17.10.2015.

Most kod crkve sv. Anastazije sada nosi ime prijateljskog Grada Parabiaga

Gradovi prijatelji vole se i svojim mostovima i ulicama

Most kod crkve sv. Anastazije sada nosi ime prijateljskog Grada Parabiaga

Gotovo pola stoljeća, a 2016. navršit će se punih 50 godina otkako naše Gradsko društvo Crvenog križa surađuje sa srodnom udrugom AVIS iz talijanskog Parabiaga, duga je povijest prijateljstva između Samobora i Parabiaga. Suradnja na brojnim zajedničkim projektima i akcijama kojima je jedina svrha pomoći drugima rezultirala je iskrenim prijateljstvom i dubokim osobnim vezama, koje su tijekom godina povezale i ova dva grada pa je u siječnju 2010. godine potpisana i Povelja o partnerstvu i prijateljstvu gradova Samobora i Parabiaga.

Parabiago je u znak velikog prijateljstva prošle godine jednoj svojoj ulici dao ime Grada Samobora, a Dan grada Samobora bila je prilika da čast uzvratimo imenovanjem jednog samoborskog mosta imenom Grada Parabiaga.

S veseljem i ponosom učinili su to na sam Dan grada, u subotu, 17. listopada, gradski čelnici predvođeni zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Vinkom Jaklencem i ravnateljica samoborskog Crvenog križa Barbara Kos, u pratnji ostalih gradskih dužnosnika i djelatnika Crvenog križa. Oni su zajedno s delegacijom iz Parabiaga, tajnikom AVIS-a Robertom Fornarolijem i zamjenicom gradonačelnika Parabiaga Adrianom Nebuloni, otkrili ploču na mostu kod crkve sv. Anastazije, koji od sada nosi ime Grada Parabiaga, i izmijenili prigodne riječi.

Samoborci su se zahvalili na dugogodišnjem prijateljstvu, posebno onom iskazanom u vrijeme Domovinskog rata, na koje je zamjenica gradonačelnika Parabiaga uzvratila posebno emotivnim govorom, opisavši sada i trajno uklesano prijateljstvo dvaju gradova.

Ljepši uvod u proslavu Dana grada Samoborci, a ni naši gosti iz Italije, nisu mogli poželjeti.

M.K.

 
17.10.2015.

Dan grada Samobora započeo odavanjem počasti poginulim braniteljima

Park domovinske zahvalnosti je sveto mjesto za sve Samoborce

Dan grada Samobora započeo odavanjem počasti poginulim braniteljima

Svake godine, prije svakog praznika, godišnjice, blagdana ili slavlja, gradski čelnici i građani Samobora okupe se u Parku domovinske zahvalnosti pred zidom i spomenikom podignutim u počast našim palim braniteljima. S posebnim ponosom i dostojanstvom prisjećamo se naših poginulih sugrađana na Dan grada Samobora, kada im zahvalnost dođu iskazati i brojni drugi vjerni prijatelji Grada Samobora i delegacije gradova prijatelja Samobora.

U subotu, 17. listopada, vijence i svijeće pred spomenikom našim poginulim herojima položili su izaslanik ministra branitelja Vinko Kovačić, gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima, delegacije prijateljskih gradova Parabiaga i Velesa, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, roditelji i obitelji poginulih branitelja, te ostali uzvanici i gosti Grada Samobora koji su kasnije nazočili i svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Prigodnim riječima obratili su im se u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Franjo Horvat i, nakon njega, gradonačelnik Krešo Beljak.

Gradonačelnik Beljak je u svojem kratkom govoru naglasio kako je ovo mjesto i ovaj park, sa zidom u kojem su zauvijek uklesana imena naših sugrađana koji su dali svoj život za slobodu naše domovine, sveto mjesto ne samo za njihove obitelji i prijatelje, nego i za sve Samoborce.

Zahvalu našim preminulim braniteljima je prigodnom molitvom završio samoborski kapelan Josip Čulig, uz članove HPD-a Jeka koji su na kraju otpjevali poznatu skladbu Prosto zrakom ptica leti Vatroslava Lisinskog.

M.K.

 

Most kod crkve sv. Anastazije sada nosi ime prijateljskog Grada Parabiaga

Dan grada Samobora započeo odavanjem počasti poginulim braniteljima

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002