03.03.2014.

U veselom raspoloženju održan 15. Svetonedeljski fašnik

Ljudska mašta zbilja može svašta

U veselom raspoloženju održan 15. Svetonedeljski fašnik

U subotu, 1. ožujka, na 15. po redu Svetonedeljskom fašniku, pred mnogobrojnom publikom koja je ispunila Trg Ante Starčevića, više od 400 mališana maskiralo se i nastupilo na glavnoj fašničkoj pozornici. Otvorili su ga stalni voditelj Dječjeg fašnika u Svetoj Nedelji glumac Kristijan Ugrina Kiki, ove godine preodjenut u slikara, te Strmečki mališani s fašničkom himnom i Svetonedeljske mažoretkinje.

Dječji vrtić Slavuj ove godine obilježava 20. obljetnicu, što je bila i tema njihove grupne maske.

To da "Naša mašta može svašta", predočila je odgojna skupina Šafrani iz Rakitja, odgojne skupine iz Strmca predstavile su svoje maske (Pčelice, Leptirići, Bubamare, Krijesnice, Mravi i Zrikavci), Mravima se predstavila odgojna skupina iz Kerestinca, "Što ću biti kad odrastem" prezentirala je odgojna skupina Potočnice iz Rakitja te Đaci prvaci koji su stigli iz predškole Rakitje. Dječji vrtić Linigra na fašničku je pozornicu doveo vesele Snjegoviće te Vitezove i princeze. Po prvi puta na Fašniku se predstavio Dječji vrtić Osmijeh s razigranim i veselim Patuljcima.

Između vrtićkih i školskih nastupa uslijedile su atraktivne koreografije Plesnog kluba Balans, a na oduševljenje brojnih obožavateljica na Fašniku je nastupila teen zvijezda Endi.

Svetonedeljski školarci nastupili su s tri skupine.

Učenici 1.b razreda s Pačjom školom osvojili su prvo mjesto, drugo mjesto osvojili su Čarobnjaci 5.d razreda, a treće mjesto Zatvorenici 5.e razreda matične škole.

Turistička zajednica grada Svete Nedelje vrtićkim i školskim maskiranim skupinama osigurala je novčane nagrade koje će iskoristiti za prigodne izlete.

Poslijepodnevni program održan je pod voditeljskom palicom Darka Janeša i Majka, a započeo je, već tradicionalno, pucnjevima iz kubura svetonedeljskih Gromovnika, nakon čega se u fašničkoj povorci predstavilo 5 mjesnih odbora (Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Rakitje i Strmec) te atraktivni Puž, mjesnog odbora Domaslovec iz Samobora kao gosti Svetonedeljskog fašnika, kojima je gradonačelnik Drago Prahin na pozornici uručio i prigodan dar.

U kategoriji povorke ove godine prvo mjesto osvojio je Mjesni odbor Bestovje, drugo mjesto dijele Rakitje i Brezje, a treće mjesto pripalo je Strmcu. Četvrti je bio Jagnjić Dol.

Uslijedio je potom i nastup na glavnoj pozornici. Mjesni odbor Brezje je s "Labudanima iz picekovog šaša" osvjio prvo mjesto, MO Strmec s "Ordinacijama dr. Pripustića i dr. Guzine" osvojili su drugo mjesto, trećeplasirani je bio MO Rakitje s "KBC-om Rebrica Rakitje", "Udruga žena za sva vremena" gradske četvrti Jagnjić Dol iz MO Jagnjić Dol osvojila je četvrto mjesto, a peto je pripalo MO Bestovje, koje se predstavilo s "Komunalnim poduzećem Bestovje i prvim hrvatskim privatnim zatvorom Novi Remetinec".

Natjecale su se i pojedinačne maske, koje su osvojile vrijedne nagrade sponzora, a najboljima su proglašene Madam Slanina, Povratak iz Mrtvih, Cvjetić i mačkica, Magarac i lisica, Šlagirani pacijent i Zombi.

Osim nastupa mjesnih odbora, pogledi, naročito muški, nisu se skidali s atraktivnih trbušnih plesačica Škole orijentalnog plesa Shimmy iz Samobora.

Za kraj fašničkih spelancija u Svetoj Nedelji, uz besplatno kuhano vino, grah i gulaš, dvosatnim nastupom popularni Tamburaški sastav Begini pred prepunim gradskim trgom zabavljao je veselu i odlično raspoloženu publiku.

I.H.

 
03.03.2014.

2. fašnička nedjelja zadovoljila i najizbirljivije

Prije podne mališani, popodne Sex detektori

2. fašnička nedjelja zadovoljila i najizbirljivije

Pobjeda na Samoborskom fašniku u kategoriji mjesnih odbora stvar je prestiža, a ove godine najboljim nastupom i pobjedom može se pohvaliti Mjesni odbor Farkaševec sa svojim Sex detektorima. Tik do njih bio je MO Podvrh i Velika Jazbina, dok je treće mjesto pripalo Celinama. Odlučilo je tako stručno povjerenstvo, koje je obje fašničke nedjelje, 23. veljače i 2. ožujka, pomno motrilo svaki korak sudionika povorke mjesnih odbora. Druge fašničke nedjelje pred publiku je 2. ožujka izašlo njih šest – kamenolomci iz Velikog i Malog Lipovca, svemirci iz Podvrha i Velike Jazbine, jugonostalgičari iz Gradne, udruge iz Celina, sex detektori iz Farkaševca te Gradska četvrt Gornji kraj - Hamor. Svatko je na svoj način interpretirao aktualna politička zbivanja, lokalne običaje i događaje te društvena kretanja.

Kraj nedjeljne večeri pripao je dobro poznatim glazbenim imenima. Publiku su na svoje hitove podsjetili Duško Lokin, Darko Domijan uz grupu Potepuhi i Krunoslav Kićo Slabinac. Na glavnoj fašničkoj pozornici prije njih nastupili su gostujuća grupa Prapodravci te domaće snage - Tamburaško društvo Ferdo Livadić. Svojim nastupom publiku je nasmijavao poznati imitator Denis Bašić.

Fašničko nedjeljno prijepodne pripalo je povorci samoborskih osnovnih škola. Učenici svih pet škola marljivo su se pripremali za nastup pod budnim okom svojih mentora, a ukupno su se predstavile 24 grupe iz škola Samobor, Bogumila Tonija, Milana Langa iz Bregane, Rude te Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Nakon pozornog praćenja svih nastupa, u kojima se pratila scenska i likovna izvedba te tekst, stručno povjerenstvo odlučilo je da u konkurenciji velikih škola najboljim nastupom proglase onaj OŠ Bogumila Tonija, dok je u konkurenciji manjih škola prvo mjesto pripalo OŠ Mihaela Šiloboda. Kraj natjecanja začinio je svojim nastupom mlada glazbena zvijezda Endi.

S.S.

 

U veselom raspoloženju održan 15. Svetonedeljski fašnik

2. fašnička nedjelja zadovoljila i najizbirljivije

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002