05.02.2014.

U Gradskoj knjižnici Samobor postavljena izložba fotografija Foto kluba Klik

Skrivene ljepote Posebnih ornitoloških rezervata Sava - Strmec i Sava - Zaprešić

U Gradskoj knjižnici Samobor postavljena izložba fotografija Foto kluba Klik

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor i Foto klubom Klik, postavila je izložbu naziva "Zeleni prsten Zagrebačke županije prikazuje skrivene ljepote Posebnih ornitoloških rezervata Sava - Strmec i Sava - Zaprešić te šireg područja rijeke Save".

Fotografije se mogu razgledati na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor do 20. veljače 2014. godine.

Močvare su staništa velike bioraznolikosti na kojima se po značaju posebno izdvajaju ptice. Ptice močvarice koriste močvarna staništa kao prostor za hranjenje, gniježđenje ili odmaranje, što ih čini ovisnima o ovim vlažnim područjima. Na našim močvarama se gnijezdi, zimuje ili odmara u seobi velik broj ptičjih vrsta. Osim ptica, močvare nastanjuje niz sisavaca, gmazova, vodozemaca, riba te beskralješnjaka koji tu pronalaze uvjete potrebne za život. Na močvarnim područjima raste i jedinstvena flora kojoj je velika količina vode osnovni preduvjet za preživljavanje. Osim u bioraznolikosti vrijednost močvara je i u regulaciji okoliša, budući da močvare predstavljaju rezervoare vode za šire područje, održavaju stabilnost podzemnih voda, sprečavaju i kontroliraju količine vode u rijekama (time sprečavaju poplave), zadržavaju sediment i provode prirodno pročišćivanje voda.

2. veljače je Svjetski dan vlažnih staništa. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Ovogodišnji Dan vlažnih staništa obilježava se uz slogan "Močvare i poljoprivreda – partneri za razvoj".

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije ove godine, osim izložbe fotografija, organizirala je i promatranje ptica u posebnom ornitološkom rezervatu Crna Mlaka, kao i ciklus edukativnih predavanja o pticama u suradnji s osnovnim i srednjim školama.

M.G.

 

U Gradskoj knjižnici Samobor postavljena izložba fotografija Foto kluba Klik

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002