29.11.2014.

Predblagdansko uređenje grada

Okićena božićna jela na Trgu

Predblagdansko uređenje grada

U četvrtak, 27. studenoga, na središnjem samoborskom trgu postavljena je božićna jela, dar našeg sugrađanina Stjepana Skendrovića. Drvce su, već tradicionalno, idućeg dana okitila djeca iz Dječjeg vrtića Izvor, uz pomoć djelatnika samoborskog Komunalca i predstavnika Grada Samobora.

U tijeku je i postavljanje blagdanske rasvjete i ukrasa kojima će se ukrasiti Trg kralja Tomislava, Trg Matice hrvatske, Park Lavica, Perkovčeva ulica, Gajeva ulica, crkva Svete Anastazije, križanje Obrtničke i Livadićeve ulice, Ulica grada Wirgesa te mostovi i rotori na području grada.

U centru grada uređenje će trajati do 6. prosinca ove godine, a u mjesnim odborima do 15. prosinca.

Iz gradske uprave vozače mole za strpljenje u slučaju kraćih zastoja u prometu.

M.V.

 
29.11.2014.

Projekt "Dobri susjedi – pogledaj svijet mojim očima"

Senzibilizacijom do boljeg razumijevanja

Projekt

Od 26. do 28. studenoga proveden je projekt pod nazivom "Dobri susjedi – pogledaj svijet mojim očima", u suradnji Centra za odgoj i obrazovanje Lug, Srednje strukovne škole Samobor, Gimnazije A.G. Matoša iz Samobora i Planinarskog društva Japetić iz Samobora, a sve pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

U projektu su sudjelovali učenici i profesori srednjih škola, te djelatnici i korisnici COO Lug.

Cilj projekta bio je senzibilizacija prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, uz naglasak na prihvaćanje različitosti i zajednički suživot, te kreiranje kvalitetnijih međusobnih odnosa između mladih u našoj lokalnoj zajednici, a kao specifičan cilj projekta postavili smo izradu modela postupanja u zahtjevnim situacijama verbalne i/ili fizičke agresivnosti prema mladima, ali i one usmjerene prema djelatnicima. Glavne projektne aktivnosti odvijale su se u Samoborskom gorju – planinarskom domu na Velikom dolu te evaluacijski dio u COO Lug.

S prekrasnog i nadasve zanimljivog zajedničkog međusobnog druženja učenika i profesora naših institucija iznjedreni su zaključci: "Bolje susjed u blizini, nego brat u daljini", "Upoznaj i mene" i "Odvažni" – kao slogani našega druženja.

Rješenja problema su u razgovoru, razdvajanju sudionika agresivne situacije, informiranju o oblicima i vrstama nasilja, utjecaju medija, okoline i igrica (računalnih) na povećani broj agresivnih oblika ponašanja. Načini pozitivnog rješavanja sukoba su razgovor, pomoć prijatelja, susjeda, odrasle osobe, samokontrola, tjelesna aktivnost te rad na samopouzdanju i samoosnaživanju. Što se tiče senzibilizacije, glavna nit vodilja jest poštivati druge ljude, s naglaskom da smo svi jednaki, iako imamo svoje različitosti.

Zaključna misao jest: "Odluka je na nama!"

Profesori i odgajatelji također su radili na kreiranju modela postupanja te donijeli zaključke kako je važna povezanost profesora/odgajatelja s učenicima i korisnicima, suradnja s roditeljima i institucijama, profesionalnost u radu, jasna hijerarhijska struktura unutar institucija (škola, dom...), te su osvijestili kako je u svijetu mladih iznimno važan vršnjački utjecaj i kako tu činjenicu treba svakako imati na umu prilikom daljnjih kreiranja modela postupanja.

Katarina Špehar Fiškuš, prof.soc.ped.

Lada Lokmer, dipl.soc.rad.

 

Predblagdansko uređenje grada

Projekt "Dobri susjedi – pogledaj svijet mojim očima"

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002