31.07.2014.

Održan Leteći cirkus fizike u Gradskoj knjižnici Samobor

Mali eksperimenti za buduće velike znanstvenike

Održan Leteći cirkus fizike u Gradskoj knjižnici Samobor

Nekoliko jaja (što kuhanih, što sirovih), limenka i staklena čaša, magnet, uže, balon, plastične vrećice i još nekoliko svakodnevnih sitnica, nekoliko znatiželjnih dječaka i djevojčica i jedan entuzijastični zaljubljenik u znanost napravili su od Gradske knjižnice Samobor mali laboratorij u četvtak, 31. srpnja.

Dotični zaljubljenik je Krešimir Čanić koji svojim predavanjem naziva Leteći cirkus fizike već neko vrijeme radi na popularizaciji znanosti među najmlađima. Pri tom se koristi širokom lepezom jednostavnih eksperimenata kojima kod djece pokušava upaliti iskru zanimanja za mehanizme koji se kriju iza načina na koji stvari funkcioniranja u ovom našem svemiru. Tako su se okupljeni u knjižnici mogli uvjeriti da će magnet privući kovanice lipa, ali ne i kuna, da se prisluškivanjem mogu baviti svi koji imaju čašu, da nitko ne čuje kad zvoni vakumirani mobitel, da je uz malo vode jako jednostavno procjeniti svježinu jaja, a naučilo se i raditi mini padobran i mali kućni barometar.

Leteći cirkus fizike prvo je od predavanja otvorenih za javnost u ovogodišnjem programu Ljetne tvornice znanosti, Kluba samoborskih studenata i Gradske knjižnice Samobor. U ponedjeljak, 4. kolovoza u 19:30 sati na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice na rasporedu je predavanje doc.dr.sc. Davora Horvatića naziva Od crnih rupa do financijskih tržišta - istine i zablude o kvantnoj mehanici. Također, u okviru Ljetne tvornice znanosti u Osnovnoj školi Bogumila Tonija svakodnevno se održavaju znanstvene radionice uz završnu prezentaciju malih znanstvenika u utorak, 5. kolovoza u predvorju OŠ Bogumila Tonija s početkom u 11 sati.

I.H.

 
31.07.2014.

Svetonedeljski gradski vijećnici odradili svoju 10. sjednicu

Dalibor Jakopec direktor Svenkoma

U pomalo neuobičajenom terminu, zadnjeg dana srpnja, redovnu sjednicu održali su svetonedeljski gradski vijećnici. Razlog je bio rebalans proračuna i potvrda izbora direktora novog komunalnog poduzeća Svenkoma. Gradska je uprava imala razlog za zadovoljstvo, jer je uoči sjednice stigla informacija da se u proračun slilo dodatnih 2,6 milijuna kuna temeljem isplate dividende u jednom poduzeću pa se dio uplaćenog poreza raspodijelio u državni, županijski i lokalni, tj. svetonedeljski proračun. Zbog toga je gradonačelnik Drago Prahin uoči sjednice sastavio dodatne amandmane u kojima je predložio da se tih 2,6 milijuna ugradi u program održavanja komunalne infrastrukture, sufinanciranje nabave udženika za osnovnoškolce (100.000 kn), opremanje parkova i zelenih površina (100.000 kn) te nabavu vozila za trgovačko društvo Svenkom i zamjenu automobila za potrebe gradske uprave (500.000 kn).

Uz taj dodatni prihod, sveukupno je to značilo povećanje proračuna za 8,5 milijuna kuna – sa 76,6 milijuna kuna na 85,1 milijun kuna. Preostale stavke u kojima se proračun uvećao za 5,9 milijuna kuna bile su porez na dohodak, pomoći od ostalih subjekata, prihodi od nefinancijske imovine te najvećim dijelom (3 milijuna kuna) komunalni doprinosi i naknade.

Naravno, primjedbe na prijedlog raspodjele sredstava imala je oporba. Najaktivnija je bila Romana Semenić (SDP), koja je rekla da se dio sredstava mogao planirati za asfaltiranje preostalog dijela Trešnjevačke ulice, s obzirom da se godinama upozorava na probleme tamošnjih stanovnika. Složila se s nabavom manjeg kamiona s ceradom za potrebe Svenkoma, ali je pitala za potrebu nabave novih vozila za gradsku upravu te upozorila da sadašnja vozila nemaju oznaku gradu pa se mogu koristiti i u privatne svrhe. Pitala je i kada će napokon početi uređenje dječjih igrališta, upozorivši da je ono u samom centru preko puta pošte devastirano. Gradonačelnik Prahin (HDZ) odgovorio je da su u rebalans uvršteni oni komunalni radovi koji su već ranije bili planirani, da Grad ima četiri vozila stara više od 10 godina te kako će se u nabavi dva vozila voditi računa da ona budu cjenovno prihvatljiva, u razini postojećih (Fiat Punto). Istaknuo je i kako će na novim vozilima biti oznaka Grada Svete Nedelje. Dodao je kako se igrališta i parkovi uređuju prema utvrđenom planu, a da je dječje igralište u centru već bilo obnovljeno prije šest mjeseci, ali je ponovno devastirano na kraju školske godine.

Semenić je postavila i pitanje može li se sa Zagrebačkim holdingom dogovoriti kompletna sanacija vodovoda u Ulici Stanka Vraza, budući da dolazi do učestalog pucanja cijevi, a gradonačelnik Prahin odgovorio da je već bio postignut dogovor, ali se promijenio nadležni direktor te se ponovno čeka kada će se taj problem riješiti, a gradska uprava nastoji ubrzati sanaciju. Uz još nekoliko pitanja i primjedbi, prijedlog izmjene i dopune proračuna Grada Svete Nedelje, kao i popratni programi, prihvaćeni su većinom glasova.

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog da se otkupi stara "mitnica" u samom središtu grada, za što će se osigurati 670.000 kuna. Izradit će se studija isplativosti, tj. odlučiti o mogućoj sanaciji i namijeni zgrade. Kako je rečeno, svoje će prijedloge moći dati i građani na službenoj web stranici grada (www.grad-svetanedelja.hr). Prema ranijem međustranačkom koalicijskom dogovoru vladajuće većine prihvaćena je ostavka Mladena Katušića (HSU) na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća, a na tu dužnost izabran je Zdravko Bakula (HSP AS).

Na kraju sjednice, nakon raspisanog natječaja i obavljenih razgovora s kandidatima, vijećnici su većinom glasova potvrdili prijedlog da se za direktora trgovačkog društva Svenkom d.o.o. izabere Dalibor Jakopec iz Strmca. U Nadzorni odbor izabrani su Biserka Delač, Viktor Bungić i Vlado Keleković. Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Zdravko Bakula u obrazloženju je rekao kako je od pet kandidata koji su ispunili uvjete natječaja Dalibor Jakopec imao najviše iskustva u rukovodećem dijelu i iznio najbolji plan rada. Romana Semenić rekla je kako misli da je, osim na gradskim stranicama i Narodnim novinama, natječaj trebao biti objavljen i u dnevnom tisku, dok je Ivica Matošević (SDP) primjetio da nije bilo obavljeno testiranje kandidata, kako je ranije bilo najavljeno.

Dalibor Jakopec zahvalio je na izboru, a gradonačelnik Prahin na pitanje Marija Čižmešije o razdruživanju s Komunalcem pojasnio da je s tim samoborskim poduzećem potpisan ugovor i da će Svenkom početi s djelatnošću od sljedeće godine, jer uskoro slijedi procedura raspisivanja natječaja i zapošljavanja 12 djelatnika. SDP je predložio Marka Katanca za člana Nadzornog odbora umjesto Vlade Kelekovića, ali taj prijedlog nije dobio potreban broj glasova.

M.Š.

 
31.07.2014.

Komunalac poboljšava svoju opremljenost

Nova čistilica za centar grada

Komunalac poboljšava svoju opremljenost

Samoborski Komunalac od 31. srpnja bogatiji je za još jednu čistilicu, koja će se najviše koristiti za čišćenje samog centra grada. Ostvareno je to uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je sufinancirao 40% ukupne vrijednosti čistilice, čija je vrijednost oko 700.000 kuna.

Ključeve novog stroja zamjeniku gradonačelnika Željku Stancu predao je Marko Jukić iz tvrtke Gradatin d.o.o., koja uvozi komunalnu opremu. Riječ je o čistilici engleskog proizvođača Johnston Sweepers, čija je primarna namjena usisavanje i čišćenje ulica te usisavanje lišća, a dodatna joj je prednost visokotlačni perač (miniwash) unutar stroja. Svojim dimenzijama omogućit će lakše čišćenje užih ulica i nogostupa u gradskom centru.

P.A.

 

Održan Leteći cirkus fizike u Gradskoj knjižnici Samobor

Svetonedeljski gradski vijećnici odradili svoju 10. sjednicu

Komunalac poboljšava svoju opremljenost

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002