04.11.2014.

Tribina gradonačelnika Kreše Beljaka u Rudama

Nakon kiša puno problema

Tribina gradonačelnika Kreše Beljaka u Rudama

Prema već utvrđenom rasporedu tribina gradonačelnika, u ponedjeljak, 3. studenoga, gradonačelnik Krešo Beljak sa svojim suradnicima susreo se s mještanima i članovima Vijeća mjesnog odbora Rude u njihovom vatrogasnom domu. Uz predjednika MO Rude Željka Koščicu, koji je vodio tribinu, i gradonačelnika Beljaka, na brojna pitanja odgovarali su i zamjenici Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak, pročelnik za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić, gradski koordinator za rad mjesnih odbora Petar Grgečić te predsjednik Nadzornog odbora Komunalca Miljenko Beljak.

Pitanja je bilo mnogo, jer Rudare ova godina nije mazila što se tiče vremenskih prilika. A s njima su došli i najveći problemi - otvorila su se i aktivirala brojna klizišta, izlijevanjem Gradne uništene su prometnice, stradala je i jedna obiteljska kuća, a slijedom toga je i nesigurno prometovati još nesaniranim cestama.

Mještani Ruda tražili su i što skoriji sastanak u vezi s priključcima na sekundarnu vodovodnu mrežu u Črncu, jer do sada još nijedan priključak nije realiziran. Dogovoreno je da se sastanak predstavnika MO-a i mještana sa zagrebačkom Vodoopskrbom ostvari čim prije, a za posredovanje je zadužen Željko Stanec.

Uz sanaciju uništenih prometnica, jer se do sada dogodilo već nekoliko izlijetanja automobila, Rudari traže da se riješi i izdvojeno prikupljanje otpada, dogradnja i popravak javne rasvjete, sanacija klizišta i reguliranje vodotoka Gradne, kako ne bi bilo novih izlijevanja.

Što se tiče novih planova, Rudari žele preuređenje svojeg središta i izgradnju trga u Rudama.

Gradski čelnici odgovorili su kako će se dio manjih problema riješiti već sljedeći tjedan ili do kraja godine, ovisno o vremenskim prilikama. Dio većih radova morat će se rješavati tek sljedeće godine.

Gradonačelnik Beljak u nekoliko je navrata tijekom burne, ali korektne rasprave izrazio nezadovoljstvo radom i poslovanjem Komunalca te naglasio kako krivicu za neodrađeno preuzima i na sebe, jer je to nezadovoljstvo očito uzajamno. Već četvrta uprava Komunalca u njegovom mandatu ne daje optimalne rezultate za građane, ali ni za zaposlenike, rekao je Beljak. Bude li smatrao opravdanim, ponovno će mijenjati upravu Komunalca.

Štete od obilnih kiša i odrona na području Grada Samobora ove godine dosegnule su oko 45 milijuna kuna i njihovom rješavanju pristupit će se prema prioritetima. Prioriteti Ruda, rekao je Beljak, rješavat će se tijekom sljedeće godine, jer je u Gradu ostalo neutrošeno oko 7 milijuna kuna namjenskih sredstava za komunalno održavanje, što se prebacuje u sljedeću godinu. Zamjenik Stanec dodao je da ni Hrvatske vode niti Vodoprivreda nisu dobro odradile svoj posao, ali će Grad barem privremeno, iako to nije u njegovoj ovlasti i bude li trebalo, riješiti najkritičniji dio Gradne u Rudama.

Željko Koščica je izrazio nezadovoljstvo ažurnošću gradskih i državnih službi koje bi trebale rješavati probleme za ovakvih nepogoda te naglasio kako MO Rude neće ulagati u komunalije, jer su za to zaduženi i plaćeni drugi. Unatoč tome, mještani Ruda i okolnih zaseoka spremni su i sami sudjelovati u radovima, ukoliko Komunalac ne stigne riješiti sve prije nadolazeće zime.

Beljak i Stanec naglasili su da se ovako brojna klizišta zbog prirodnih pojava teško mogu trajno sanirati, a morat će se pribjeći i što jeftinijoj sanaciji stradalih prometnica. Gradonačelnik je napomenuo da Hrvatske vode imaju u planu izgradnju retencije i na Lipovečkoj Gradni, poput one na Rudarskoj Gradni, čime bi se onemogućilo njezino izlijevanje.

Na kraju je Vijeće Mjesnog odbora Rude nazočne obavijestilo kako je odlučilo da 41 tisuću kuna, s koliko trenutno raspolažu na svom računu, ulože u postavljanje sata na crkvenom tornju.

M.K.

 
04.11.2014.

Uskoro potpuno nov izgled tržnice u gradskom centru

Fontana i kućice umjesto štandova

Uskoro potpuno nov izgled tržnice u gradskom centru

Samobor će uskoro dobiti novi zaštitni znak, novouređenu tržnicu u samom gradskom centru.

Osim dijela namijenjenog prodaji, na ovom će se prostoru urediti zelene površine, postaviti klupe za odmor i urediti pješačke staze, a središte tržnice bit će fontana koja će dati dodatnu svježinu ovom već dugo zapuštenom prostoru.

Tržnica će zadržati funkciju prodaje robe široke potrošnje, no dosadašnji štandovi bit će zamijenjeni novim prodajnim kućicama posebno izrađenima za ovu namjenu.

P.A.

 

Tribina gradonačelnika Kreše Beljaka u Rudama

Uskoro potpuno nov izgled tržnice u gradskom centru

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002