06.11.2014.

Tribine gradonačelnika Kreše Beljaka u Gradni i Savršćaku

O održavanju cesta, prometu, vodi i odvodnji

Interes za tribine samoborskog gradonačelnika u mjesnim odborima ne jenjava. Tako u srijedu, 5. studenoga, u društvenim domovima u Gradni i Savršćaku nije bilo dovoljno stolaca za sve one koji su došli postaviti pitanja ili dati svoje prijedloge gradonačelniku i njegovim suradnicima.

Na tribini u Gradni su na pitanja mještana, uz gradonačelnika Krešu Beljaka, odgovarali njegov zamjenik Željko Stanec, koordinator za mjesne odbore Pero Grgečić, predsjednik Nadzornog odbora Komunalca Miljenko Beljak i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat, a u Savršćaku im se pridružio i pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove Zvonko Župančić.

Domaćini, predsjednici mjesnih odbora, Božidar Horvat u Gradni i Ivan Radek u Savršćaku, uvodno su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Gradom i gradskim službama, a gradonačelnik Krešo Beljak pohvalio je njihovo zalaganje na poslovima od interesa za mjesnu samoupravu. Gradonačelnik je napomenuo da je posljednjih nekoliko godina na ovim područjima puno toga napravljeno na poboljšanju komunalne infrastrukture i podizanju društvenog standarda, no da isto tako ove godine nije napravljeno sve što je planirano, uglavnom zbog poznatih loših vremenskih prilika, a često i zbog imovinsko–pravnih problema. Međutim, naglasio je Beljak, neutrošena sredstva koja su namjenski bila izdvojena za razne komunalne radove, bit će prebačena za iste namjene u sljedeću godinu, a mještane je pozvao da sami predlože što žele da bude napravljeno i stavljeno u planove s ostalim mjesnim prioritetima.

Također, gradonačelnik je upoznao mještane s tim da će sljedeće godine prihodi Grada biti umanjeni za 14 do 15 milijuna kuna zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak, o čemu je odlučila država. Ipak, Grad Samobor će nastaviti s ispunjenjem svojih planova, iako gradonačelnik nije uvjeren da će tako biti i u godinama nakon toga, ako takvo stanje ostane. Međutim, naglasio je Beljak, ova vlast ne planira do kraja svog mandata uvoditi prirez kao dodatno opterećenje za građane.

I u Gradni, a posebno u Savršćaku, mještane muče kamioni koji ne poštuju ograničenja o dozvoljenom opterećenju od 5 ili 6 tona pa se ceste uništavaju kamionima koji prevoze teret težak i do 50 tona, muči ih i nekoliko puta povećan promet, nepridržavanje ograničenja brzine i nebriga policije, nedostatak prometnih znakova i nedovoljno održavanje cesta. Dok mještani jedne ulice u Gradni, gdje je prije desetak godina postavljeno 6 uspornika prometa zaredom, žele da se dio njih makne, a da se ostali snize, u drugim ulicama te također u Savršćaku žele da se postave novi uspornici prometa, u prvom redu zbog sigurnosti djece na igralištima ili na putu u školu. Budući da je postavljanje uspornika prometa skupo (25 – 30 tisuća kuna) i traži planiranje i pripreme, gradonačelnik je uputio mještane da se prvo oni dogovore žele li uspornike i gdje, jer kada se postave, onda se često stanari bune zbog buke i traže da ih maknu.

Mještani Savršćaka dobili su vrlo kvalitetnu cestu iz Samobora preko Celina, uz koju se ovih dana završava dio nogostupa i postavlja horizontalna signalizacija, no žele da se izgradi još nogostupa i da se bolje uredi regulacija prometa. Također, bilo je primjedbi i na vozni red autobusa, jer djeca iz škole ne stižu na autobus. Postavljeno je i pitanje ekološke rente koja se prikuplja od šljunčarenja, a koja bi se trebala koristiti za popravak cesta i asfaltiranje kako se ne bi prašilo. Nažalost, rekao je gradonačelnik Beljak, radi se o jako malom iznosu, a on se koristi namjenski.

U Gradni 39 stanara u četiri POS-ove zgrade žele da upravljanje njihovim zgradama preuzme Komunalac, jer nisu zadovoljni dosadašnjim upraviteljem iz Zagreba, no problem je u dugovanjima stanara za pričuvu i grijanje, jer zgrade, unatoč želji stanara, ne mogu promijeniti upravitelja dok prema sadašnjem ne podmire sve dugove.

Ove su godine velike probleme, kako u Gradni, tako i u Savršćaku, napravile oborinske vode koje se slijevaju u kanalizaciju, koja je premalog kapaciteta za to, pa su poplavljena dvorišta ili podrumi kuća, u kojima se diže fekalna kanalizacija. Ipak, obzirom na velike poplave u drugim dijelovima zemlje, mještani su izrazili zadovoljstvo time što zbog izgrađenih nasipa više nemaju problema s poplavom, unatoč obilnim oborinama.

I u Gradni i u Savršćaku postoji problem vodovoda, no tu je nadležna Vodoopskrba Zagrebačkog holdinga i Grad više ne može puno na to utjecati svojim planovima za proširenje, već moramo čekati da oni naprave ono što je planirano. Nešto je bolje stanje s odvodnjom, jer sada Grad ima svoje trgovačko društvo koje obavlja tu djelatnost, pa je odlučeno da će se od naknade za razvoj (koja se plaća 2,20 kuna po metru kubičnom potrošene vode) od 1. siječnja veći dio izdvajati za odvodnju (1,70 kuna) a za vodu manje (0,50 kuna). Do sada se za vodu izdvajalo puno više i Zagrebački holding je dužan još puno toga napraviti, što ne rade, unatoč dogovorima, pa ima još puno domaćinstava bez vode.

Uz vodu, velik je problem i kanalizacija, jer bez kanalizacije ili adekvatne septičke jame više se ne može dobiti niti priključak za vodu, a bilo je i primjedbi na mještane koji fekalije iz septičkih jama ne čiste, već puštaju na svoja ili tuđa dvorišta.

Mještani Savršćaka željeli su da se organizira kanalizacija na način na koji je to napravljeno u MO Celine, no to se više tako ne može, ali je nužno da se prvo mještani dogovore i zajednički organiziraju pa će im onda i Grad moći pomoći, rekao je Željko Stanec. Velik problem su i kod toga imovinsko-pravni odnosi, jer bi se za zajedničke dijelove koji će biti u javnoj uporabi (kao, na primjer, i za putove) privatni vlasnici morali odreći dijela svoje zemlje, no to neki ne žele i traže naknadu, a za to Grad nema sredstava.

U Savršćaku su zatražili da se postave zeleni otoci, što je Grad najavio za sljedeću godinu, a bit će postavljen i koš za smeće na autobusnoj stanici. U Gradni su imali primjedbe na neodržavanje nogometnog turnira mjesnih odbora uz Dan grada pa je dogovoreno da će se vidjeti može li se sljedeće godine organizirati, jer problem je bio, rekao je Juro Horvat, što zbog sigurnosti ljudi stariji od 30 godina ne bi smjeli igrati na asfaltnom igralištu, a umjetna trava na stadionu NK Samobor je dotrajala.

Kao i na ostalim tribinama samoborskog gradonačelnika i u Gradni i u Savršćaku su vođeni zapisnici pa će, u dogovoru s mjesnim odborima, prijedlozi i želje mještana biti ugrađeni u planove za 2015. i sljedeće godine, naravno u okviru proračunskih mogućnosti.

D.K.

 
06.11.2014.

Prilog OŠ Bogumila Tonija kvalitetnom provođenju slobodnog vremena

Bogumilac volontira

Prilog OŠ Bogumila Tonija kvalitetnom provođenju slobodnog vremena

Želja za poticanjem razvoja volonterskih projekata i njega solidarnosti i senzibilnosti djece i mladih razvila je ideju pod nazivom Bogumilac volontira. Osnovna je zadaća pomoć u osmišljavanju aktivnosti i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Bit je da se uključe i djeca i roditelji, radi bolje suradnje i zajedničkog cilja - djeteta koje kvalitetno provodi slobodno vrijeme.

U subotu, 8. studenoga, od 9 do 11 sati u sportskoj dvorani održat će se radionica za razrednu nastavu s aktivnostima: zumba za djevojčice, natjecateljske igre za dječake, capoeira i vježbe disanja.

I.G.

 

Tribine gradonačelnika Kreše Beljaka u Gradni i Savršćaku

Prilog OŠ Bogumila Tonija kvalitetnom provođenju slobodnog vremena

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002