09.07.2014.

Jedni radovi završeni, drugi još traju

Završene Pričeva i Ulica Rakovica

Jedni radovi završeni, drugi još traju

Završeni su radovi na izvanrednom održavanju prometnice u Prinčevoj ulici u Molvicama, a uz asfaltiranje izvedeni su i radovi na izradi rubnjaka. Asfaltirana je i ulica Rakovica u Mjesnom odboru Mala Rakovica. Na obje lokacije radove je izveo Hvar d.o.o.

Od ovoga tjedna u tijeku su i radovi na asfaltiranju prometnice uz školu u Farkaševcu. Radi se i u MO Braslovje u ulici Vinski potok te u Maloj Jazbini u ulici Mala Jazbina. Podsjećamo i na radove u naselju Celine Samoborske i u Jelačićevoj ulici, gdje je na snazi posebna regulacija prometa.

P.A.

 
09.07.2014.

Samoborski nastavnici na seminaru u Gradu Strugi u sklopu projekta PEERTNER

Idući susret bit će u Bregani

Samoborski nastavnici na seminaru u Gradu Strugi u sklopu projekta PEERTNER

Vjerujem da će drugi dan srpnja 2014. svi sudionici projekta "Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike – PEERTNER" (Peer coaching for teachers to create stimulating learning for pupils) pamtiti po zanimljivom radnom susretu i cjelodnevnom boravku u Gradu Strugi koji s pravom nazivaju Živim muzejom.

Jednim autobusom iz Bregane, a drugim iz Ljubljane stigli su na seminar svi sudionici osnovnih škola (OŠ Milana Langa iz Bregane, predstavnici ostalih samoborskih osnovnih škola članova Hrvatskog učiteljskog društva Samobor i OŠ Martina Krpana iz Ljubljane). Na ulazu u Strugu dočekale su nas naše voditeljice: dr.sc. Zora Rutar Ilc i Brigita Žarković Adlešič iz Zavoda za školstvo Republike Slovenije i mr.sc. Blanka Tacer iz Skupine Primera. Ovaj se projekt financira sredstvima Europske komisije, kroz Program za cjeloživotno učenje Comenius Regio partnerstva.

Širom otvorena vrata Grada i nasmiješena lica kostimiranih djelatnika pozivala su nas u dvorište. Gospođa Eleonora u svečanom srednjovjekovnom ruhu, ugodnim glasom i skladnim držanjem predstavila je sebe, zatim služavku Ernestinu i viteza Borivoja. Kao znak dobrodošlice ponudila nas je cvičekom, domaćom salamom i kruhom. Ugodnim glasom pričajući legende ovoga Grada Eleonora nas je uvela u povijesnu čaroliju, a služavka Ernestima ponudila je poseban napitak - kavu kuhanu u kotliću, a točenu u glinenim posudicama. Valjda je zato i okus bio tako poseban!

Strmim stubama, trijemom i kroz nekoliko prostorija na katu domaćica nas je uvela u "lovački salon" prepun raznih trofeja. Ondje nam je Eleonora svirajući lutnju, a služavka violinu, otpjevala pjesmu dobrodošlice po starom kranjskom običaju. Svojom gracioznošću zadivila je sve prisutne, i tada je riječ dobio gost predavač profesor Tomaž Vec iz Ljubljane s Pedagoškog fakulteta. Održao je zanimljivo predavanje "Komunikacijske vještine u obrazovanju", govorio je na slovenskom, a radi sudionika iz Hrvatske, prezentacija je bila prevedena. Duhoviti profesor često je komentarom, fotografijom ili spomenutom zgodom nasmijao publiku.

Radni dio sastanka uslijedio je odmah nakon predavanja. U manjim grupama, pomiješani po sastavu, kako bismo se što bolje upoznali uvježbavali smo otvorena pitanja, aktivno slušanje i ostale coaching vještine. Sljedeći zadatak bio je kreirati kolaž pomoću ponuđenog tiskovnog materijala. U vrlo kratkom vremenu trebali smo sažeti čitav proces usavršavanja, svoja pozitivna iskustva, potencijal ovoga projekta i svoje želje za budućnost.

Ovakve radionice stvarno povezuju članove grupe i otkrivaju kreativnost pojedinog člana, a zrnce kompromisa garantira i uspješan rezultat i zadovoljne suradnike. Svaka grupa trebala je u samo jednoj minuti predstaviti svoj rad. Glasan pljesak iz dvorana i nasmijana lica učitelja dokaz su ostvarenih rezultata.

Nakon pauze, jadna je skupina razgledavala Grad Strugu u pratnji Eleonore; pričala nam je zanimljive podatke o životu, legende i običaje i pokazala nam je Državnu pisarnicu, rasplamsala je našu znatiželju kako je sve to nekad funkcioniralo i onda nas požurivala u novi prostor - "lovački salon", baroknu blagovaonicu, oružarnicu..

Drugoj skupini Borimir je pokazao kovačnicu (odjeven u zaštitno odijelo), kovanje uporabnih predmeta i novca, a služavka Ernestina provela nas je crnom kuhinjom, podrumskim prostorom u kojem ognjište nema dimnjak pa dim ostaje u prostoru i zato su stropovi crni. Kuhinja je skromno opremljena. Svi kovani predmeti Borimirovo su djelo i nastali su u gradskoj kovačnici. Zainteresirani sudionici mogli su također sudjelovati u kovanju i odijevanju viteške opreme. Kasnije su skupine zamijenile voditelje.

Prepuni dojmova prošetali smo uz Krku do Grada Otočca. O ljepoti prirode i građevina te zadovoljnim polaznicima ovoga seminara svjedoče i brojne fotografije. Idući susret svih polaznika bit će u kolovozu u Bregani, a tom prilikom pokazat ćemo kolegama ljepote samoborskog kraja.

Marija Aščić, prof. (OŠ Milana Langa)

 

Jedni radovi završeni, drugi još traju

Samoborski nastavnici na seminaru u Gradu Strugi u sklopu projekta PEERTNER

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002