25.05.2015.

Press konferencija načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Samobora

Štete od poplava na razini prošlogodišnjih

Press konferencija načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Samobora

Odroni ceste, srušeni mostovi, pokidane plinske i vodovodne instalacije, voda na cestama i u dvorištima, posljedice su obilnih kiša i poplava zbog kojih se od petka redovito sastaje Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Samobora, rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 25. svibnja, načelnik stožera, Željko Stanec.

Od petka na subotu došlo je do poplava na području MO Grdanjci, MO Rude, MO Rakov Potok i na više predjela izlila se rječica Bregana, Lipovečka Gradna i Rudarska Gradna. Pri izlijevanju rijeka došlo je do ogromnih šteta na prometnicama. Došlo je do ulegnuća mosta u Gornjem kraju, u Ulici Gračec i do ispiranja mosta u Grdanjcima u smjeru prema Sokolović Bregu i te dvije ceste su zatvorene. Do ispiranja mosta došlo je i u MO Cerina. Jedna od najvećih šteta na prometnicama nastala je u Rudama, kod kućnog broja 76, zbog loše izvedenog propusta, kojega su radile Hrvatske vode, odnosno Vodoprivreda. Radi se o propustu s dvije cijevi, koji očito nije dovoljan i kod većih oborina dolazi do izlijevanja potoka na cestu i velikih šteta. Uz rječicu Bregančicu uništen je kompletan nogostup i poplavljeno je tridesetak kuća.

Samobor će od Zagrebačke županije zatražiti da proglasi stanje elementarne nepogode na području Grada zbog višemilijunskih šteta od poplave, za koje se procjenjuje da su na razini onih od prošle jeseni.

Iako se stanje normalizira, uz Hrvatske vode na sanaciji poplava angažirala su se od početka samoborska trgovačka društva Komunalac i Odvodnja, Javna vatrogasna postrojba i dobrovoljna vatrogasna društva, no poplave će Samoboru prijetiti i dalje zbog neuređenih vodotoka, ističe Željko Stanec. To su trebale urediti Hrvatske vode pa je Željko Stanec najavio da će već danas ponovno poslati dopis Hrvatskim vodama (sa slikama stanja na terenu) i zatražiti od njih da hitno saniraju vodotoke Lipovečke i Rudarske Gradne i Bregančice i posebno za sanaciju problema u Rudama kod kućnog broja 76, jer je to njihova nadležnost i to trebaju konačno početi rješavati.

Trgovačko društvo Odvodnja već je započelo ispumpavanje septičkih jama u MO Grdanjci, a Komunalac tamo danas počinje s odvozom naplavina u dvorištima, pokušat će se i sanirati most prema Sokolović Bregu, a istovremeno će se rješavati i ostali problemi nastali na prometnicama, rekao je Željko Stanec. Na Lešću je došlo do ispiranja kanalizacije, dio ceste je propao, a tom je prilikom oštećen cjevovod i plinovod, pa su angažirani djelatnici Vodoopskrbe i Energometana, koji su to sanirali, a potom su i djelatnici Odvodnje sanirali kanalizaciju i sada je cesta zatrpana.

U naselju Grdanjci, gdje je došlo do problema s opskrbom vode, pitku vodu doprema cisterna DVD-a Samobor, koja je postavljena kod restorana Vilinske jame 25. svibnja od 9 do 11 i od 16 do 18 sati.

Upitan za korisnost retencije iznad Rudarske drage, Željko Stanec je rekao da upravo ta retencija štiti Samobor od poplave te dodao da će i Lipovečka retencija, koja se planira graditi, zaštititi Gornji kraj od poplava.

D.K.

 
25.05.2015.

12. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije

OPG Pavlin šampion Zagrebačke županije

12. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije

Po 12.Po 12. puta i Zagrebačka županija dobila je svoje najbolje vinogradare i vinare. Nakon stručnog ocjenjivanja poznati su dobitnici prestižnih priznanja u domeni ukupnog pobjednika, zatim u kategoriji bijelih mirnih suhih vina, bijelih mirnih vina s ostatkom šećera, ružičastih i crnih mirnih vina, miješanih crnih sorti, vina iz posljednje godišnje berbe i specijalnih vina. Uprvo u potonjoj kategoriji naslov šampiona došao je u ruke članova OPG-a Pavlin iz Samobora, koji su ovo prestižno priznanje dobili za svoj priznati i prepoznatljivi bermet. U istoj kategoriji Dubravka Fabek dobila je, također za bermet, srebrno priznanje.

Srebrna priznanja za svoja dostignuća u proizvodnji vina dobili su Davor Sirovica za silvanac zeleni i rajnski rizling, dok je srebrno priznanje pripalo Vladimiru Župančiću za mješavinu bijelih sorti. Dodijeljene su i novinarske nagrade. Tako je za sortu chardonnay srebrno priznanje pripalo Davoru Sirovici. Ove nagrade samoborskim vinarima i vinogradarima priznanja su za kvalitetu i sveobuhvatnu prepoznatljivost "vinske kaplice".

Inače, sveukupni pobjednik s naslovom šampiona na ovoj manifestaciji u Ivanić-Gradu bio je Željko Šimanović iz Krašića, koji je taj naslov zaslužio za svoju graševinu izborne berbe. Dobio je ukupno čak 88 bodova.

Ovaj puta predstavnici s područja samoborskog vinogorja nisu bili brojni na ocjenjivanju, ali su, kao što je već uobičajeno, ostvarili zapažene rezultate.

F.S.G.

FOTO: Drago Koletić s bocom svojega bermeta

 

Press konferencija načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Samobora

12. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002