07.08.2015.

Na spomeniku u Parku domovinske zahvalnosti postavljen QR kod

QR sjećanje na samoborske branitelje

Na spomeniku u Parku domovinske zahvalnosti postavljen QR kod

Udruga branitelja 151. samoborske brigade u čast svojih poginulih suboraca dala je izraditi QR kod sjećanje na njihovom spomeniku u Parku domovinske zahvalnosti, javljaju iz Grada Samobora.

Na ovaj način, svaki će se posjetitelj Parka moći informirati o Udruzi, ali što je još bitnije, o svim herojima s područja Samobora i Svete Nedelje koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Na keramičku pločicu utisnut je jedinstven QR kod koji se prilikom učitavanja smartphoneom ili tabletom spaja na profil Udruge branitelja 151. samoborske brigade.

Uz informacije o Udruzi, fotografije, stihove posvećene ratnicima i dirljiv video koji svjedoči o povratku branitelja u Samobor 15. kolovoza 1995. godine, na profilu je objavljen popis poginulih branitelja s njihovim osobnim podacima, fotografijama i informacijama o ratnom putu i smrti.

QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova.

QR kod sjećanje pruža mogućnost da se odlaskom na groblje zadržimo koji trenutak više, prisjetimo se voljene osobe, pogledamo fotografije, video ili poslušamo dragu melodiju.

Autorica ove ideje je mlada poduzetnica iz Samobora Tihana Jurković, koja već dvije godine uspješno vodi obiteljski posao Logro d.o.o., poručuju iz Grada.

I.H.

 
07.08.2015.

Članovi Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge ni ljeti ne miruju

Samoborski vinari odlaze u Gornju Radgonu

Članovi Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge ni ljeti ne miruju

Stalna edukacija i usavršavanje i u domeni vinogradarstva i vinarstva, zauzima značajno mjesto. Da bi bili, kako se to kaže, u trajnom usponu prema sve većim zahtjevima u proizvodnji vina, želja je svih vinara da budu u tom segmentu što uspješniji.

- Svaka godina u vinogradarstvu i proizvodnji vina, donosi nešto novo. Usvajanje novih znanstvenih dostignuća kao i novih tehnoloških rješenja, sigurno da i kod naših vinogradara i vinara, izaziva pozornost - kaže predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge Marijan Žganjer.

Upravo zato, ove godine se za članove udruge organizira posjet 53. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Gornju Radgonu. Sajam se održava od 22. do 27. kolovoza, a Dan vinogradara i vinara predviđen je za utorak, 25. kolovoza. Tog dana i Samoborska vinogradasrko-vinarska udruga organizira posjet sajmu.

No, neće samoborski vinogradari i vinari biti samo posjetitelji sajma. Predviđeni su i susreti s poznatim i priznatim slovenskim proizvođačima vina.

- Posjetit ćemo Vinariju Štajer, gdje će naši članovi imati mogućnost degustacije raznih vina, koja su zaista priznata i svojom kvalitetom sigurno da spadaju među najpoznatija, ne samo u Sloveniji već i daleko šire. Predviđena su druženja s domaćinima na Sajmu pa vjerujem da će svi koji se odazovu na ovaj izlet imati zaista mogućnost provesti vrijeme u konkretnoj edukaciji, ali i hvale vrijednom druženju - rekao je Žganjer.

Na spomenuti izlet kreće se u utorak, 25. kolovoza u 8 sati sa samoborskog autobusnog kolodvora, a sve informacije i upiti oko prijava mogu se dobiti kod predsjednika Udruge Marijana Žganjera (091-3363-704), tajnika Igora Jaića Krasnika (091-5116-665) ili kod blagajnika Udruge Ivice Rozjana (098-454-224). Obzirom na ograničen broj mjesta u autobusu (50), prijavu zainteresirani trebaju podnijeti što prije, a zaključno do četvrtka 20.kolovoza.

FSG

 
07.08.2015.

Županija časti ljetovanjem male Ukrajince

Lošinj je daleko od rata

Županija časti ljetovanjem male Ukrajince

Zagrebačka županija prihvatila je inicijativu veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka, te je osigurala 100.000 kuna za ljetovanje na Jadranu četrdesetpetero djece iz ratom zahvaćenog istočnog dijela Ukrajine, trenutno izbjeglih u Kijevsku oblast. Djeca će do 20. kolovoza boraviti na otoku Lošinju, u Dječjem odmaralištu Vrbovec u Nerezinama. Na putu do mora, djecu uzrasta od 10 do 15 godina, i njihovu pratnju u Krašogradu u Bratini, u općini Pisarovina, dočekali su veleposlanik Levčenko i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

I.H.

 

Na spomeniku u Parku domovinske zahvalnosti postavljen QR kod

Članovi Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge ni ljeti ne miruju

Županija časti ljetovanjem male Ukrajince

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002