29.11.2015.

Započeo Advent u Samoboru

Slijedi nam radost Božića

Započeo Advent u Samoboru

Na glavnom samoborskom trgu oko zdenca postavljen je veliki adventski vijenac, čiju je prvu upaljenu svijeću u subotu, 28. studenoga, uz prigodnu molitvu blagoslovio župnik Josip Dumbović.

Advent u Samoboru organizira Ogranak Matice hrvatske Samobor, uz pomoć članova Udruge Etno fletno, koji su te večeri otpjevali i dvije prigodne pjesme.

I sljedeće tri subote redom će paliti svijeće, a u programu će sudjelovati dječji zbor župne crkve Krijes i mladi s područja Samobora i okolice.

Želja organizatora je podsjetiti sve Samoborce na nadolazeće blagdane i potaknuti ih da Božić dočekaju u zajedništvu i radosti.

M.K.

 
29.11.2015.

U Samoborskom muzeju obilježen Racinov dan

A sve je počelo u Samoboru

U Samoborskom muzeju obilježen Racinov dan

Već niz godina u Samoborskom muzeju se krajem studenoga okupi velik broj Makedonaca i Samoboraca, kako bi odali počast najznačajnijem makedonskom pjesniku Koči Racinu, čija bista krasi okolni park. Subota, 28. studenoga, bila je ujedno i kruna Tjedna makedonske kulture u Gradskoj knjižnici, u kojem smo iz dana u dan ovu prijateljsku zemlju otkrivali kroz različita događanja.

Vijenac pred bistu Koče Racina najprije je položila veleposlanica Makedonije u Republici Hrvatskoj Daniela Karagjozoska, zatim brojni uglednici i članovi Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i delegacija Grada Velesa, a u ime Grada Samobora cvijeće je položila zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Maja Gračanin.

U sklopu programa o životu i djelu Koče Racina govorio je prof.dr. Vasil Tocinovski, čija je nova knjiga Lov na jelene ovom prigodom predstavljena u muzeju, uz glazbeni program Makedonskog kulturnog društva Ohridski biser.

Svo bogatstvo makedonskog naroda kroz glazbu i ples predstavila su kasnije u dvorani samoborskih srednjih škola brojna kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske, koja njeguju i čuvaju tradiciju i baštinu dalekog rodnog kraja.

Manifestaciju Racinov dan organizirali su Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD Ohridski biser iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Samoborskog muzeja.

M.K.

 

Započeo Advent u Samoboru

U Samoborskom muzeju obilježen Racinov dan

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002