27.10.2015.

Interkulturalna večer na samoborskom Autobusnom kolodvoru

Veselo i šareno društvo mladih Europljana

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor i Brdsko-biciklistički klub Krpelj i ove su godine organizirali interkulturalni susret mladih iz nekolicine europskih zemalja. Ove godine susret je upriličen na samoborskom Autobusnom kolodvoru u ponedjeljak, 26. listopada, u večernjim satima.

Mladi iz osam zemalja, njih devedesetak, na prigodnim su štandovima predstavili svoje države kroz kulinarske specijalitete i tradicionalnu glazbu, družeći se i razmjenjujući iskustva. Veselo i šareno društvo mladih Europljana, koji su u Samobor došli iz Turske, Rumunjske, Italije, Makedonije i drugih zemalja, sve do daleke Finske, privuklo je pozornost putnika i naših mladih sugrađana, koji su na jednom mjestu mogli vidjeti i učiti o tome kako bi trebala izgledati moderna multikulturalna zajednica europskih zemalja.

Susreti se održavaju u sklopu projekta Erasmus, pod pokroviteljstvom Europske Unije, a tijekom kojeg se ovog mjeseca zbivaju i brojna druga događanja.

M.K.

 
27.10.2015.

Ekološki incident kod Dubrave Samoborske u Samoborskom gorju

Opet životinjski ostaci u Medjamama

Ekološki incident kod Dubrave Samoborske u Samoborskom gorju

Tijekom redovnog monitoringa speleoloških objekata Zagrebačke županije, Speleološki klub Samobor ustanovio je onečišćenje na lokalitetu Medjame kod Dubrave Samoborske u Samoborskom gorju. Incident je prijavljen Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije. Glavni čuvar prirode izvršio je nadzor speleološkog objekta Medjame i utvrdio da je na asfaltiranoj cesti kroz šumu, koja prolazi područjem speleološkog objekta Medjame, dio ceste potkopan oko 70 cm te ispod samog asfalta nema podloge. Svaki veći teret predstavlja potencijalnu opasnost od urušavanja te su nadležne službe obaviještene kako bi mogli pristupiti sanaciji dijela ceste. Na navedenoj je lokaciji zamijećena najlonska vreća ispunjena životinjskim ostacima (Dubrava 3 i 4, ispod table zabrane bacanja otpada).

Kako bi se situacija sanirala što prije (budući da se, vjerojatno, radi o opasnom onečišćenju životinjskim ostacima) dogovorena je brza akcija u kojoj će sudjelovati speleolozi inicijative "Čisto podzemlje" Zagrebačkog speleološkog saveza i Speleološkog kluba Samobor, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Komunalno redarstvo Grada Samobora i ostale nadležne službe. Akcija je planirana za kraj listopada, ovisno o vremenskim prilikama i stanju na terenu.

Medjame su nekada bile ilegalno odlagalište otpada. Tijekom 2005. godine HPD Zagreb-Matica i SKS pokrenuli su ekokampanju koja je rezultirala čišćenjem 2006. godine, koje su financirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Samobor. Članovi SKS-a redovito obilaze Medjame nakon obavljenog čišćenja i paze na stanje, a ovo je prvi veći incident od tada.

M.G.

 
27.10.2015.

Predstavljena neobična izborna kuharica

Ljubav prema ORaH-u ide kroz želudac

Predstavljena neobična izborna kuharica

Mnogi kažu da ljubav ide, ulazi, prolazi ili dolazi kroz želudac. U stranci Održivi razvoj Hrvatske - ORaH vjeruju da je tako, stoga su u izbornu kampanju za zastupnike u Hrvatski sabor 2015. krenuli "ORaH-ovom izbornom kuharicom održivog razvoja", kuharicom koja je 25. listopada predstavljena u stranačkim prostorijama u Ilici 48 u Zagrebu.

Nakon službenog predstavljanja kuharice, predsjednica stranke Mirela Holy, u pratnji ORaH-ovih kandidata s liste za 7. izbornu jedinicu, krenula je put Samobora, gdje je na Trgu kralja Tomislava upriličeno druženje sa Samoborcima i svima koji su grad u to vrijeme pohodili.

Uz predstavljanje Izborne kuharice, koja osim odličnih recepata sadrži i osnovne smjernice ORaH-ovog izbornog programa, održana je i degustacija jela od oraha, napravljenih po receptima iz kuharice.

E.K.

 

Interkulturalna večer na samoborskom Autobusnom kolodvoru

Ekološki incident kod Dubrave Samoborske u Samoborskom gorju

Predstavljena neobična izborna kuharica

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002