09.03.2014.

SDP Svete Nedelje obilježio Međunarodni dan žena

Iznenađene i sretne

SDP Svete Nedelje obilježio Međunarodni dan žena

U subotu, 8. ožujka, u povodu Međunarodnog dana žena je održana već tradicionalna akcija podjele sadnica jaglaca građankama Svete Nedelje. Akciji koju je organizirao Forum žena GO SDP-a Svete Nedelje pridružile su se i mlade snage Foruma mladih svetonedeljskih esdepeovaca.

Građankama su se sadnice dijelile na dvije lokacije u gradu - na Trgu Ante Starčevića i ispred Društevnog doma u Bestovju.

Dame su, osim što su bile iznenađene ovom gestom, bile i sretne, jer je netko prigodnim poklonom odlučio obilježiti njihov dan, 8. mart.

S.S.

 
09.03.2014.

Priređena još jedna Bitka pod Samoborom gradom

Svi su preživjeli i došli na svoje

Priređena još jedna Bitka pod Samoborom gradom

Izvedba, nekoliko tisuća posjetitelja i opuštena atmosfera - sve je to pridonijelo još jednom uspjehu Bitke kod Samobora iz 1441. godine. Riječ je o novom, devetom uzastopnom uprizorenju srednjovjekovne bitke dviju viteških vojski, priređenom jučer na livadi Vugrinščaka. Povijesni podaci govore da je to bio sukob dviju vojski, celjske vojske kraljice Elizabete s vojskovođom Ivanom Vitovcem i vojske poljskoga kralja Vladislava Jagelovića na čelu sa Stjepanom Banićem Lendavskim, u kojemu je, u borbi za prijestolje, pobijedila kraljičina vojska.

U prikazu bitke sudjelovalo je oko 150 članova raznih viteških udruga - Red srebrnog zmaja iz Zagreba, Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Viteški red svetog Nikole iz Varaždina, Red čuvara grada Zagreba, Srednjovjekovna skupina Celjani, Vitezovi zelingradski, Koprivničke haramije, Viteški red svetog Vida iz Rijeke i Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja. Bitka je ove godine bila začinjena nekim novim elementima, ponajprije taktičkim, atraktivniji no prije bili su streličari, gađalo se ponovno katapultom, žestoko tuklo topovima, a i borba prsa o prsa nikoga nije ostavila ravnodušnim, pogotovo kada se zna da je riječ o pravom oružju koje se koristi u ovom prikazu.

Samoborski glumci amateri bili su uvodničari u prikaz bitke, dočaravši okolonosti vremena u kojemu se ona vodila. Suca, notara, cvajbara, hajduka, priora, bubnjara, kaštelana, redom su glumili Milan Žegarac Peharnik, ujedno i scenarist programa, pa Stjepan Bošković, Zdenko Banjedvorec, Luka Kazimović, Zlatko Vrbančić, Darko Kupres i Zoran Perović. Sara Čučić bila je kraljica, Juraj Ruklić pojavio se u ulozi vojvode Banića, a Mladen Houška kao Ivan Vitovec.

Događanja su otpočela prijepodnevnim proglasom na Trgu kralja Tomislava, kojim je pučanstvo pozvano na Bitku kod Samobora.

Na manifestaciji je srednjovjekovne plesove prikazala Plesna skupina Burka, zaigrali su i samoborski folkloraši iz Mladosti, koji su na atraktivnom štandu ponudili mast i čvarke, a na kraju se publika dugo zadržala i uz uvijek atraktivne žonglere.

Na cjelodnevnom srednjovjekovnom sajmu prisutan je bio velik broj raznih izlagača, djeca su se mogla opskrbiti lukom i strijolom te mačevima i štitovima i postati pravi mali vitezovi. Kovao se stari novac, nudili proizvodi starih, pa i izumrlih zanata, te umjetnička kućna radinost. Ponuda hrane i pića mogla je zadovoljiti sve ukuse, za što su se pobrinuli samoborski ugostitelji, a najatraktivnija je bila podjela srednjovjekovne kaše. Okupljene su u srednji vijek svojim nastupima i štandovskim izlaganjem vratili i Plesna skupina Burka, Folklorni ansambl Mladost i samoborski i zagrebački žongleri.

K.K.

 

SDP Svete Nedelje obilježio Međunarodni dan žena

Priređena još jedna Bitka pod Samoborom gradom

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002