14.08.2014.

Hrvatska prvi put domaćin Međunarodnog susreta Frame

Novo vodstvo Frame bira se u Samoboru

Hrvatska prvi put domaćin Međunarodnog susreta Frame

Hrvatska je od 17. do 23. kolovoza domaćin 2. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži (Frame), koja će se održati u Kući susreta Tabor u Samoboru. Više od 40 delegata iz 20 država diljem svijeta kroz tjedan dana raspravljat će o aktualnoj situaciji u radu Frame, a birat će se i novo međunarodno vodstvo Franjevačke mladeži koja samo u Hrvatskoj okuplja više od tisuću petsto mladih. Nakon šest godina ovo je druga međunarodna skupština koja će se održati pod predsjedanjem generalne ministre Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) Encarnación del Pozo, uz prisutnost nekoliko članova Predsjedništva Međunarodnoga vijeća OFS-a, kao i generalnih duhovnih asistenata. Prije sedam godina u Barceloni (Španjolska) prvi put je održana međunarodna skupština Frame na kojoj se okupilo 60-ak predstavnika 25 nacionalnih bratstava Frame.

Uvodno misno slavlje predslavit će u nedjelju, 17. kolovoza, u franjevačkom samostanu u Samoboru kardinal i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić.

Međunarodni predstavnici Frame kroz tjedan će dana razgovarati o budućim koracima Frame na međunarodnoj razini, o aktualnoj situaciji u pastoralu mladih, a predviđeno je i nekoliko formativnih predavanja. Don Damir Stojić, studentski kapelan, mladima će govoriti o teologiji tijela, a Lucy Almiranez s Filipina, kao član Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a, održat će predavanje pod nazivom Joy of Gospel speaks to us.

- Franjevačka mladež u Hrvatskoj zbog rada svojih članova prepoznata je i na međunarodnoj razini pa u mnogim zemljama služi kao primjer zbog brojnih akcija koje je do sada pokrenula. Raduje nas da naše napore i službu prepoznaju i naši oci biskupi, koji u svim biskupijama podupiru naš rad. Crkva zna da na Franjevačku mladež uvijek može računati - rekao je uoči početka susreta nacionalni ministar OFS-a Stjepan Kelčić.

Osim radnog dijela, u sklopu susreta predviđen je i posjet nacionalnom parku Plitvička jezera te razgledanje Zagreba, a generalna ministra Franjevačkoga svjetovnog reda Encarnación del Pozo susrest će se i s bratstvima Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) grada Zagreba. Završno misno slavlje predslavit će 23. kolovoza u Kući susreta Tabor u Samoboru fra Jure Šarčević, novi provincijalni ministar franjevaca kapucina.

Franjevačka mladež zajednica je mladih koji se okupljaju u duhu franjevačke svjetovne karizme. Nastala je 1948. u Italiji, a odonda se proširila u preko 70 zemalja svijeta te broji oko 49.000 mladih. Mladi se odgajaju u odgovornosti prema raznim životnim stvarnostima po primjeru sv. Franje iz Asiza – od brige prema siromašnima i bolesnima te razvijanja ekološke svijesti, do preuzimanja odgovornosti u društvenim događajima. U Hrvatskoj postoji od 1992. godine i nastoji u duhu sv. Franje biti blizu najpotrebnijima te biti prisutna u hrvatskom društvu, zajedno s OFS-om odgovarajući na aktualna pitanja o obitelji, zaštiti voda, palijativnoj skrbi.

Međunarodnu skupštinu Frame poduprli su i hrvatske franjevačke provincije: HFP svetih Ćirila i Metoda, HFP Presvetog Otkupitelja, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Hrvatska provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša, Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Mandića te Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Potporu su pružili Grad Samobor, Grad Zagreb, PBZ, Glas Koncila, Profin d.o.o., Samoborček, NP Plitvička jezera, TZ Grada Zagreba, Limes Plus i Keramika Puček.

Lovro Sučić

 
14.08.2014.

Sufinanciranje nabave udžbenika za učenike slabijeg imovinskog stanja

Grad Samobor daje po 300 kuna

Sufinanciranje nabave udžbenika za učenike slabijeg imovinskog stanja

Iznosom od 300 kuna Grad Samobor sufinancirat će nabavu udžbenika učenicima slabijeg imovinskog statusa u školskoj godini 2014./2015. Pravo ostvaruju učenici samoborskih osnovnih škola, koji imaju prebivalište na području Samobora, a dolaze iz obitelji čija primanja ne prelaze iznos od 1.100 kuna po članu obitelji.

Za ostvarenje ovog prava potrebno je dostaviti zamolbu (koja se može preuzeti na www.samobor.hr ili na porti gradske uprave), kopiju osobnih iskaznica svih članova kućanstva ili kopiju uvjerenja o prebivalištu za članove kućanstva koji nemaju osobnu iskaznicu. Također, potrebno je priložiti potvrdu o prihodima za sve radno sposobne članove kućanstva – zaposleni članovi obitelji platnu listu za prethodni mjesec, umirovljenici odrezak mirovine za prethodni mjesec, a nezaposleni uvjerenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (ako je član prijavljen na istom) i potvrdu o prihodima koju izdaje Ministarstvo financija – Porezna uprava, ispostava Samobor. Potrebno je još priložiti i kopiju rješenja o dječjem doplatku (ako se na njega ostvaruje pravo), kopiju potvrde o rodiljnom ili roditeljskom dopustu, kopiju rješenja o nekom obliku socijalne pomoći od Centra za socijalnu skrb (ako se isti ostvaruje), te OIB korisnika financijskih sredstava i kopiju kartice žiro računa s IBAN brojem na koji će biti uplaćena sredstva (jednog od roditelja ili skrbnika).

Navedenu dokumentaciju potrebno je poslati poštom na adresu: Grad Samobor, Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor ili donijeti osobno u sobu 116, Urudžbeni zapisnik najkasnije do 27. rujna ove godine. Kompletni tekst odluke može se naći na www.samobor.hr.

P.A.

 
14.08.2014.

Komunalac neće odvoziti otpad na Veliku Gospu

Odvoz otpada u subotu

Komunalac neće odvoziti otpad na Veliku Gospu

Prema ustaljenoj praksi, Komunalac u Samoboru neće odvoziti otpad na blagdan Velike Gospe. Iz našeg komunalnog poduzeća stiže obavijest da će umjesto u petak, 15. kolovoza, sav otpad biti odvezen dan poslije, u subotu 16. kolovoza.

I.H.

 

Hrvatska prvi put domaćin Međunarodnog susreta Frame

Sufinanciranje nabave udžbenika za učenike slabijeg imovinskog stanja

Komunalac neće odvoziti otpad na Veliku Gospu

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002