04.12.2015.

Na Skupštini Zagrebačke županije usvojen proračun za 2016. godinu

Metodologijom do rasta od 76 posto

Na Skupštini Zagrebačke županije usvojen proračun za 2016. godinu

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2016. godinu koji iznosi 529.667.046 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 76%.

Ovakav značajan rast rezultat je nove metodologije izrade proračuna sukladno uputama Ministarstva financija, temeljem kojih proračun po prvi put uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu, kao i ostalih proračunskih korisnika. Kada bismo izuzeli novoiskazane prihode proračuna za proračunske korisnike, vidjeli bismo da je izvorni proračun za 2016. godinu 4,32% veći u odnosu na rebalans proračuna iz 2015. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proračun za iduću godinu ocijenio je kao razvojan, socijalan, realan i ostvariv. Naglasio je kako je Zagrebačka županija prema čitavom nizu pokazatelja jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj te kako je jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego iz njega dobiva. Kako i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna 123.439.894 kn odnosno 39,4% namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 40.695.000 kn, za Upravni odjel za gospodarstvo 22.777.540 kn, za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo 20.081.500,00 kn, dok je za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 19.018.000,00 kn itd. Kožić je poručio da se nastavlja s kapitalnom izgradnjom u školstvu.

- Uskoro nas očekuje otvorenje dvorane u Mariji Gorici te škole u Klinča Selima. Radovi na školi u Bedenici dobro napreduju, a uskoro kreće i gradnja dvorane u Posavskim Bregima te dogradnja škole u Bistri. U idućoj godini radit će se na projektiranju novih osnovnih škola u Jastrebarskom, Dugom Selu i Strmcu - pojasnio je Kožić, izrazivši nezadovoljstvo što resorna ministarstva već nekoliko godina financijski ne podržavaju gradnju škola na području Zagrebačke županije.

Na istoj sjednici donesen je i rebalans proračuna za 2015. godinu, koji iznosi 300.388.773 kn i manji je u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 4,23%. Rebalans je tehničke prirode i donesen je radi smanjenja pojedinih namjenskih prihoda.

Vijećnici su prihvatili i Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije. Glavni cilj programa je trajno poboljšanje kvalitete zraka i njeno očuvanje, ublažavanje klimatskih promjena u cilju zaštite zdravlja, prirodnog okoliša i materijalnih dobara. Na osnovu mjerenja i analiza utvrđeno je kako se kvaliteta zraka na području Zagrebačke županije ocjenjuje čistim ili neznatno onečišćenim tj. zrakom prve kategorije.

Prihvaćen je i Program poticanja poduzetništva u Zagrebačkoj županiji koji obuhvaća projekte, mjere i aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2016. godine kao što su: poduzetnički krediti i jamstva, razvoj poduzetničke infrastrukture, bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima, programi obrazovanja, razvoj kontinentalnog turizma i turističke infrastrukture itd.

M.B.

 
04.12.2015.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep posjetio Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije

Svako ulaganje u zaštitu prirode višestruko se vraća

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep posjetio Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije

Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode zadužen za zaštitu prirode, posjetio je Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije i održao radni sastanak s ravnateljicom Martinom Glasnović. Teme sastanka bili su projekti koji su se provodili tijekom 2015. godine ili se još uvijek provode, kao i oni koji se planiraju provesti u 2016. godini. Pomoćnika ministra posebno su zanimali problemi s kojima se Javna ustanova susreće na terenu, uzrocima tih problema te potencijalnim rješenjima i načinima na koji bi ministarstvo moglo županijskim ustanovama olakšati takve situacije.

Poseban naglasak stavljen je na projekte koji su u tijeku; izrada dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri, uređenje geomorfološkog spomenika prirode Otruševečka špilja, izrada nacrta upravljanja posebnim ornitološkim rezervatom Crna Mlaka, pokretanje postupka izmjene granica i prekategorizacije zaštićenog područja uz Savu uzvodno od Zagreba, projekt obnove i održavanja krajobrazne i rekreativne funkcije Park šume Tepec–Palačnik–Stražnik i "Čudesna šuma žutica", koji se provodi u sklopu međunarodnog projekta "Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina".

Projektom uređenja Otruševečke špilje do sada je uređena unutarnja rasvjeta, staza, ulaz u spilju i pješački pristup. U sljedećoj fazi planira se postavljanje i ugradnja stuba s platformom te postavljanje edukativnih tabli.

- Svako ulaganje u zaštitu prirode višestruko se vraća. Minimum je naše obveze, prvenstveno prema budućim generacijama, održavati ovakve bisere prirode, ali isto tako dati im i novu vrijednost s ciljem daljnje promidžbe zaštite i očuvanja prirode - istaknuo je pomoćnik ministra Nenad Strizrep.

S.S.

 

Na Skupštini Zagrebačke županije usvojen proračun za 2016. godinu

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep posjetio Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002