29.01.2014.

Svečano otvorena nova zgrada Policijske postaje Samobor u bivšoj Vojarni Taborec

Novi prostor za bolji rad

Svečano otvorena nova zgrada Policijske postaje Samobor u bivšoj Vojarni Taborec

Grad Samobor 29. siječnja pamtit će po završetku velikog projekta preseljenja Policijske postaje Samobor u novu zgradu na prostoru bivše Vojarne Taborec, u Mirnovečkoj 23a, koju su u jutarnjim satima svečano otvorili glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Da podsjetimo, nakon što je Gradu Samoboru u vrijeme premijerke Jadranke Kosor u vlasništvo dana bivša Vojarna Taborec, Grad je preuzeo i obavezu uređenja zgrade za potrebe Policijske postaje Samobor, koja je do sada bila smještena u skučenim prostorijama u zgradi na glavnom samoborskom trgu.

Grad Samobor je preuzetu obavezu i ispunio te uredio jednu od zgrada u bivšoj vojarni. Na ukupno 8451 m2 prostora namijenjenog samoborskoj policiji nalazi se i novouređena zgrada veličine 2778 m2, gdje se na tri etaže od po 926 m2 u prizemlju nalazi upravni odjel sa šalterima za građane, temeljna policija i kotlovnica, na 1. katu je ured načelnika, uredi njegovih pomoćnika i krim-policija, dok su na 2. katu smještajni kapaciteti s 10 soba, čajnom kuhinjom i arhivom.

Uređenje nove zgrade policije koštalo je Grad Samobor 7 milijuna kuna, a nadležno ministarstvo opremilo ju je za dodatnih 4 milijuna kuna.

Prigodom otvorenja glavni ravnatelj Dominić je, uz zahvalu gradonačeniku i gradskim čelnicima, naglasio kako je ovo primjer dobre suradnje lokalne samouprave i države na dobrobit građana, koji će sada lakše i brže komunicirati s djelatnicima policije, a svakako nije zanemariva i veća razina sigurnosti za Samobor i Svetu Nedelju.

Gradonačelnik Beljak je također istaknuo dobru suradnju s ministarstvom, kao i s bivšim ministrom Karamarkom, nakon čega je u pratnji glavnog ravnatelja Dominića, gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina, načelnika Policijske postaje Samobor Renata Kosa, predstavnika sudbene vlasti i ostalih dužnosnika te policijskog kapelana Marina Drage Kozića, koji je blagoslovio zgradu i nove prostorije, obišao novouređeni objekt.

Usporedo s uređenjem i otvorenjem nove zgrade za potrebe samoborske policije primjenjivat će se i novi način rada. Radi se o pilot projektu kojim će se testirati novi način rada, uveden s ciljem da se prilagodi sigurnosnim potrebama i stanju na terenu ove policijske postaje, a što podrazumijeva i više operativnih ekipa i patrola na terenu i bolju pokrivenost područja. Ujedno će se nastojati smanjiti administrativno opterećenje policijskih službenika, a rad postaja učiniti efikasnijim i isplativijim, uz veću vidljivost policije na terenu, učinkovitijom u suzbijanju kriminaliteta i poboljšanje sigurnosnih mjera na terenu.

Za građane će šalteri biti otvoreni kao i dosad, ponedjeljkom do 17:30 sati, a ostalim radnim danima do 15:00 sati. Prema novom ustroju, za rad sa strankama izvan redovitih upravnih poslova, policijska postaja će biti otvorena samo u jednoj smjeni, do 15:00 sati, pa će se građani za sve intervencije ili pomoć, odnosno prijave prometnih nesreća, kaznenih djela i slično, policiji moći obraćati isključivo putem besplatnog broja 192 ili 3361-555.

M.K.

 
29.01.2014.

Predstavljen koncept razvoja Ekomuzeja Žumberak

Potaknuti život u ruralnom prostoru

Predstavljen koncept razvoja Ekomuzeja Žumberak

U samoborskoj gradskoj vijećnici predstavljen je 28. siječnja koncept razvoja Ekomuzeja Žumberak.

Projekt koji obuhvaća žumberačko područje zajedno su pokrenule Zagrebačka županija i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Sama ideja realizacije Ekomuzeja na Žumberku potaknuta je činjenicom da je, iako ekonomski relativno nerazvijeno, ovo područje zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Cilj projekta poticanje je života u ruralnom prostoru, jačanje turističke vrijednosti i ponude te oživljavanje kulturne materijalne i nematerijalne baštine.

Kako je jedan od ciljeva ideje Ekomuzeja i očuvanje identiteta lokalne zajednice obnavljanjem i jačanjem povijesnog i kulturnog nasljeđa, projekt je predstavljen predstavnicima gradova i općina koji su potencijalni projektni partneri.

Izradom studije stvorit će se preduvjeti kako bi se projekt realizirao uz financiranje iz fondova Europske Unije.

Ispred Grada Samobora predstavljanju su nazočili gradonačelnik Krešo Beljak, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik Hrvoje Frankić.

P.A.

 

Svečano otvorena nova zgrada Policijske postaje Samobor u bivšoj Vojarni Taborec

Predstavljen koncept razvoja Ekomuzeja Žumberak

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002