19.11.2014.

Radionica Udruge Umijeće življenja o dahu

Dah kao izvor radosti

Radionica Udruge Umijeće življenja o dahu

U utorak, 18. studenoga, u Maloj dvorani POU Samobor održana je uvodna radionica Udruge Umijeće življenja o dahu. Nešto što uzimamo zdravo za gotovo može biti vrlo učinkovit izvor energije i pomoći nam da pročistimo um od nakupljenog stresa i negativnosti.

Ines Pehnec i Marina Puać vodile su posjetitelje radionice kroz vježbe disanja i vođenu meditaciju. Za one koji su prvi puta sudjelovali u meditaciji, bilo je pravo iznenađenje koliko je to lako i ugodno i kako se možemo vrlo brzo dovesti u stanje opuštenosti.

Kako kaže Ines: "Dah tijelu donosi vitalnost i zdravlje. Umu jasnoću, stabilnost i usredotočenost, koje gubimo bivajući izloženi svakodnevnom stresu i nemirima. Ritam svih naših osjećaja ima svoju presliku u ritmu našeg daha. Kada je dah u potpunom skladu s prirodnim, harmoničnim ritmovima, te iste kvalitete prepoznaju i preuzimaju naši osjećaji. Učinkovitim tehnikama disanja lako i bez napora, otklanjajući stres, ulazimo u prostor vlastitog središta, vlastitog sadašnjeg trenutka. Ne samo uobličenog u koncept, već kao vjerodostojno, spoznajno iskustvo o tome tko i što jest naša istinska priroda".

Udruga Umijeće življenja poziva sve zainteresirane da se prijave za petodnevnu radionicu koja će se održati u Svetoj Nedelji od 27. studenog.

S.S.G.

 
19.11.2014.

Učenici samoborskih škola zapalili svijeće za Vukovar

Križ od lampaša za grad heroj

Učenici samoborskih škola zapalili svijeće za Vukovar

23. godišnjicu pada Vukovara učenici samoborskih škola obilježili su paljenjem lampaša u sjećanje na žrtve i grad Vukovar, koji je 18. studenoga 2001. godine uništen i pokoren nakon višemjesečnih teških borbi s agresorom.

Prije nego su na glavnom gradskom trgu složili velik križ od upaljenih lampaša, o tim strašnim danima učenicima, kojima su se pridružili i gradski djelatnici i nekolicina građana, pričao je ratni zapovjednik naše samoborske brigade Adolf Paar.

Počast Gradu Vukovaru odana je i u nedjelju, 16. studenoga, kada je u crkvi svete Anastazije održan molitveno-meditativni program Zapamtite Vukovar, a po završetku programa upaljene su svijeće u Parku domovinske zahvalnosti.

M.K.

 
19.11.2014.

Grad Samobor započeo s korištenjem programa "e-dozvole"

Do građevinskih dozvola brže i jeftinije

Grad Samobor započeo s korištenjem programa

U ponedjeljak, 17. studenoga, Grad Samobor započeo je s izradom nacrta akata i provedbom postupaka korištenjem elektroničkog programa "e-dozvole".

Ovaj sustav omogućuje podnositelju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole i drugih akata da u bilo kojem trenutku stekne uvid u predmet i njegov trenutni status.

Kod predaje zahtjeva putem interneta, korisnik dobiva identifikacijski broj, temeljem kojega se elektronski upućen zahtjev dostavlja u Urudžbeni zapisnik Grada Samobora.

Dodatna pogodnost ovog načina predaje zahtjeva je mogućnost plaćanja 15% niže upravne pristojbe. Kako bi se ta pogodnost ostvarila, elektronički zahtjev mora biti ispravno ispunjen i sadržavati sve elemente propisane važećom regulativom.

Zahtjevi koji su predani do petka, 14. studenoga, ne ulaze u sustav "e-dozvole".

Više informacija, kao i uputstva za korištenje programa pročitajte na internet stranici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja (https://dozvola.mgipu.hr).

P.A.

 
19.11.2014.

Nastavak projekta Bogumilac volontira

Dječje folklorne igre i plesovi

Nastavak projekta Bogumilac volontira

Druga po redu radionica projekta Bogumilac volontira održana je u subotu, 15. studenog, u velikoj dvorani naše škole. Na radionici pod nazivom Dječje folklorne igre i plesovi, učenici su se upoznali s igrama i igračkama kojima su se igrali njihovi roditelji, bake i djedovi. Bilo je to zanimljivo, poučno i veselo jutro u kojem smo puno toga naučili, plesali, igrali se i, što je najvažnije, upoznali i neke nove prijatelje.

Djeca su imala priliku vidjeti drvene konjiće, kola, kolijevke, ptice..., a učenica Mia Franceković obukla je i pokazala samoborsku svečanu djevojačku narodnu nošnju. Muške i ženske narodne nošnje obukli su i neki učenici koji su sudjelovali na radionici.

Učenici su mogli vidjeti razne drvene instrumente, kao i instrumente koje su nekad djeca sama izrađivala od tikvica, starih lonaca, kuhača, rifljača, a na kraju su svi zajedno zasvirali i zaplesali Mali bratec Ivo i mala Marica. Zaigrali su i neke stare, već zaboravljene igre, kao skakanje u vreći, potezanje konopa, kolutanje obruča, bacanje kamena s ramena...

Radionice su vodile učiteljice Mirela Franceković i Snježana Škiljan, uz veliku pomoć naših bivših učenica Tamare Hržić i Martine Franceković.

Na početku druženja učenike je pozdravila dugogodišnja voditeljica Folklornog ansambla Mladost Ivančica Pogrmilović, koja je učenicima objasnila pojmove folklor, narodna baština i zašto ju je porebno čuvati.

Ivana Golić

 

Radionica Udruge Umijeće življenja o dahu

Učenici samoborskih škola zapalili svijeće za Vukovar

Grad Samobor započeo s korištenjem programa "e-dozvole"

Nastavak projekta Bogumilac volontira

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002