24.04.2015.

TZ Grada Samobora obilježila Dan planeta Zemlje

Fićo se odmorio na klupici

TZ Grada Samobora obilježila Dan planeta Zemlje

Ove je godine Turistička zajednica grada Samobora obilježila Dan planeta Zemlje na središnjem gradskom trgu postavljanjem olupine na posve drugačiji način. Na gradskoj klupi na Trgu kralja Tomislava našla se olupina fiće u idiličnom okolišu (ne)taknute prirode.

Na drvenu klupicu, koju je izradio Franjo Jurčin, danas su sjeli fotograf Romeo Ibrišević i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a na klupu s eko porukom je sjela direktorica TZ Samobor Zdravka Škugor Ferdebar, zajedno poručivši "Prirodu biraj i recikliraj".

Akcija uklanjanja olupina kojoj je idejni začetnik Romeo Ibrišević, autor fotografije fiće u idiličnom okolišu (ne)taknute prirode, započela je upravo u Samoboru prije 11 godina, a do sada je iz prirode uklonjeno i na reciklažu odvezeno više od 15 000 auto olupina.

Našem su umjetniku i sugrađaninu Romeu Ibriševiću Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i tvrtka APO - usluge zaštite okoliša ove godine dodijelili i tradicionalnu godišnju nagradu Velebitsku degeniju za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša. Povjerenstvo Zbora novinara za okoliš u obrazloženju nagrade istaknuo je da je Romeo Ibrišević dobitnik nagrade za najbolji rad u tisku, agencijskom i internet novinarstvu za rad "Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća", objavljenom u časopisu Meridijani u siječnju ove godine.

Zdravka Škugor Ferdebar

 
24.04.2015.

Ekološko društvo Žumberak nastavlja s akacijom Uljepšajmo svoj zavičaj

Više cvijeća - manje smeća

Ekološko društvo Žumberak od 1998. svake godine realizira projekt pod gornjim naslovom. Prvih godina kroz natječaj "Više cvijeća – manje smeća", u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, poticali smo domaće stanovništvo na području Krašića, Pribića, Prekrižja i cijelog Žumberka da uređuju svoj okoliš.

I za ovu godinu najavljujemo provedbu natječaja za:

1. cvjetnu okućnicu, cvjetni balkon, cvjetni prozor park u selu - cvjetnjak

2. uređeno selo, groblje, okoliš crkve, drvored

3. uređenu tradicionalnu kuću, etno zbirku, predmet, odjeću

4. uređeno seosko dvorište, gospodarske zgrade

5. voćnjak autohtonih sorti voća, vrt, travnjak, vinograd

6. čistu i uređenu obalu potoka ili izvorište pitke vode

7. sačuvanu radionicu starih obrta, domaći suvenir

8. uređeni turističko-ugostiteljski objekt

9. kuću za odmor usklađenu s okolišem

10. uređenje seoskih putova.

Prijaviti se može do 5. srpnja na Turističku zajednicu Općine Krašić (tel.: 6270-488) ili na adresu Ekološko društvo Žumberak, 10010 Zagreb, Baradin prilaz 9, tel.: 099/6735-557, odnosno na e-adresu: josip.sintic1@zg.t-com.hr.

Od 2003., osim navedenog natječaja, organiziramo i velike eko-akcije čišćenja, tj. uklanjanja otpada iz prirode, te smo do sada iz gore spomenutog područja uklonili i zbrinuli oko 5400 m3 otpada. Sanirali smo preko 70 velikih, srednjih i manjih odlagališta otpada, čistili šume, livade, obale i korita Kupčine, Slapnice i drugih potoka. Uz potporu Zagrebačke županije, niz godina u akcijama čišćenja odlično surađujemo s načelnikom Općine Krašić Josipom Petkovićem Fajnikom, a posebice ove godine, kada nam se u realizaciji akcije zajedno s Općinom Krašić pridružila i Turistička zajednica, koju vodi Marija Ribarić, te Udruga Qualitas Vita, koju vodi Josip Šimecki.

Glavna eko-akcija održana je u subotu, 28. ožujka, o čemu su čitatelji ovih stranica već bili ukratko informirani. U eko-akciji su sudjelovali volonteri, ljubitelji prirode, članovi ED Žumberak (24) iz zagrebačkih planinarskih društava Vihor, Kapela i Matica, te planinari iz Siska. Samo na lokaciji Vrh napunjeno je oko 250 vreća za otpad od 150 i 100 l.

Općina Krašić planira obimnim zahvatom u potpunosti sanirati preostali otpad velikog odlagališta prema jarku potoka Selna, gdje je 2004. bilo, prema službenoj procjeni, na 30 000 m2 odloženo 4500 m3 otpada, što je bilo jedno od najvećih divljih odlagališta otpada na području Zagrebačke županije. Većinu tog otpada je tada činio metalni otpad (olupine automobila, štednjaci, hladnjaci, perilice itd.), a koji su mali skupljači (Romi) odvezli nakon što se taj otpad počeo otkupljivati 2006. godine. Apsurdno je da se malim skupljačima ne otkupljuju automobilske gume, već samo "ovlaštenim" skupljačima, pa zbog toga u okolišu i dalje ostaje na tisuće odbačenih guma raznih vozila!

Dodajmo još na kraju ovog prikaza da Ekološko društvo Žumberak u sklopu projekta Uljepšajmo svoj zavičaj – Više cvijeća – manje smeća provodi već sedmu godinu i literarni natječaj s učenicima OŠ Kardinal A. Stepinac iz Krašića te OŠ Slava Raškaj iz Ozlja.

Josip Šintić Zlatko, prof.

Ekološko društvo Žumberak

 

TZ Grada Samobora obilježila Dan planeta Zemlje

Ekološko društvo Žumberak nastavlja s akacijom Uljepšajmo svoj zavičaj

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002