i projekte braniteljskih udruga, programe i projekte zaštite od nasilja u obitelji te one umirovljeničkih udruga.

Tekst natječaja i obrasci, na kojima se prijavljuju programi i projekti, nalaze se na web stranici www.zagrebacka-zupanija.hr. Isto tako, obrasci za prijavu na javni poziv mogu se podići u Zagrebačkoj županiji, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Zagreb, Ivana Lučića 2a/VI kat, soba 8, svakim radnim danom od 9,00 do 13,00 sati.

Iz Zagrebačke županije pozivaju udruge i druge neprofitne organizacije da svoje prijave dostave najkasnije do 16. ožujka 2015. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb, s naznakom "Prijava programa – zdravstvena, socijalna i humanitarna djelatnost – NE OTVARAJ".

M.B.

 
16.02.2015.

Fašnička nedjelja protekla uz velik broj dječjih i odraslih maski

Klinci oduševili posjetitelje, a MO Pavučnjak stručni žiri

Najposjećeniji dan 189. Samoborskog Fašnika standardno je bila druga nedjelja, kad je Samoborom prodefiliralo više od tisuću dječjih i odraslih maski te više desetaka tisuća posjetitelja koji su odlučili sunčan dan iskoristiti za uživanje u bogatom programu.

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za maskiranu povorku samoborskih osnovnih škola, dječje zborove Smješak i Samoborček te plesni klub Bailice Junior, kao i goste iz Ogulina te mažoretkinje Unity S. Povorkom osnovnih škola dominirali su brojni junaci animiranih filmova i hrvatskih dječjih filmova pa su se tako brojnoj publici na glavnom samoborskom trgu, između ostalih, predstavili šegrt Hlapić, profesor Baltazar, gospon Fulir, zmajevi, Batmani i Minioni, uz razne plesne točke i pjesme. Svi su se tako uklopili u filmsku priču ovogodišnjeg Fašnika, a kao zahvalu na sudjelovanju Turistička zajednica grada Samobora školama je osigurala autobus za izlet, a svih je 700-tinjak sudionika povorke dobilo i krafne.

Osim programa na Trgu kralja Tomislava, najmlađi i njihovi roditelji mogli su obići pričaonicu i likovnu radionicu Špelunkicu, dječje predstave na Trgu Matice hrvatske i obližnji lunapark te fašnički šator, u kojem su bile pripremljene zabavne igre i ples za djecu i roditelje. Ujutro su se mogli degustirati i Lino čajevi, Podravkine juhe te wafelade.

Popodnevni dio programa pripao je mjesnim odborima. Oni su, sukladno temi Fašnika, prikazali svoje filmske priče kroz nekoliko svima znanih uspješnica, premontiravši ih na pozornici u svoje verzije obogaćene aktualnim političkim prilikama i lokalnim temama. Tako je MO Veliki i Mali Lipovec prikazao svoju kamenu varijantu Obitelji Kremenko, dok su se Morske psine iz MO Hrastina bavile morskim temama ploveći Titanicom i s piratima. Nakon njih do kraja su se skidali članovi MO Domaslovec, podsjetivši da je i u Samoboru sada problem zaposliti se, dok se MO Gradna odlučio za svoju verziju kino-hita Svoga tela gospodar. Nastup MO Podgrađe Podokićko bio je inspiriran spojem Vlaka u snijegu i Zvjezdanih ratova. Nakon ukupno odgledanih 10 nastupa mjesnih odbora u dvije fašničke nedjelje, stručni žiri je odlučio da su ih se ove godine najviše dojmili MO Pavučnjak kao prvoplasirani te MO Celine i MO Hrastina na drugom i trećem mjestu pa će njihovi predstavnici završnog dana Samoborskog fašnika, u utorak, 17. veljače, preuzeti zaslužene nagrade.

Dobra zabava bila je zagarantirana i u glazbenom izričaju uz Exit band te tamburaše iz grupe Od sumaraka do zore, kao i u večernjem dijelu programa uz Flat band i Rockfelere. Održan je i posljednji krug kvalifikacija za naj grupnu i pojedinačnu masku Fašnika, a tko je bio najmaštovitiji znat će se u utorak, kada će najboljima biti uručene i vrlo vrijedne nagrade sponzora.

M.Š.

 

U utorak slijede završna fašnička zbivanja

Županija objavila javni poziv za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja

Fašnička nedjelja protekla uz velik broj dječjih i odraslih maski

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002