13.10.2019.

Obilježena 100. obljetnica osnutka Socijalističke radničke partije i Saveza komunističke omladine Jugoslvije

Još jedan podsjetnik na tekovine antifašizma

U povodu obilježavanja 100. obljetnice osnutka Socijalističke radničke partije (SRP) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), u četvrtak, 10. listopada, u šumi Starča u Rakovom Potoku, kod obnovljenog spomenika Mjesnom komitetu KPH-a za kotar Samobor, okupili su se predstavnici udruga i organizacija koje njeguju i brinu o tekovinama antifašizma, jednom od temeljnih vrijednosti na kojima je nastala i slobodna Republika Hrvatska.

Uz predsjednika samoborskog Društva Josip Broz Tito Franju Golenka, koji se u svojem izvješću prisjetio Samoboraca iz NOB-a i sedam sekretara SKOJ-a, skupu su nazočili predstavnici SDP-a iz Stupnika, predsjednik Društva Josip Broz Tito Jovo Vejnović, zamjenik predsjednika Socijalističke radničke partije Hrvatske Milorad Mrvoš i predsjednik GO SRP-a Samobor Aleksandar Aleksić, a u ime Sindikata umirovljenika Vlatka Novosel.

Spomenik u šumi Starča već je tri puta devastiran, a ovom njegovom obnovom članovi navedenih udruga i socijaldemokrati iznova šalju pruku svima onima koji negiraju ili umanjuju značaj NOB-a i borbe naroda za slobodu, protiv fašizma, domaćih kvislinga i ustaša, koja je kao takva upisana i u Ustav Republike Hrvatske.

R.Š.

 
13.10.2019.

Branitelji i srednjoškolci obišli dio bojišnice od Hrvatske Kostajnice do Petrinje

Vratili se u Samobor puni dojmova

HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje organizirala je 3. listopada obilazak prve crte bojišnice po programu "Putevima naših očeva i sugrađana". Obiđeno je područje od Hrvatske Kostajnice, preko Struge Banske i Dvora na Uni, do Petrinje, a u obilasku je sudjelovalo i 45 učenika samoborskih srednjih škola.

Učenike i članove udruge u Hrvatskoj Kostajnici dočekao je predsjednik HVIDR-e Hrvatske Kostajnice Miroslav Ivezić, koji je učenike upoznao s obranom grada od agresora. Nakon odavanja počasti polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, Samoborci su obišli tvrđavu Zrinski, gdje su uz stručno vodstvo ukratko saznali više o povijesti grada i tvrđave.

Terenski obilazak nastavljen je u Strugi Banskoj, gdje je kod spomen obilježja odana počast poginulima od 1941. do 1995.

U Dvoru na Uni odana je počast kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i braniteljima 151. samoborske brigade Predragu Golubiću i Zdravku Babojeliću.

Na brdu Čukur, gdje je spomenik poginulom izvjestitelju i branitelju Gordanu Ledereru, dočekao ih je zamjenik gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Milko Prpić, koji je i sam bio sudionik obrane grada, upoznavši ih s događajima na mjestu pogibije poznatog novinara.

Po završetku terenske nastave organiziran je zajednički ručak u Petrinji, gdje su učenici nastavili druženje s braniteljima i prošetali gradom.

V.V.

 
13.10.2019.

Akcija "Prevencijom do zdravlja" na glavnom samoborskom trgu

Bernardić i Beljak istupaju s antikoruptivnom platformom

U nedjelju, 13. listopada, samoborski je SDP na Trgu kralja Tomislava u Samoboru građanima omogućio besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi te konzultacije s liječnicima.

Akcija pod nazivom "Prevencijom do zdravlja" organizirana je u suradnji s koordinacijom za zdravstvo SDP-a na nacionalnoj razini, a na sva pitanja o aktualnom stanju u zdravstvu odgovarao je glavni nacionalni koordinator javnozdravstvene politike SDP-a dr. Saša Srića.

SDP-ov zdravstveni tim podržali su i predsjednik stranke Davor Bernardić i samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak. Bilo je prilike i za razgovor s građanima, kao i komentiranje aktualnih političkih i općedruštvenih zbivanja.

Davor Bernardić komentirao je stanje u zdravstvu i konstatirao da je zdravstvo prezaduženo, da su liste čekanja sve duže i duže, uvjeti u bolnicama sve lošiji, a stalan odljev liječnika i ostalog medicinskog osoblja iz zemlje prijeti kolapsom sustava. Plaće liječnicima i medicinskim sestrama treba povećati barem za desetak posto, što je i predviđeno SDP-ovim mjerama. Novca bi trebalo biti i za nastavnike i učitelje, koji se nalaze u ponižavajućem položaju, demotivirani i osuđeni stalno biti posljednji u raspodjeli proračunskih sredstava.

Krešo Beljak dodao je kako nije impresioniran ucjenama HNS-a izlaskom iz koalicije, jer je broj njihovih dobro uhljebljenih članova prevelik za neke dramatičnije rezove i iskorake, što dobro znaju i u HNS-u i u HDZ-u.

I Bernardić i Beljak tvrde da je korupcija u hrvatskom društvu rak rana protiv koje će SDP i HSS pokrenuti opsežnu i temeljitu antikoruptivnu akciju. Ona će, po svemu sudeći, biti i temelj za naredne parlamentarne izbore, na koje će ove dvije stranke izaći zajedno.

Robert Škiljan

 

Obilježena 100. obljetnica osnutka Socijalističke radničke partije i Saveza komunističke omladine Jugoslvije

Branitelji i srednjoškolci obišli dio bojišnice od Hrvatske Kostajnice do Petrinje

Akcija "Prevencijom do zdravlja" na glavnom samoborskom trgu

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002