29.10.2014.

Tribine gradonačelnika u Velikoj i Maloj Rakovici i u Kladju

Smjene u Komunalcu naznačile pomak u polovanju

Tribine gradonačelnika u Velikoj i Maloj Rakovici i u Kladju

Vrlo dobro posjećena, kažu do sada najbolje od svih, bila je tribina samoborskog gradonačelnika u utorak, 28. listopada u 18 sati, u Velikoj i Maloj Rakovici, u prostoru stare škole u Mirnovcu. Na tribini su na pitanja mještana odgovarali zamjenici gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, koordinator za mjesne odbore Pero Grgečić i direktor Komunalca Ivo Karoglan, a ispričali su gradonačelnika Krešu Beljaka koji je bio na sastanku u Zagrebu.

Domaćini, predsjednici mjesnih odbora Velika i Mala Rakovica, Stjepan Šančić i Miljenko Beljak, uvodno su izrazili zadovoljstvo suradnjom s Gradom te napomenuli što je ove godine napravljeno te što nije, uglavnom zbog vremena ili imovinsko–pravnih problema, a što treba biti napravljeno sljedeće godine i stavljeno je u planove s ostalim mjesnim prioritetima.

Kao što je najavio Željko Stanec, najviše je bilo riječi o komunalnim problemima koje bi u ovim mjesnim odborima trebalo riješiti, a koji će biti planirani u proračunu Grada za sljedeću godinu.

- Ovogodišnji komunalni radovi trebali bi biti završeni do 11. studenoga i neće se uspjeti napraviti baš sve što je planirano zbog vremenskih neprilika ovoga ljeta, no sredstva za te radove su osigurana i namjenski će za to biti utrošena sljedeće godine - rekao je Željko Stanec.

Uz zadovoljstvo što je napravljen velik dio nogostupa uz Mirnovečku cestu, mještani su upozorili da su na nekim mjestima zatrpani odvodni kanali i sad oborinske vode teku po cesti, da se neodgovorni vozači parkiraju na nogostupu pa su ugrožena djeca koja idu u školu, a zabrinuti su i kako će se čistiti snijeg s nogostupa.

Osim brojnih problema koje su ove godine donijele obilne kiše, uz vrlo loše ili nikakvo održavanje potoka i kanala od strane Hrvatskih voda, odnosno Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačkog holdinga, mještane je zanimalo što je s kanalizacijom i ima li šanse da im Grad sufinancira pražnjenje septičkih jama. Željko Stanec rekao je da je kanalizacija velik i skup projekt koji vode Hrvatske vode, a koji su u projektnoj fazi sufinancirali Komunalac i Grad, no za to više ne postoje sredstva, već to treba biti financirano iz EU fondova. Pražnjenje septičkih jama sada obavlja samoborska Odvodnja prema svom cjeniku i za to ne postoje subvencije. Grad već dugo ima problema s Hrvatskim vodama, jer oni samo forsiraju velike, skupe projekte, kao što su retencije, a prvo bi trebali počistiti sve potoke, rekao je Stanec te dodao da je Grad Hrvatskim vodama dao cijeli elaborat o tome što trebaju napraviti (a većina tih problema istaknuta je upravo na tribinama u MO) i dali su im rok do 1. studenoga da Gradu dostave hodogram svojih aktivnosti za sredstva koja se za tu namjenu prikupljaju u Samoboru.

Više se niti asfaltiranje neće moći raditi na način da mještani naprave pripremu, a Grad daje asfalt, jer to zakon ne omogućava, a bilo je i prilično propusta u kvaliteti, rekao je Stanec, pa će se raditi prema prioritetima u okviru raspoloživih sredstava.

Učiteljica Maja Šikić podsjetila je na uspješan zajednički projekt Turističke zajednice, Grada i škola naziva "Ja volim svoj Samobor", u kojem su zajedno s djecom uredili okoliš škole i osvojili 2. mjesto te je zamjeniku gradonačelnika Željku Stancu predala novi školski projekt "Botanički vrt Mirnovec", kojim žele na ledini uz školu posaditi autohtone voćke te cvijetnjak i aromatično bilje. Botanički vrt služio bi kao pomoć u nastavi, a bio bi otvorenog tipa i za ostale mještane. Također, predložili su da se uz školu postave kontejneri za razvrstavanje otpada i koševi za smeće.

Željko Stanec napomenuo je da će u proračunu Grada Samobora mjesto naći većina planiranih zahtjeva, uz napomenu da će od sljedeće godine, zbog novog zakona, Grad morati riješiti razvrstavanje otpada (Ministarstvo zaštite okoliša traži da zeleni otoci budu na svakih 300 koraka), a u razvrstavanje korisnog otpada se mora ići i zbog toga što se ne zna koliko dugo će se otpad moći odvoziti na Jakuševac. Za neke sitnije probleme gradski su dužnosnici odmah dogovorili i termine njihova rješavanja.

U Kladju je goste na tribini, kojima se pridružio i gradonačelnik Krešo Beljak, pozdravio predsjednik MO Zlatko Hržić i također konstatirao da se ove godine tamo dosta radilo uz financijsku i logističku pomoć Grada te da i dalje imaju puno toga u planu.

Gradonačelnik Beljak naglasio je da je Grad napravio kadrovsku smjenu u Komunalcu pa se već sada vide pomaci u radu te podsjetio da brojne probleme izaziva dugogodišnje neodržavanje i neizgradnja cesta, kao i loše održavanje vodotoka, a time i velika sredstva koja Grad sada izdvaja za sanaciju klizišta. Također, upoznao je mještane s tim da će od sljedeće godine prihodi Grada biti umanjeni zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak.

Uz zadovoljstvo rekonstrukcijom Mirnovečke ceste, mještani Kladja zatražili su da se zbog velikog i prebrzog prometa na cestu postave uspornici prometa, da se označe pješački prijelazi uz autobusne stanice i postave ogledala na raskrižja. Rasprava je pokazala da su u rekonstrukciji i izgradnji ili proširenju cesta velik problem uglavnom imovinsko–pravni problemi, jer je dovoljno da jedan vlasnik ne želi dati suglasnost pa da se radovi zaustave, a u vlasničkim knjigama, kao što je poznato, stanje je nesređeno. I u Kladju je problem kanalizacija, koja se mora riješiti s Hrvatskim vodama, a velike kiše uzrok su pojavi klizišta i problemima s odvodnjom površinskih voda, od kojih su se neki pojavili i zbog krivo izvedenih radova kada su zatvoreni neki šahtovi ili prirodni odvodi. Primjedba je bilo i na loše postavljene šahtove, koji lupaju dok vozila prolaze preko njih, na krivo izvedene nagibe na cestama i opasne zavoje. I u Kladju je postavljeno pitanje odvojenog prikupljanja korisnog otpada i mogućnosti da Komunalac napravi kompostane.

D.K.

 
29.10.2014.

U Maloj dvorani POU održano predavanje o crkvenoj reformaciji

Pokušaj promjena u Crkvi

U Maloj dvorani POU održano predavanje o crkvenoj reformaciji

U Maloj dvorani POU održano predavanje o crkvenoj reformaciji

U utorak, 28. listopada je u POU Samobor održano predavanje o crkvenoj reformaciji u povodu Dana reformacije. Ovaj dan obilježava se u spomen 31. listopada 1517., kada je na vrata crkve u Wüttenbergu Martin Luther izvjesio svojih 95 teza o indulgencijama, dogmama i uređenju crkve.

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je dovelo do uspostave Reformiranog kršćanstva.

Predavanje je vodio pastor Walter Heaton iz Biblijske crkve Berejaca u Samoboru.

S.S.

 
29.10.2014.

Dan otvorenih vrata u Dječjem vrtiću Izvor

Ni hladnoća ih nije spriječila

Dan otvorenih vrata u Dječjem vrtiću Izvor

U srijedu, 29. listopada, svoja su vrata otvorili polaznici Dječjeg vrtića Izvor u Mlinskoj, kako bi svojim roditeljima, djedovima i bakama te ostalim posjetiteljima pokazali kako provode dane u vrtiću.

Zajedno s odgajateljima iznijeli su u dvorište vrtića sav potreban pribor i svoje male umjetnine, a ni hladnoća ih nije spriječila u crtanju, pjevanju, plesu i igri.

Na kraju programa uživali su u predstavi na temu dolaska jeseni, sretni što i članovi njihovih obitelji sudjeluju u veselom druženju.

S.S.

 

Tribine gradonačelnika u Velikoj i Maloj Rakovici i u Kladju

U Maloj dvorani POU održano predavanje o crkvenoj reformaciji

Dan otvorenih vrata u Dječjem vrtiću Izvor

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002