05.11.2015.

Povećava se zapošljavanje u privatnom sektoru na području Grada Samobora

Dvostruko više potpora nego prošle godine

Povećava se zapošljavanje u privatnom sektoru na području Grada Samobora

Grad Samobor u ovoj je godini utrošio više nego dvostruka sredstva potpora gospodarskim subjektima za zapošljavanje u privatnom sektoru. Broj zahtjeva znatno se povećao, što je još jedan pokazatelj samoborskog izlaska iz krize.

Usprkos tome što je javni poziv otvoren do 30. studenog, sredstva za ovu godinu već su utrošena te ovim putem pozivamo građane da se za iste potpore prijave u 2016. godini.

Na osnovu prošlogodišnje realizacije, kada je utrošeno ukupno 60.000 kuna, ove je godine u tu svrhu osiguran iznos od 70.000 kuna. Budući da je pristiglo više zahtjeva nego prošle godine, rebalansom su sredstva povećana na 143.000 kuna, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Pokazalo se da ni ovaj iznos nije dostatan pa će u idućoj godini Grad Samobor osigurati još više sredstava koja će se utrošiti u ovu svrhu.

Jasan je to pokazatelj oporavka samoborskog gospodarstva, što se najviše može zahvaliti samoborskim poduzetnicima i obrtnicima koji su prihvatili tradicionalan samoborski način proizvodnje i brojnim inovacijama doprinijeli izlasku iz krize.

Za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti jednokratna potpora iznosi 7.000 kuna za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost, a za sve ostale djelatnosti 5.000 kuna.

Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a slijedom toga za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti potpora iznosi 8.000 kuna za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost i 6.000 kuna za sve ostale djelatnosti.

P.A.

 
05.11.2015.

U samoborskoj knjižnici održano predavanje i prezentacija na temu poduzetništva

Kako do globalnog tržišta

U samoborskoj knjižnici održano predavanje i prezentacija na temu poduzetništva

U sklopu Globalnog tjedna poduzetništva (GEW – Global Enterpreneurship Week) i ove godine Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora organizira niz predavanja, radionica i prezentacija. Prvo predavanje održano je u samoborskoj Gradskoj knjižnici u srijedu, 4. studenoga, na kojem je mladi poduzetnik Željko Švedić pred desetak zainteresiranih posjetitelja govorio o primjeni Lean Startup pristupa u poduzetničkim projektima. Lean Startup pristup nije novitet u Hrvatskoj, uvodi novi način poduzetničkog promišljanja, a dobre strane ovakvog načina vođenja i razvoja tvrtke vode na globalno tržište.

Predavanje Željka Švedića, nakon uvoda koji su odradili tajnik Društva inženjera i tehničara Grada Samobora Robert Obraz i Miro Hegedić, jedan od pokretača Lean Startupa u Hrvatskoj, temeljilo se na iskustvima njegove tvrtke, koja već niz godina uspješno posluje na globalnom tržištu.

Na primjerima iz svog rada prisutne je upoznao s dobrim i lošim stranama ovakvog pristupa i primjene nove metodologije, kao i s načinom kako pokrenuti vlastite projekte i ideje.

Sljedeće predavanje na ovu temu održat će se 18. studenoga, a nakon toga 21. studenoga slijedi i radionica o Lean Startup-u za 15 do 20 polaznika, na koju se možete prijaviti na www.dits.hr.

M.K.

 
05.11.2015.

U Samoboru i okolici radi se na brojnim gradilištima

Rotor će biti gotov za tjedan dana

Vremenski uvjeti omogućavaju da se brojni radovi na samoborskim prometnicama izvode i dalje.

Radnici samoborskog Komunalca iscrtali su parkirališta u Mlinskoj ulici i Ulici Hrvatske bratske zajednice gdje su uređene pješačke staze i proširen cestovni pojas.

U tijeku je i izgradnja pješačke staze u Ulici Milana Reizera, a radove izvodi Građprom.

Radovi u Domaslovcu također dobro napreduju, trenutno se radi na rekonstrukciji Ulice Skendrovićev put, a uskoro kreće i izgradnja autobusnog stajališta i pješačke staze na križanju te ulice s Domaslovečkom.

U završnoj fazi su i radovi na izgradnji kružnog toka i uređenju raskrižja Mirnovečke, Svetonedeljske i Ulice kralja Petra Krešimira IV. u Samoboru.

Uz kružni tok, izgradit će se pješačke staze i iscrtati pješački prijelazi, a ovo raskrižje bit će pušteno u promet za otprilike tjedan dana.

Radi se i u Galgovu u Bogovićevoj ulici, u Bregani u Školskoj ulici, na sanaciji klizišta u Budinjaku te u Školskoj ulici u Molvicama, uz cijeli niz manjih komunalnih radova.

P.A.

 
05.11.2015.

Gradonačelnik Krešo Beljak primio učenike 4. razreda Osnovne škole Rude

Nije lako biti ni predsjednik razreda, a kamoli gradonačelnik

Gradonačelnik Krešo Beljak primio učenike 4. razreda Osnovne škole Rude

Grad Samobor danas su posjetili učenici 4. razreda Osnovne škole Rude u pratnji učiteljice Božice Grgečić, koji su u sklopu Građanskog odgoja upoznali gradonačelnika Samobora Krešu Beljaka.

Tema izbora nije im potpuno nepoznata, obzirom da su i sami nedavno imali tešku zadaću – izabrati predsjednika razreda. Od svih predizbornih aktivnosti najteže im je pala izborna šutnja, a postupak su morali ponoviti pa je predsjednica razreda izabrana tek u drugom krugu.

Gradonačelnik im je ispričao sve o zgradi gradske uprave i gradskoj vijećnici te pobliže opisao svoj posao i svakodnevne obaveze.

Učenike je zanimalo i koliko često se gradonačelnik sastaje s drugim gradonačelnicima, što je želio biti kad odraste i što je radio prije nego što je izabran za gradonačelnika.

Predložili su da se u Rudama otvori vrtić, nogometni klub i dječje igralište, a gradonačelnik im je pojasnio kako je sve to moguće uz suradnju mještana Ruda i mjesnog odbora. Obećao im je i da će druge godine Grad izdvojiti puno više sredstava za nabavu udžbenika za one kojima je to najpotrebnije.

Na kraju susreta gradonačelnik im je pokazao svoj ured, a potom ih odveo i do tajnog prolaza koji vodi do najljepšeg mjesta u zgradi – slastičarnice.

P.A.

 

Povećava se zapošljavanje u privatnom sektoru na području Grada Samobora

U samoborskoj knjižnici održano predavanje i prezentacija na temu poduzetništva

U Samoboru i okolici radi se na brojnim gradilištima

Gradonačelnik Krešo Beljak primio učenike 4. razreda Osnovne škole Rude

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002