07.11.2015.

Lovačka udruga Srna svečano obilježila 70 godina rada

Lovačka priča s pokrićem

Svečanim mimohodom od Hotela Lavica do crkve sv. Anastazije, u kojoj je održana sveta misa za lovce, članovi Lovačke udruge Srna Samobor, u pratnji brojnih uzvanika i prijatelja iz drugih lovačkih udruga, u petak, 6. studenoga, započeli su obilježavanje 70. godišnjice osnutka svoje udruge. Potom su zapalili svijeće u Parku domovinske zahvalnosti u čast braniteljima i svojim poginulim prijateljima, nakon čega je u Lavici započela svečanost na kojoj su, uz prezentaciju rada udruge u proteklih 70 godina, dodijeljena priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i društvima.

Pozdravivši sve prisutne, o radu udruge je, uz kratku prezentaciju, govorio njezin predsjednik Marijan Lukšić. Naglasio je kako mu je osobita čast obnašati dužnost predsjednika i biti "prvi među jednakima" u udruzi koja ima tako dugu i značajnu povijest, što još više obavezuje sve članove da ovu lijepu priču čuvaju i dograđuju u budućnosti.

Uz zahvalu svim lovcima i članovima udruge na predanom radu, posebno je istaknuo Antuna Štajcara, Željka Štahana, Tomu Vrbančića i Josipa Vrbanića, koji već 50 godina vjerno i aktivno kroz udrugu rade u službi zaštite prirode i gospodarenja divljači.

Početak rada Lovačke udruge Srna seže u daleku 1945. godinu, kada se u Narodnom domu u Samoboru sastala nekolicina zaljubljenika u lov i osnovala Lovačko društvo Srna Podvrh iz Samobora. O tim vremenima svjedoče brojni dokumenti i fotografije, od kojih je dio prezentiran na svečanosti. Prvi predsjednik društva, koje je već tada imalo 75 članova, bio je Stjepan Kos.

Udruga je tijekom godina rasla, izmjenjivali su se predsjednici, zakupljivala lovišta, organizirao rad lovnika i lovočuvara, širile aktivnosti i uređivali domovi za lovce. Danas Lovačka udruga Srna ima 98 aktivnih i 16 počasnih članova, koji brinu i gospodare najvećim i najljepšim zajedničkim lovištem u Zagrebačkoj županiji na prostoru od 10.630 hektara u Samoborskom gorju. Glavne vrste divljači u lovištu su jelen, srna, divlja svinja, zec, fazan i trčka, nalaze se i sivi puh, smeđi medvjed, kune bjelica i zlatica, tvor, divlje patke, prepelice i druge, a lani je u ovom lovištu više puta viđena i divokoza.

Uz potpuno opremljeni novi dom na Sokolović Bregu, koji je završen 2012. godine, u vlasništvu udruge je i kuća na Stražniku, a u zakupu je Blagajski likovac na Velikom dolu.

- Ove materijalne pretpostavke su važne, ali važniji i vredniji od toga su članovi udruge koji su je gradili, održavali, štitili prirodu, čistili je od ljudskog nemara, gospodarili lovištem, brinuli se o divljači i uvijek imali dovoljno volje za sklapanje novih prijateljstava – rekao je Marijan Lukšić.

Na kraju svečanosti stoga su od strane čelnika Lovačke udruge Srna Samobor brojnim zaslužnim članovima, donatorima i prijateljskim društvima uručena priznanja i zahvalnice, a predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić je u ime saveza odlikovao desetak članova udruge visokim lovačkim odličjima trećeg, drugog i prvog reda s brončanim, srebrnim i zlatnim znakom. Najviše odličje primio je predsjednik udruge Marijan Lukšić, koji je pak u ime udruge priznanjem zahvalio predstavniku Grada Samobora, pročelniku Hrvoju Frankiću, na plaketi Grada Samobora kojom je za Dan grada Lovačka udruga Srna nagrađena za svoj rad. U ime svih nagrađenih zahvalio je Željko Koščica.

Veselo muško druženje, uz neizbježne stare i nove lovačke priče, nastavljeno je potom tijekom svečane večere.

M.K.

 
07.11.2015.

Žumberački lovci okupili se u povodu spomendana svetog Huberta

Razdijelio sve siromasima i krenuo na hodočašće

Žumberački lovci okupili se u povodu spomendana svetog Huberta

Žumberački lovci svetom liturgijom proslavili su svetog Huberta. Svetom liturgijom, koju je u kapeli Posljednjeg i pravednog suda predvodio stavrofor Milan Vranešić, žumberački lovci obilježili su njegov spomendan. Članovi dvaju žumberačkih lovačkih društava, Žumberački vepar i Žumberačka gora, tradicionalno su se u povodu blagadana sv. Huberta okupili u Grandovici kod Stojdrage, kako bi se molitvom preporučili svom nebeskom zaštitniku.

Okupljenim lovcima o svetom Hubertu govorio je Milan Vranešić, ističući detalje iz svečeva života.

"Sveti Hubert rođen je u Francuskoj u 7. stoljeću, u vrijeme dok sveta Crkva još nije bila podijeljena. Kao mladić se oženio i dobio sina. Nažalost, supruga mu je pri porodu djeteta preminula. Hubert je ostao sam sa svojim sinom. Kao strastveni lovac često je boravio u šumi i lovio. Za vrijeme jednog lova doživio je neobično viđenje koje će mu promijeniti život. U šumi je ugledao jelena, a između jelenovih rogova sjajio je križ. Uslijed tog viđenja Huber je začuo glas koji ga je pozivao da posjeti mjesnog biskupa te da od njega traži savjet. I zaista, Hubert je o viđenju izvijestio biskupa Lamberta koji ga je savjetovao da krene na hodočašće u Rim. Prije puta Hubert je svoga sina povjerio na skrb svome bratu, zaredio se za svećenika, razdijelio svoje imanje siromasima i krenuo na hodočašće. Nažalost, plemići su ubili biskupa Lamberta, a papa je o tom događaju bio izviješten kroz tajnovito snoviđenje. Nakon toga papa je Huberta imenovao za biskupa namjesto stradalog Lamberta. Tako je, eto, jedan oženjeni muškarac, otac i strastveni lovac postao biskupom i pastirom duša.

U svojoj pastirskoj službi kao marljivi i vrijedni biskup stekao je konačno i svetost. Sveti Hubert biskup treba biti i danas mnogima primjer i u njega se treba ugledati", prepričao je Milan Vranešić životopis svetog Huberta.

Nakon liturgijskog slavlja mnogobrojni lovci nastavili su prijateljsko druženje u svom lovačkom domu.

S.S.

 

Lovačka udruga Srna svečano obilježila 70 godina rada

Žumberački lovci okupili se u povodu spomendana svetog Huberta

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002