23.04.2015.

Na samoborskom glavnom gradskom trgu predstavljen projekt biciklističke policijske ophodnje

Biciklom do još većeg povjerenja u policiju

Na samoborskom glavnom gradskom trgu predstavljen projekt biciklističke policijske ophodnje

Za neposredniji kontakt s građanima, a u cilju povećanja sigurnosti i još bolje suradnje s građanima, u četvrtak, 23. travnja, na središnjem samoborskom trgu predstavljen je projekt biciklističke policijske ophodnje, koji će, nakon što je zaživio u Velikoj Gorici, biti od pomoći i samoborskim kolegama u pješačkoj ophodnji. Cilj projekta je razvijanje još većeg povjerenja između građana i policije, a sve je na licu mjesta demonstrirao policijski službenik Armando Brajnović.

Ukoliko se ukaže potreba, samoborska Policijska postaja nabavit će još jedan bicikl, jer, smatraju, policajac na biciklu, osim što će pomoći svojim kolegama koji pješice obilaze naš grad, može biti na usluzi i brojnim turistima i posjetiteljima Samobora. Načelnik Policijske postaje Samobor Renato Kos napomenuo je da će bicikle koristiti i kontakt policajci, ali i drugi djelatnici iz redova temeljne policije.

U nazočnosti gradskih čelnika, koje je predvodio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, projekt su popratili i predstavnici Policijske uprave zagrebačke i Policijske postaje Samobor.

M.K.

 
23.04.2015.

Peticija ORaH-a hrvatskoj Vladi

NE nafti u Jadranu - DA održivom razvoju

Peticija ORaH-a hrvatskoj Vladi

Gradska organizacija stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) Samobor uz drugo zaredom obilježavanje međunarodnog Dana planeta Zemlje na glavnom je samoborskom trgu organizirala potpisivanje peticije Vladi Republike Hrvatske "NE nafti u Jadranu - DA održivom razvoju" u sklopu interpelacije o radu Vlade, koju je u Saboru RH pokrenula saborska zastupnica i predsjednica stranke ORaH Mirela Holy.

Građanke i građani Samobora imali su priliku reći svoje NE, odnosno podržati zahtjeve Vladi za poništavanje dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, utvrditi odgovornost u tom procesu ministra gospodarstva RH, poštivanje Ustava RH koji jamči pravo na zdravi okoliš, te žurnu izradu strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

S.S.

 
23.04.2015.

Dan planeta Zemlje u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Nadajmo se da će oni koji dolaze bolje gospodariti Zemljom

Na sam Dan planeta Zemlje, koji se u cijelom svijetu obilježava 22. travnja, u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu odvijali su se u poslijepodnevnim satima različiti programi.

O tome kako oni promatraju Zemlju i vide svijet oko sebe pokazali su mali i veliki, djeca samoborskih vrtića, udruga i škola, koji su u tjednu prije obilježavanja Dana planeta Zemlje oslikavali velike i male kugle od stiropora, izložene u predvorju kina i u Maloj dvorani Galerije Prica. Izložbu ovih veselih i lijepo izrađenih umjetnina otvorila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je zahvalila prije svega djeci i još jednom ih podsjetila na važnost očuvanja prirode koja nas okružuje, ali je i uvjerena kako će oni u budućnosti znati bolje raspolagati onime što nam Zemlja daje. O zastavicama koje krase pročelje zgrade, a koje su izabrane tijekom Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica, koji se odvija unutar poznatog zagrebačkog festivala Cest is d'Best, pričala je Dijana Nazor, autorica i voditeljica tog zanimljivog projekta.

U Galeriji Prica predavanje o GMO-u održao je prof. Marijan Jošt. Prof. Jošt jedan je od onih znanstvenika koji smatra da je genetičko inženjerstvo loša znanost, u kojoj caruju kapital i velike farmaceutske korporacije. Jer, unatoč dobroj ideji da se povećanjem proizvodnje hrane, što nam je omogućio GMO, nahrane gladni na našem planetu, stvari su otišle u krivom i opasnom smjeru. Gladni nisu nahranjeni, nego, dapače, jedu nezdravu i opasnu hranu, a bogatiji dio čovječanstva s druge strane doslovce baca ogromne količine te iste, zapravo loše, hrane.

Koliko su stvari crne za buduće generacije prikazano je u dokumentarnom filmu Svijet prema Monsantu, koji je uslijedio nakon predavanja. Multinacionalna kompanija Monsanto sinonim je za zlopuprabe i manipulacije u korištenju GMO-a, a koja dominira globalnom agrikulturom.

Ipak, sudeći prema interesu posjetitelja koji su u velikom broju i sa zanimanjem pratili događanja u POU u povodu Dana planeta Zemlje, svijest o potrebi očuvanja jedinog nam planeta raste. Jer, jasno je da opstanak i zdravlje svih vrsta koje obitavaju na Zemlji ovisi samo o nama.

M.K.

 

Na samoborskom glavnom gradskom trgu predstavljen projekt biciklističke policijske ophodnje

Peticija ORaH-a hrvatskoj Vladi

Dan planeta Zemlje u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002