04.07.2014.

Obilježena 20. obljetnica Samoborskog sportskog saveza

Ponosni na ostvarenja

Prigodnim okupljanjem u Gradskoj vijećnici i izložbom na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u našem je gradu 4. srpnja obilježena 20. godišnjica osnivanja i rada Samoborskog športskog saveza. Bila je to prigoda i za prisjećanje na same početke organizirane sportske djelatnosti u Samoboru krajem 19. stoljeća, kada se uvodi gimnastika u osnovne škole, organiziraju planinarski izleti, grade prvi sportski tereni te osnivaju klubovi i društva.

Dio tih zanimljivosti iz samoborskog sportskog vremeplova na početku svečanosti predočio je sadašnji predsjednik Samoborskog sportskog saveza Miro Kelečić, podsjetivši da je savez, kojem je na čelu, osnovan 1. srpnja 1994. godine kao nasljednik nekadašnjeg Saveza za fizičku kulturu. Utemeljili su ga predstavnici sportskih udruga, na osnivačkoj skupštini bilo ih je 20, a za prvog predsjednika izabran je Zlatko Jagić. Nakon dvije godine naslijedio ga je Boris Makarun, koji je tu dužnost obnašao u nekoliko mandata, a na čelu saveza nekoliko godina bio je i Darko Šimunec.

Kelečić je potom u govoru istaknuo i ulogu Grada Samobora u razvoju i napretku sportske djelatnosti, budući da se iz proračuna izdvajaju značajna sredstva za sport, a sportaši uzvraćaju nizom vrhunskih rezultata na svojim natjecanjima. Predsjednik SŠS-a Miro Kelečić rekao je i kako u ovom trenutku savez objedinjuje 67 udruga u 39 sportova, oko 2500 aktivnih sportaša, 120 trenera te da je nositelj ukupnog samoborskog sporta, vodeći brigu i o rekreativcima i školskoj mladeži. Na kraju je Kelečić naglasio da na postojećim uspjesima i rezultatima ne misle stati, već će nastaviti ostvarivati ciljeve koji su zacrtani i u Strategiji razvoja sporta Grada Samobora do 2020. godine.

Na početke rada Samoborskog športskog saveza podsjetio je i dugogodišnji predsjednik Boris Makarun, ističući da je prva zadaća bila iznaći nove načine financiranja i poboljšati ustroj. Tih prvih godina moglo se računati na 750.000 kuna, a danas je brojka narasla na 5,5 milijuna kuna iz gradskog proračuna, što su impozantna sredstva i na razini Hrvatske, naglasio je Makarun. Nakon njega govorio je i dugogodišnji tajnik SŠS-a, a sadašnji pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat. On je, također, rekao da se malo gradova može pohvaliti s tako kvalitetnim ustrojem sportske djelatnosti i proračunskim sredstvima, osobito istaknuvši da Grad Samobor, na čelu s gradonačelnikom, niti u vrijeme ove krize nije zakidao sportaše te im je omogućio normalan rad. Rekao je Horvat i kako se, u odnosu na same početke prije 20 godina, broj sportskih udruga povećao za 4 puta, broj sportaša za 3 puta, a izgrađeni su i sportski objekti bitni za treniranje i natjecanje.

Čast da zaključi kratku svečanost imao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je u svom obraćanju istaknuo kako će se i dalje pomagati sportašima i klubovima, krizi usprkos, te će se i dalje graditi i uređivati sportski objekti. Prije nekoliko dana uređeno je igralište i atletska staza u bivšoj vojarni, a jedna od značajnijih investicija bit će i gradnja nove sportske školske dvorane uz OŠ Samobor. Rušenje stare i početak nove Beljak je najavio sljedeće godine, a za to se planiraju utrošiti i sredstva iz fondova EU. U planu je da svi sportski objekti potpadnu pod skrb Ustanove za upravljanje sportskim objektima, najavio je Beljak, rekavši i kako treba razmisliti o ideji razdvajanja kvalitete i kvantitete.

Na kraju svečanosti, kojoj su nazočili članovi izvršnog i nadzornog odbora SŠS-a, pomoćnik glavnog tajnika HOO Siniša Krajač i ostali uzvanici, tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek predala je prigodni dar Juri Horvatu, koji je utkao 20 godina rada u ustroj i djelovanje saveza.

Neki od trenutaka iz povijesti samoborskog sporta vidljivi su na izložbi "20 nam je godina tek", koja je nakon svečanosti otvorena na Šetalištu dr. Franje Tuđmana. Građani izložbu mogu pogledati na tom prostoru subotom i nedjeljom, 5. i 6. te 12. i 13. srpnja od 9 do 21 sat. Nakon toga 15 panoa trajno će biti postavljeno u sportskoj školskoj dvorani u Rudama.

Mato Šipuš

 
04.07.2014.

Poziv Udruge Ekosspiritus za donaciju stvari mještanima Gunje

Donirajte sve za čišćenje

Poziv Udruge Ekosspiritus za donaciju stvari mještanima Gunje

Udruga Ekosspiritus organizira ljetni kamp u Gunji, a u tom će mjestu boraviti od srijede 9. srpnja do nedjelje 13. srpnja. U kampu će sudjelovati članovi i prijatelji svih naraštaja, njih pedesetak.

Prilikom odlaska u Gunju prevest će i stvari koje možete donirati i predati u ponedjeljak, 7. srpnja, u Hostelu Samobor, u Obrtničkoj ulici, od 10 do 19 sati.

Primaju se isključivo stvari koje mogu poslužiti u čišćenju kuća: metle, lopate, higijenski pribor te hrana koja ima dulji rok trajanja.

Prikupljat će se i knjige koje mogu biti dio knjižnoga fonda OŠ u Gunji.

Kontakt za eventualna pitanja: Tomislav Medved 091/3323-091.

Sve prikupljeno transportirat će se direktno u Gunju i podijeliti mještanima tijekom boravka u mjestu.

S.S.

 

Obilježena 20. obljetnica Samoborskog sportskog saveza

Poziv Udruge Ekosspiritus za donaciju stvari mještanima Gunje

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002